Turecký DJ a jazzman Mercan Dede vystoupí v Praze

11.09.2005 14:27 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Mercan Dede N
© www.mercandede.com
V Paláci Akropolis vystoupí ve čtvrtek 15. září jak se svojí skupinou Secret Tribe, tak i jako DJ pod jménem Arkin Allen v Montrealu žijící Turek Mercan Dede. Tento muzikant, DJ a producent v jedné osobě už vystupoval s Natashou Atlas a Nusratem Fateh Ali Khanem, v jeho hudbě se prolíná elektronika s tisíc let starou tradicí tureckých dervišů-sufijů. Účinkuje v komorních klubech i před desetitisícovým publikem, na jeho albech se pod slupkou ambientu skrývá hudba vyzývavá a rafinovaná. Barvu jí dodává turecká flétna ney připomínající závany větru, spolu se zvukovými kaskádami citery qanun, elektrickými houslemi i sporadickým, ale vždy velmi hypnotickým zpěvem.

Mercan (čti Merčan) Dede se narodil jako Arkin Ilicali na tureckém venkově. Když v Istanbulu studoval novinařinu, jeho fotografie otiskl kanadský časopis. Dostal nabídku uspořádat v Kanadě výstavu a stipendium ke studiu. "Ale to mi stačilo jen na školné. Dělal jsem uklízeče v baru, kde měli gramofony. Místní DJ jednou onemocněl, já jsem hrál. Bylo to strašné - ale zjistil jsem, že to dokážu. Začal jsem objevovat elektronickou hudbu, produkovat, remixovat. Vedle toho jsem hrál na flétny, poznával jsem akustickou hudbu. Nakonec jsem objevil, že obě hudby patří k sobě. Jeho první album "Sufi Dreams" byl "minimalistický techno projekt" s flétnou ney. Dede se tehdy usadil v Montrealu a TV producenty německé stanice Saarlandischer Rundfunk album natolik fascinovalo, že za Dedem vyjeli natočit dokument.

O rok později Dede založil sestavu Secret Tribe, s níž vystupuje jak na jazzových festivalech, tak na technoparty. Na Montreal Jazz Festivalu hrál pro 180 tisíc lidí, na loňský debutový koncert skupiny Secret Tribe ve Spojených státech si pozval tři studenty klasické turecké hudby z Istanbulu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY