Robert Balzar Trio křtili ve velkém stylu

09.06.2005 09:30 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Robert Balzar Trio mají po pěti letech novou desku s názvem "Overnight" a světe div se, i jazzmani své desky křtí. Tuto slávu si odbyli v pražském Lucerna Music Baru, k tomu jim sekundovali jejich kamarádi Dan Bárta a Yvonne Sanchez, a o výborný zážitek tak bylo postaráno.
Robert Balzar Trio, Praha, 7.6.2005 small b
© Petr Topič / musicserver.cz
Robert Balzar Trio nejspíš není nutno představovat, ale kdyby přece jen někdo nevěděl, krátce tak učiním. Hlavní postavou tohoto jazzového uskupení je pochopitelně basista Robert Balzar a dalšími členy jsou bubeník Jiří Slavíček a pianista Stanislav Mácha. Všichni tito hudebníci jsou zároveň motorem doprovodné skupiny Dana Bárty Illustratosphere a skupiny, se kterou hraje Yvonne Sanchez. Tato grupa má za sebou už dvě alba "Alone" a "Travelling", která nezůstala bez povšimnutí ani v zahraničí. Nicméně od vydání "Alone" uplynulo již pět let, a proto není divu, že na novou desku "Overnight" se čekalo s velkým napětím, což ostatně potvrdil i velice slušně zaplněný Lucerna Music Bar.

Robert Balzar Trio, Praha, 7.6.2005 small c
© Petr Topič / musicserver.cz
Robert Balzar a jeho souputníci bez nějakých velkých ceremonií nastoupili na pódium a začali předvádět svůj hudební um. V první půli večera hráli především vlastní skladby, zatímco druhá půlka patřila spíše jazzovým standardům. Od úvodní svižnější skladby se přesunuli k pomalejší, dalo by se napsat přemýšlivější, ale zároveň velice romantické kompozici, ve které dominoval výborný klavír Stanislava Máchy, pronikající až do nitra duše. Robert Balzar Trio pravidelně střídali rytmy a nenechávali diváky se nudit. Další rychlejší skladba se nesla v područí bubeníka Jiřího Slavíčka, který téměř neslyšitelné sólo vygradoval až do bubenické extáze. V Lucerna Music Baru panovala skvělá atmosféra a diváci se nestyděli projevit svou radost i během sól, a nikoli jen po nich. Třetí skladba byla završena famózním sólem Roberta Balzara, jehož basu bohužel nechali zvukaři možná až příliš staženou, ale snad to byl záměr.

Dan Bárta, Praha, 7.6.2005 small
© Petr Topič / musicserver.cz
Po čtvrté písni, kde RBT předváděli dokonalou harmonii melodie a rytmu, přišel na scénu Dan Bárta a svým výborným zpěvem dal hudbě tria další rozměr. Nutno napsat, že ve chvíli, kdy se rozezněl jeho prolog bez nástrojů v podobě "Here Top Of The mountain", rázem panovalo v Lucerně téměř až nábožné ticho, ve kterém by vedle Bártova zpěvu byl i špendlík spadnuvší na zem slyšet. Za dokonalého souznění pak dohráli tuto skladbu, po které následoval křest CD "Overnight".Kmotry tohoto CD nemohla být snad jiná dvojice než Dan Bárta a Yvonne Sanchez a jakmile byla novinka náležitě polita šampaňským, respektive sektem, abychom neurazili fajnšmekry, Robert Balzar Trio se opět chopili nástrojů a ve swingové klasice pokračovali dál v koncertu, ovšem ne na dlouho, protože zakrátko následovala přestávka.

Ivone Sanchez a Dan Bárta, Praha, 7.6.2005 small
© Petr Topič / musicserver.cz
V druhé půlce výborného koncertu uvolnil Dan Bárta místo za mikrofonem Yvonne Sanchez, s níž přišla do Lucerna Music Baru klasika v podobě jazzových standardů, ve kterých bylo možno zaslechnout i fragment písničky Diany Krall. Svižná a tančící Yvonne Sanchez stejně jako Dan Bárta doplňovala vynikající muzikantské umění tria. Ve spíše jazzové úpravě zazněla také swingová klasika Duke Ellingtona "Do Nothin' Till You Hear From Me" a závěr koncertu patřil už čistě Robertu Balzarovi a jeho triu, které v těchto chvílích působilo velice kompaktním dojmem. Pomalejší, téměř by se dalo říct na skladbou na dobrou noc ukončili oficiální část koncertu. Ovšem pochopitelně je obecenstvo bez přídavků domů nepustilo. Na scénu Lucerna Music Baru se ovšem nevrátilo trio, nýbrž kvintet - tedy Robert Balzar Trio společně s oběma zpěváky a společně rozehráli excelentní finále celého večera.

Křest nové desky Robert Balzar Trio se skutečně vyvedl. Dovolím si napsat, a zcela jistě ne neprávem, že koncert, který předvedli, dosahoval světové úrovně. Jedinou chybičkou byl poměrně pozdní začátek, který měl za následek to, že lidé začali odcházet ještě před přídavky, a to byla určitě škoda. Jinak ale koncert neměl chybu, což ostatně hojnou mírou ocenili i diváci v Lucerna Music Baru.

Robert Balzar Trio, Lucerna Music Bar, Praha, 7.6.2005

Fotograf je editorem MF DNES.

FOTOGALERIE

Ivone Sanchez, Praha, 7.6.2005 small
© Petr Topič / musicserver.cz

Robert Balzar Trio, Praha, 7.6.2005 small d
© Petr Topič / musicserver.cz

Robert Balzar Trio, Praha, 7.6.2005 small a
© Petr Topič / musicserver.cz

Robert Balzar Trio, Praha, 7.6.2005 small d
© Petr Topič / musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY