Zemřel Ibrahim Ferrer

07.08.2005 12:27 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Ibrahim Ferrer N
© facebook interpreta
Buena Vista Social Club přišel dnes o jednoho z vůdčích zpěváků. V neděli na Kubě zemřel ve věku 78 let Ibrahim Ferrer. Pravděpodobnou příčinou smrti je rozedma plic.

Brigadýrka, knírek a hlas jako zvon, to byly poznávací znaky Ferrera - mistra kubánského stylu son. Od roku 1941 zpíval v nejlepších skupinách v Santiágu, aby se na konci 50. let se přesunul do Havany. Pro zbytek světa ho objevil americký hudebník Ry Cooder, který pod hlavičkou Buena Vista Social Club přivezl do USA skupinu kubánských hudebních legend. Album mapující jejich turné získalo v roce 1999 cenu Grammy. Statut kultovního sdružení později potvrdil dokumentární film Wima Wenderse stejného jména. Ferrer kvůli Cooderovi přerušil svůj důchod a po comebacku ještě vydal několik dalších desek. Ta z roku 2000 "Buena Vista Social Club Presents Ibrahim Ferrer" dostala (trochu paradoxně) cenu Latin Grammy pro nejlepšího nováčka. Stal se vyhledávaným zpěvákem a jeho hlas uslyšíte třeba na prvním albu Gorillaz.

Ferrer ještě loni v dubnu koncertoval v Praze v T-Mobile Aréně. Už předloni zesnuli další dva členové členové BVSC Compay Segundo a pianista Ruben Gonzalez.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY