Soundtrack v podání Kaščáka a Solovice

05.04.2005 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

V souvislosti s uvedením filmu "Zostane to medzi nami" do českých kin vychází znovu i jeho soundtrack. Podepsali se na něm především Michal Kaščák a Slavo Solovic. Nehledejte tu žádný pop. Do popředí se zde tlačí elektronika, občas doprovázená živými nástroji.
5/10

Různí - Zostane to medzi nami (soundtrack)

Skladby: Heart Attack, Neuropa feat. Misha - All You Need Is Love, 90/60/90, I Love You, Megastore, Squash, Cholesterol, Marián Varga - R.I.P., Slušný člověk, Roe Deer - Lost, Ideální chvíle pro písničku, Catwalk, Boty, Miro Žbirka - Láska na inzerát, Fitness, Lokalita pre mladé rodiny, Neuropa - Vitajte v našom nápravnom ústave, Budete zas plnohodnotně žít, You Love Me
Celkový čas: 47:51
Vydavatel: Sony BMG
Film "Zostane to medzi nami" měl na Slovensku premiéru už v roce 2003. K nám se tento snímek plný hvězd ale dostává teprve teď. A když říkám plný hvězd, tak myslím opravdu plný. Hlavní role obsadili Tomáš Hanák, Michal Dlouhý, Zdena Studenková, Danica Jurčová a ke všemu se v něm objeví i pár známých osobností jako třeba Radim Uzel nebo Zuzana Belohorcová. O soundtracku už se to samé říct tak úplně nedá. Ne snad proto, že by na něm nefigurovala zvučná jména, spíš proto, že počet účinkujících je velmi malý. Z většiny jde o práci Michala Kaščáka a Slava Solovice. I tak zde najdeme třeba Mishu nebo Miro Žbirku.

Musím se přiznat, že film jsem ještě neviděl, takže nemůžu posoudit, jak zapadají jednotlivé písně do kontextu filmu, ale předpokládám, že na tomto základě byl soundtrack postaven. Celkově totiž působí hodně zmateně a je protkán spoustou hlášek z filmu, které člověku, který si chce poslechnout CD pouze jako hudební album, absolutně nic neřeknou. Nevím, co si mám myslet, když například hlas Rasťo Piška řekne: "Tato lokalita je pre mladé rodiny ako stvorená." Naštěstí ale výroky z filmu zabírají celkem asi jen tři minuty.

Pokud se na soundtrack podíváme z hudební stránky, tak by se dal rozdělit na dvě části. Písničky zpívané a instrumentální, přičemž druhá skupina převládá. Titulní píseň k filmu "All You Need Is Love", kterou má, stejně jako půlku soundtracku, na svědomí Michal Kaščák z Neuropy a kterou nazpívala slovenská megastar Misha, najdeme i na jejím posledním albu "Misha" v rámci disku "Remixes & More". Zajímavostí je, že text k této písni byl sestaven výhradně z názvů písniček od Beatles ("Love Me Do", "Oh Darling", "Across The Universe" ad.). Následuje "I Love You", taktéž z Kaščákovy dílny, vokály tentokrát obstarává Šina. Tato píseň se zde nachází ještě jednou, tentokrát pod názvem "You Love Me". Jde o instrumentální verzi, bez Šiny, pouze se sborem. Hodně povedená je "Lost" od Roe Deer, kterou najdeme na jejich albu "Everforever". Nejstarší záležitostí zde je Žbirkova "Láska na inzerát" z dvaaomdesátého.

Instrumentální část mají na starosti jednak už zmiňovaný Michal Kaščák a zároveň Slavo Solovic. Ten si občas docela vyhrál, když například v tracku "Fitness" docela věrně napodobil zvuky "mučících přístrojů". Skladbu "R.I.P." má jako jedinou na svědomí Marián Varga. V tomto momentě má CD jakousi pohřební atmosféru, čemuž dávají za příčinu přítomné varhany a následný rozhovor Michala Dlouhého a Tomáše Hanáka o pohřbu. Při některých skladbách, jako je například "Vitajte v našom nápravnom ústave" od Kaščákovy Neuropy, jde skoro až mráz po zádech.

Soundtrack "Zostane to medzi nami" bych doporučil spíše příznivcům elektronické hudby. Průměrný posluchač ocení maximálně zmiňované čtyři zpívané skladby. Z pohledu obecného znám spoustu vydařenějších soundtracků a tento bych označil za průměr.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY