Dobrý nápad, ale dotáhnutý tak napůl

10.08.2005 16:40 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Na celém světě (Česko nevyjímaje) vychází nespočet místy totálně nesmyslných kompilací, které splňují různé kvalitativní ukazatele. Tu a tam se objeví i docela dobrý nápad. Takový má i výběr tanečních čistě pro rádia určených remixů "SuperStars #1 Hits Remixed".
5/10

Různí - SuperStars #1 Hits Remixed

Skladby: Kelly Clarkson - Since U Been Gone (Jason Nevins Radio Edit), Alicia Keys Feat. Tony! Toni! Toné! And Jermaine Paul - Diary (Hani Mix), Maroon 5 - This Love (Junior Vasquez Sirius Radio Edit), Duran Duran - /Reach Up For The/ Sunrise (Jason Nevins Remix), Sarah McLachlan - World On Fire (JXL Club Edit), Dido - White Flag (Al B. Rich Radio Mix), Kelis - Milkshake (DJ Zinc Radio Edit), Britney Spears - Toxic (Armand Van Helden Radio Edit), Monica - So Gone Pt. II (Scumfrog Full Vocal Edit), Pink - Get The Party Started (Pink Noise Disco Edit), Beyoncé - Naughty Girl (Calderone Quayle Club Mix Edit), Mariah Carey - Dreamlover (David Morales Def Club Mix Edit), Whitney Houston - It's Not Right But It's Okay (Thunderpuss Radio Mix), Fantasia - It's All Good (The Scumfrog Radio Edit), Jennifer Lopez - Waiting For Tonight (Hex's Momentous Video Remix), Christina Aguilera - Beautiful (Peter Rauhofer Radio Edit), Deborah Cox - Nobody's Supposed To Be Here (Hex Hextor Radio Edit), Angie Stone - Wish I Didn't Miss You (Hex Hector/Mac Quayle Radio Edit), Toni Braxton - Un-Break My Heart (Soul-Hex Anthem Radio Edit)
Celkový čas: 76:29
Vydavatel: Sony BMG
Určitě se vám to už stalo. Stojíte v nějakém hudebním shopu nebo bazáči a přemýšlíte, že byste si koupili nějakou kompilaci hitů, a nedokážete si vybrat, je to zákon schválnosti. Ano je to tak, vydavatelé velmi rádi vydávají nespočet místy i nesmyslných výběrů, u kterých občas ani nejde na rozum, podle jakého klíče byly vlastně sestaveny. Nemusíme chodit nikam daleko za hranice, i u nás doma takové disky dřímají v šuplících a regálech. Ale občas se někomu rozsvítí zdárná myšlenka. Taková přišla i při sestavování "SuperStars #1 Hits Remixed". Nějakého dobráka, v dobrém slova smyslu(!), napadlo sestavit kompilaci rádiových remixů, které jsou většinou běžnému posluchači na cédéčku nedostupné, tedy pokud zrovna třeba nevyhraje v nějaké super náročné soutěži promo CD s daným singlem, který je prvořadě určen pro rádiový éter.

"SuperStars #1 Hits Remixed" paradoxně drží dva primáty. Mužskému pokolení se zadařilo prosadit jen dvě skladby, dámy a slečny v drtivé většině vyhrály. Naopak na seznamu remixérů vévodí muži, asi je to tak možná vyvážené. Zádrhelem je to, že některé remixy už pozbývají na aktuálnosti. Odlišné překopané rádiové verze jsou většinou dělány pro to a to dané časové období, takže například i vcelku povedený remix Davida Moralese na "Dreamlover" Mariah Carey působí dosti zastarale vedle aktuálnějších bratrů a sester. Dále tu jsou i hvězdy, které asi mají ty nejlepší časy již dávno za sebou, ať už budu třeba i v dobrém světle mluvit o Jennifer Lopez, Whitney Houston nebo Toni Braxton. Pro fandu vychází takto lapený kompilát poprvé, některé remixy však již své místo na nějakém singlu mají. Kupříkladu "(Reach Up For The) Sunrise" v úpravě Jasona Nevinse Duran Duran na singl dali, Whitney Houston "Thunderpuss Radio Mix" skladby "It's Not Right But It's Okay" na své "Greatest Hits" taky umístila.

Vedle spíše nepovedených remixů skladeb "Diary" (Alicia Keys), "World On Fire" (Sarah McLachlan) nebo "Milkshake" (Kelis), jejíž originál není příliš odlišný od remixu DJ Zinca, je tu malá kupka těch velmi vydařených. Dido a její "White Flag" je sice též lepší v původní verzi, i když dvojka Albert Castillo a Rich "DJ Riddler" se snažila. Občas je prostě těžké překonat moc dobrý originál povedeným remixem, co si budeme nalhávat. Jason Nevins boduje úpravou "Since U Been Gone" Kelly Clarkson, ten možná i trumfne kytarově laděnou albovou verzi z "Breakaway". Armand van Helden a jeho rázný střih hitu "Toxic" Britney Spears se stal již provařenou klasikou. Neméně špatně dopadla práce Petera Rauhofera, jehož roztančená podoba krásky "Beautiful" Christiny Aguilery boduje. Ověřená značka Pink Noise (Galeano & Harris) se svou disco úpravou "Get The Party Started" pro Pink též neprokaučovala výsledek. Největším riskem a překopáním skladby od základu s velmi povedeným finišem se může pochlubit Junior Vasquez, který se nebál a z megahitu "This Love" Maroon 5 nic kromě vokálu nezůstalo na svém místě. Tiše smekám.

K výhradám patří následující dvě poznámky: Na "SuperStars #1 Hits Remixed" jsou i hvězdy, jejichž záře jaksi nedoputovala přes dlouhou cestu napříč Atlantským oceánem až k nám a pouhé směrování na leadery jednoho velkého a sloučeného vydavatelství je tak trochu nuda. Pokud by se jich dalo vícero dohromady, mohl to být pro posluchače atraktivnější výsledek. Když přivřu oko, je to lepší průměr mezi těmi smyslnějšími kompiláty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY