Sámer Issa a Dan Bárta trvalky hitparád jsou

08.01.2005 10:10 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Tak jako každý týden, i tentokrát vám přinášíme stručný komentář věnovaný prodejní a rádiové hitparádě za 1. týden roku 2005, které obě sestavila česká pobočka IFPI. Přišel další rok a hitparády jako by to vůbec neregistrovaly. V obou žebříčcích vedou pořád ti samí - Issa a Bárta.
Tak jako každý týden, i tentokrát vám přinášíme stručný komentář věnovaný prodejní a rádiové hitparádě za 1. týden roku 2005, které obě sestavila česká pobočka IFPI.

OST - Snowboarďáci
© facebook interpreta
Tak se nám přehoupl rok, Silvestr odezněl, kocoviny přebolely a dary zevšedněly. Život se vrátil do starých kolejí a s ním i pravidelné hitparády IFPI. Kdo v hloubi duše doufal, že v roce 2005 se dočkáme samých překvapení a nečekaných pozic, možná měl pravdu, ale ta rozhodně neplatila pro první týdny. V rádiích se toho totiž mnoho nezměnilo. První zůstal Dan Bárta s kolovrátkovým hitem á la Wheatus "On My Head" ze soundtracku ke "Snowboarďákům". Za ním nadále statečně bojuje o místo na Slunci Anastacia a já jí vzkazuji: "Děkuji, ale už prosím odejděte!" Třetí Natasha Bedingfield je v žebříčku přeci jen kratší dobu, ale i tak "These Words" začínají být až příliš okoukaným zbožím. A vlastně do puntíku to samé lze vzkázat čtvrtým Support Lesbiens s "Cliché" a konečně i Top 5 uzavírajícím Hoobastank, protože jednu jako druhou písničku stačí slyšet párkrát, abyste jí měli plné zuby. Ze zajímavých posunů vpřed stojí za zmínku snad jen "Obsesion" Aventury na padesátce, kam skladba postoupila z devadesáté deváté příčky. Co se týče novinek, naoko jich je v hitparádě spousta, ale to protože dramaturgové během svátků zařadili do programu tuny starých pecek. Takže snad jen Brian McFadden s "Real To Me" na devětadvacítce je skutečným překvapením. No a na padesátou sedmou příčku vystoupil singl "Crushing Bliss" z fiktivního soundtracku Romana Holého a Ondřeje Brouska.

Úplnou rádiovou hitparádu pro 1. týden najdete zde.

Sámer Issa - Busted
© facebook interpreta
Po Vánocích se sice trochu proházelo pořadí prvních míst nejprodávanějších desek, ale o nová jména tam je stále nouze. Zlato obhájil Sámer Issa, který se ukázal být stejně kvalitním komerčním tahákem jako Aneta Langerová, jejíž album "Spousta andělů" kleslo po řadě týdnů na dvojce na pátou pozici. Její flek zaujal Daniel Landa s nahrávkou "Večer s písní Karla Kryla", a aby toho nebylo málo, obsadil zároveň čtvrtou příčku, kam se propadl "Neofolk". Obležen Landou zůstal třetí soundtrack ke "Snowboarďákům". Skokany tentokrát vynechám, poněvadž nikdo zajímavý ani zajímavě nepřekonal hlubokou propast mezi komerční nicotou a úspěchem. Nejvyšší novinkou je desátý výběr Abby "Story ", třicátá je deska "1st" 4TETu, vokálního souboru Jiřího Korna. Jo, to třicátý čtvrtý Peter Nagy za sebou má hezkou řádku solidních hitů, takže proč nevydat best of "20 roků: 20 hitů"? Z debutantů v druhé polovině Top 80 bych zmínil akorát Kylie Minogue, která je s "Ultimate Kylie" šedesátá šestá.

Úplnou prodejní hitparádu pro 1. týden najdete zde.

Autor je redaktorem iDNES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY