Majáles ve slovenské Žilině

11.05.2000 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Minulý týden se v mnohých městech odehrávaly Majálesy, studentské oslavy příchodu měsíce lásky, který jinak nese jméno Květen. Na jeden takový Majáles, který se odehrál dokonce v "zahraničí", Vás nyní zveme.
Minulý týden bylo nádherné počasí a jinak tomu nebylo ani v Žilině na Slovensku. V tomto městě sídlí Žilinská univerzita, bývalá Vysoká škola dopravy a spojů. Po rozdělení Československa, v roce 1993, došlo k přemístění oborů k nám (Plzeň, Praha, Pardubice), škola sama o sobě se začala nově formovat a změna názvu nenechala na sebe dlouho čekat.


© Žilina - oficiální stránky města
Zdejší Majálesy organizuje Internátne rozhlasové štúdio RAPEŠ - Rádio Pešava a odehrávají se v prostorách internátů na Hlinách (část Žiliny), koncerty se hrají v objektu staré menzy. Majálesové oslavy jsou spojeny nejen s koncerty, diskotékami a čepováním piva, ale také se sportovními akcemi, jako je turnaj ve fotbale, volejbale a basketbalu.

Letošní ročník byl naplánován na tři dny. Majáles byl odstartován druhý květnový den a v odpoledních hodinách pak začaly koncerty. Vše odstartovala domácí skupinka EBOLA, jejichž hudbu bych přirovnal k tvorbě skupiny OASIS v tvrdší podobě. Na úvod svého asi 40 minutového bloku odehrála převážně vlastní tvorbu, v závěru však došlo na coververze, nejprve to byla trošku protáhlejší úprava "Another Brick In The Wall (Part2)" od Pink Floyd a na závěr skupina zahrála skladbu "Every Breath You Take" od The Police.
Menza se postupně zaplňovala na koncerty formací TRAWAGANZA, KLEE a DAIRA. První větší hvězdou večera byla skupina PLUS MÍNUS (část rozpadnuté skupiny INÉ CAFE), hrající punkovou muziku. Jelikož skupina teprve skládá svůj vlastní materiál a na podzim chystá své první album, mě z celého vystoupení zaujala skladba "Kazajka". Na několik skladeb si skupina PLUS MÍNUS vypůjčila dechovou sekci formace POLEMIC, která se teprve na své vystoupení chystala.

Polemic před koncertem...
© Polemic - oficiální web skupiny
Hlavní hvězdou úterního bloku koncertů byla skupina POLEMIC, která již zaplněnou menzu rozhýbala v rytmu reggae. Odehrála své hity jako "Čo s tým", "Výlet", "Hurikán" nebo "Ona je taká", kterou odzpívala celá menza. Skupina má na svém kontě dvě alba ("Doska" z 1998 a "Yahman" z 1999), na letošní září se chystá album "Ta první" a vyjde u firmy BMG. Tuto desku předznamenává již v březnu vydaný singl "Gangster-Ska" s hostující Lenkou Novou (Laura a její tygři). Letní muzika Polemicu byla velmi příjemným začátkem protančené noci.

Na úterní noc byla nachystána diskotéka, kterou odehráli DJ-ové Rádia Pešava a k slyšení byly současné hity, rokenroly a třeba i tzv. "Ptačí tanec".

Středeční hudební program začínal po 16. hodině za účasti skupin ORCHESTER, SUNBERG, EXPRESS, INVISIBLE ORCHESTRA. Já jsem zastihl až vystoupení skupiny INCEST, jejichž hudební snahy bych přirovnal k tvorbě The Cranberries, jejich vystoupení mě nijak neoslovilo, ale ne kvůli zmiňovaným The Cranberries, na jejichž koncert se můžeme těšit 20.5. v Praze.
Před hlavní hvězdou večera vystoupila skupina CHIKI LIKI TU-A, za zvláštním názvem se skrývala hudba nabitá punkem a chvílemi i prvky hardcoru. Zpěvák vystupoval v noční (dámské) košili a jejich koncert byl jeden velký úlet. Pak už tu byla skupina ARZEN, která mi hudebně hodně připomínala tvorbu našich Kabátů. Veselé vystoupení, které se ve svém závěru, za mohutné podpory smyčců, zvrhlo k pění slovenských lidových písní. Finále tohoto dne obstarala 80´s Party s DJ-em Rádia Žilina, kterého přezdívají Kekeš.

Čtvrteční události na Majálesu 2000 v Žilině shrne zítřejší live report z vystoupení skupin PARA, ŽENA Z LESOPARKU (ano, to jsou oni, kteří budou předskokany na pražském koncertu The Cranberries), AYA a MŇÁGA & ŽĎORP…


DOPORUČENÉ ČLÁNKY