shop.musicserver.cz

Láskyplně luxusní zážitek v tropech Archy

Vydáno: 16.06.2005 17:30 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Ohm Square se po šesti letech vrátili s výtečnou deskou "Love Classics". Než vyjedou na regulérní turné a navštíví několik letních festivalů, rozhodli se novinku představit i pražskému publiku na křtu v Divadle Archa. Jako hosty si vybrali dva zručné dýdžeje - DJe Liquida A + DJe Voitu, a každý z nich si nachystal speciální set.

Ohm Square, Praha, 15.6.2005 small a
© Petr Topič / musicserver.cz
Nad Prahou se vznášela oblaka, ze kterých skoro celý den vytrvale pršelo, takové krátkodobé období dešťů to bylo. Naopak v útrobách Divadla Archa to během koncertu Ohm Square připomínalo spíše tropy, kde teplota šplhala hodně vysoko. Po šesti letech se toto kvarteto vrátilo s fajně pohodovou deskou "Love Classics" a na některých rádiích se posluchačům poštěstilo zachytit pilotní singlík "Smells Like Hohm". Křest alba následoval po koncertu v Brně, kde si skupina částečně osvojila novou, početnější sestavu. Ohm Square na pódiích nevystupují jen v sestavě Charlie One, Jan 2, Jan 5 a Dušan Only One. Bylo proto zajímavé sledovat, jak se tato parta stihla sehrát. Pokud Jan 2 v našem rozhovoru naznačoval, že na pódiích jsou teď více rockově znějící, musí se uznat, že měl pravdu a je to zajímavý hudební posun. Toho večera si jako hosty pozvali dvojici dýdžejů, kteří připravili diametrálně rozdílné hudební světy.

Ohm Square, Praha, 15.6.2005 small b
© Petr Topič / musicserver.cz
Hudební maraton odstartoval DJ Liquid A, který si nachystal speciální set, ve kterém kombinoval downtempové tracky s klasickými poprockovými písničkami, což byl velmi vydařený kontrast. Ten z počátku bavilo poslouchat jen málo návštěvníků, sál se však s přibývajícím časem více a více zaplňoval. Mě fascinovalo, že vedle elektronicky znějících kompozic skvěle fungovaly třeba pecky od Petera Gabriela ("Games Without Frontiers"), Kate Bush ("Breathing"), Yello ("Rubberbandman" ve skvělém remixu), Visage ("Fade To Frey") nebo Ofra Haza a její pro mě nikdy neohraný hit "Im Nin' Alu". Tento příjemný set vstřícně inklinoval k tomu, co posléze hráli Ohm Square. DJ Voita naopak po koncertu Ohmzzz nasadil electro s náznaky rozličně chopených beatů a zavolil mnohem rytmičtější dance tracky, než za celý večer zazněly. Jeho set jsem slyšel jen krátce, poněvadž pracovní povinnosti blízkého rána volaly o svou pozornost, tak snad příště více odhalím jeho styl hraní.

Ohm Square, Praha, 15.6.2005 small c
© Petr Topič / musicserver.cz
Ohm Square měli plánovaný nástup na stage, nad kterou se tyčilo zavěšené logo kapely, s úderem desáté. Trošku se to posunulo a krátce před čtvrt na jedenáct byl odnesen stůl s gramci a ostatními pracovními pomůckami, na kterých pracoval DJ Liquid A. Rozezněl se remix "Happy R" od Extáze a začátek vystoupení tu byl skoro rázem. Ohm Square na scéně doplňoval Yarda Helešic (elektrická a akustická kytara), Jirka Stivín (bicí) a Aleš Slavík (baskytara), ten působí i ve skupině Soil, která finišuje se svou první deskou. Do kompletu tu ještě byly vokalistky Linda a Victoria, která má na svém kontě velmi povedený singl "Cry". Pódium bylo decentně osvícené a atmosféru doplňovaly videoprojekce a záběry z kamer, které snímaly aktuální dění a většinou zabíraly stále se usmívající sluníčko Charlie One. Setlist koncertu byl převážně postaven na prezentaci nové desky a publikum se dočkalo několika totálních přepracování ranějších nahrávek.

Ohm Square, Praha, 15.6.2005 small d
© Petr Topič / musicserver.cz
Začátek patřil skladbám "Sexy Cheese", "Who Needs Love?" (v té poprvé zpívaly i Linda a Victorie) a "What's Within Us" - ty trošku naznačily, že celý team není zcela dokonale sehrán a trocha trémy taky udělalo své. Ale s každou další věcí se Ohm Square dostávali do větší pohody a koncert se začal ubírat správným směrem. "Tiny Step" zafungovala excelentně, tahle typicky rocková pecka měla v sobě hodně energie a Charlie One dokázala, že hlasově dozrála do vynikající polohy, která se velmi dobře poslouchá, a živě jí to srší z hrdla na výbornou. Následná "Eye For An Eye" byla velmi příjemně zaobalena do latinských motivů a celá Archa se začala pohupovat. "Synchrosmile" a "Srnka My Dear" opět dokázaly, jak Charlie One září na pódiu, a bylo poznat, že si to i prostě užívá. Po tomto bloku přišel na řadu křest. Na scéně se objevil pan Vlasta (alias Mr. Love z obalu desky), který "Love Classics" popřál vše nej, aby se zkrátka líbila, a pokřtil ji vínečkem, z něhož pak Charlie usrkávala po zbytek koncertu.

Ohm Square, Praha, 15.6.2005 small e
© Petr Topič / musicserver.cz
Ohmzzz pak pokračovali v nastoleném scénáři a vystřihli "Smells Like Hohm", ta jako jediná zněla hodně elektronicky, tedy oproti ostatním skladbám, které toho večera zazněly. V závěru hlavního bloku přišel také čas na skladby z dřívějška, kdy Ohm Square hrávali přeci jen jiný styl hudby. "Lunar Bass" jako první ukázala, že i touto rockovější podobou dokáže zaujmout. Pak přišel jeden z vrcholů večera v podobě "Half The Girl", zasloužené ovace přidaly na své gradaci. "Born Killer", opět překopaný od základů, ukončil základní část koncertu a publikum nechtělo své miláčky jen tak pustit do šatny. Přídavky byly rozděleny na dvě etapy a čerpaly už pouze z archivu skupiny ve zcela nových hudebních kabátcích. Před "Spirit V DoMe" Charlie One představila nové tváře doprovodného ansáblu a samotný song připravil ornou půdu pro následnou krásku. "Wounds On A Cherry Tree" (jako jediná ze "Scionu") začala s akustickou kytarou Yardy Helešice a zpěv Charlie One mě dokonale uhranul, bylo to vrcholné číslo, které už nic nemohlo trumfnout. "2 Sweet" v dost psychedelické verzi ukončilo první etapu. Na úplný závěr přišla "Colored Post", která v hutné zvukové houšti ukončila povedený koncert.

Ohm Square, Praha, 15.6.2005 small f
© Petr Topič / musicserver.cz
Určitě bych ale směřoval výhrady ke zvukařům. Občas se mi zdálo, že hlavně vokalistky nebyly skoro vůbec slyšet a to samé se občas přihodilo Honzovi Dvojce, který marně trápil své elektronické mašinky a ze zvukového aparátu se ozývala jen nepříjemná zvuková vazba. V Divadle Archa jsem byl poprvé, takže nevím, jak složité je tento prostor nazvučit. Celá parta se zdárně sehrává a nejenom na letních festivalech se tedy bude na co těšit. Nový kabát Ohm Square je luxusně slušivý a líbivě poslouchatelný. Byl to velmi příjemný večer, který rozzářil výkon Charlie One. Návrat Ohm Square na pražská pódia je zdárně za námi a držme jim palce do blízké či vzdálené budoucnosti.

Setlist: Sexy Cheese, Who Needs Love?, What's Within Us, Tiny Step, Eye For An Eye, Synchrosmile, Srnka My Dear, Smells Like Hohm, Lunar Bass, Half The Girl, Born Killer, Spirit V DoMe, Wounds On A Cherry Tree, 2 Sweet, Colo Red Post

Ohm Square, DJ Liquid A, DJ Voita, Divadlo Archa, 15.6.2005

Fotograf je editorem MF DNES.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 25/2024 - od Kyga přes Gracie Ambrams po The Used
Nové desky 25/2024 - od Kyga přes Gracie Ambrams po The Used Minulý týden nabídl velmi pestrou mozaiku hudebních novinek. Vedle tanečního Kyga, indiepopové Gracie Ambrams či rockových The Used mezi ně patří countryová pocta Tomu Pettymu nebo alternativní Emilíana Torrini. Hip hop zastupuje... čtěte zde
Vydáno: 26.06.2024 11:30 v sekci Novinky | Nové desky
Festival Slunovrat, Opava, 20.-22.6.2024
Naživo: Opavský Slunovrat opět dokázal, že kultura jde dělat i jinak Jedenáctý ročník festivalu Slunovrat, který se po odchodu z Hradce nad Moravicí už potřetí konal v Opavě, nejde popisovat jinak než s nadšením. S láskou a dobrovolnicky připravovaná akce už dávno přerostla své opavské hranice a... čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 19:00 v sekci Naživo
Od rocku přes disco až po dojemné balady aneb Sedm hudebních tváří Roda Stewarta
Nejvíc nej: Od rocku přes disco až po dojemné balady aneb Sedm hudebních tváří Roda Stewarta Muž s typicky blonďatou čupřinou, otec osmi dětí s pěti ženami, fotbalový fanoušek (Skotsko, Celtic a Manchester United), sběratel vláčků (modely) a aut (skutečné), ale hlavně velmi úspěšný zpěvák - to vše je Rod Stewart. Než... čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Becky Hill - Believe Me Now? 9/10
Recenze: Becky Hill na "Believe Me Now?" skvěle propojuje mainstream s klubovou taneční hudbou Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?"... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 14:30 v sekci Recenze
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo!
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo! Dave Grohl je považován za jednoho z nejpříjemnějších lidí v showbyznysu a i na musicserveru jste si mnohokrát mohli přečíst, kolik dobrého toho v životě udělal. Na koncertě v London Stadium, který se konal v sobotu 22. června, si... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 09:00 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Třetí den Rock for People nabídl pestrou mozaiku (15.06.2024 13:56)
- Zpěvačku Victorii, která proslula coverem "Hotel California", zastřelil manžel (14.06.2024 10:36)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Recenze: Peter Gabriel na desce "i/o" už tolik neobjevuje. Rekapituluje, ale hlavně stále baví (15.01.2024 08:00)
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Audio: Peter Gabriel zveřejnil poslední střípek skládačky svého alba "i/o", píseň "Live and Let Live". Je o odpuštění (29.11.2023 12:22)
- Video: "Game over?" Ohm Square klipem "Sometimes I Lie" svou hru rozhodně nekončí (26.11.2023 13:17)
- Peter Gabriel konečně ohlásil datum vydání desky "i/o" (21.10.2023 12:54)

ALBUM TÝDNE 26/2024

Becky Hill
Believe Me Now?

Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?" dorostla v působivou zpěvačku, která se ale rozhodně nevzdává svých kořenů v taneční hudbě.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
Po 15.07.
Shemekia Copeland (US) (Divadlo Hybernia, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík The Prodigy Prince Justin Bieber Adam Lambert Dario G Taylor Swift Queen Beyoncé Billie Eilish Roger Taylor Brian May Pet Shop Boys Raye Dua Lipa Mirai Lucie Vondráčková Avril Lavigne mp3.com Parkway Drive
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe