Lus3 - Jsme kytaroví, syntetičtí, luxusní

07.01.2005 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Dostali se do finále hudební soutěže Jim Beam Music 2004, kde nakonec prohráli s the.switch. Jsou moderní, draví, nadšení a jistě i talentovaní. Že by spása české popmusic? Možná, každopádně Lus3 nepatří k těm skupinám, které by se vyplatilo na koncertech míjet. Jak to cítí oni, se dočtete v našem rozhovoru.
Lus3 - Jakub Zachoval
© www.lus3.cz / qwerty
Pražská poprocková formace Lus3 se dostala se svým míšením rocku s prvky dancemusic až do finále hudební soutěže Jim Beam Music 2004. Sice nakonec odešli poraženi, ale to nic nemění na faktu, že patří k nadějné generaci, z níž se už do katalogů velkých labelů dostali třeba UDG, 100˚C, O5 & Radeček či Nierika. Budoucnost mají před sebou, ale možná to bude chtít trochu pověstného štěstíčka. Větší trochu než měli na konci listopadu v pražské Lucerně, kde je porazili příbramští metaloví náladotvůrci the.switch. Na otázky, které jsme si z časových důvodů vyměnili emailem, odpovídal kytarista Jakub Zachoval a krátce i zpěvačka Klára Kondelíková.

Doufám, že už moc netruchlíte. Jak dlouho jste se vzpamatovávali ze stříbra v Jim Beam Music 2004?

Jakub: Netruchlili jsme vůbec, jelikož druhé místo v mistrovství republiky v kapelování považujeme za velký úspěch. Naopak se slavením ještě nejsme doposud hotovi.

Co doporučíte kapelám, které se chtějí v soutěži dostat tak daleko, jako jste se dostali vy?

Jakub: Členům takových kapel doporučujeme hlavně chodit na naše koncerty, přihlásit se do soutěže, pochlebovat a taky se trochu věnovat svý muzice. (smích)

Ačkoli jste finálový boj prohráli, paradoxně jste to vy, kdo má větší šance skončit v síti nějakého velkého labelu. Krouží kolem?

Jakub: Prozatím žádný takový nedokroužil na dohled, jestli naše umístění zvýšilo šanci na přikroužení, to ukáže čas. V každém případě se rádi necháme lapit!

Tak se třeba zkuste krátce představit.

Jakub: Ahoj, my jsme Lus3, jsme moderní, progresivní, taneční, kytaroví, syntetičtí, vysokokaloričtí, dieselpower-luxusní. (smích)

No a kde vidíte svoje slabiny?

Jakub: Bohužel, nebudeme odhalovat svoje slabiny svým potenciálním soupeřům (a rozhodčím), protože naše stříbrná příčka nám nezabraňuje se přihlásit (do třetice všeho dobrého) do MČRvK v roce 2005 (čti JBM 2005). A hrozí, že to uděláme.

Naposledy jste se prezentovali rozšířeným EP (recenze zde), je v dohledu regulérní studiová deska? Nebo už snad má nějaké kontury?

Jakub: Naše již rozšířené EP je stále aktuální a nadále se rozšiřuje (remix, klip), takže naše nová deska kontury zatím nemá. Nicméně ustavičně píšeme nový a lepší pecky a fláky.

Co jste se naučili během turné s Kollerbandem a the.switch? Tomáš Hajíček z Krucipüsku řekl, že když jeli s Kabátem, procvičil si psychiku, protože prý bylo náročné ustát fakt, že ty tisíce lidí přišly na někoho jiného.

Jakub: Zjistili jsme, že i velké pódium může být malé, že bedňáci jsou fajnovej vynález a zahráli jsme si ve velký Lucerně před davy lidí a měli jsme výjimečnou příležitost vidět profíky při svý práci.

Lus3 - JBM 2004 small
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Na přebalu dema máte obrázek terminátora, toho hraje Arnold Schwarzenegger, který je v politice. Jak se díváte na propojování politické scény a showbusinessu, jak nám to ukázala Helena Vondráčková a spol. před volbami?

Jakub: Nám se prostě líbí ty správný chlapáci s pořádnou stříkačkou! Co se týče propojování politické scény a šoubyzu, u nás tak snad ledaže vrána k vráně sedá.

Máte pro něco v hudbě slabost, pro nějaký kýč, pro nějakou věc, která se obecně netěší velké oblibě?

Jakub: Tak třeba Britney Spears, hevík, agrometal nebo vtipné historky z natáčení. (smích)

Krásná vokalistka je nepochybně výhodou, ale nestává se ti někdy, Kláro, že mužská část publika zírá na tebe a jakoby nevnímá zbytek kapely?

Klára: Nestává! Doufám, že můj zevnějšek nemůže přebít hlas! A navíc ostatní děcka z kapely jsou taky krasavci!

Říká se, že dobré muziky nikdy není dost, a já mám pocit, že vy dobrou muziku děláte. Čím poměřujete úspěch a kde je jeho strop?

Jakub: Děkujeme za lichotku, samozřejmě souhlasíme. (smích) Úspěch poměřujeme počtem lidí na koncertech (stropem je strop), prodejem našeho CD a výší honoráře (strop není).

Co pro vás bylo prozatím největším komplimentem, jakého se vám stran skupiny Lus3 dostalo (JBM nepočítaje)?

Jakub: My jsme taková lidová kapela, takže nás vždy nejvíce potěší pozitivní reakce publika.

Předpokládám, že váš vztah k internetu je vstřícný. Zůstane ale takový i poté, co vydáte desku a kvůli streamování a vypalování se jí prodá méně?

Jakub: Ano, zůstane, No Future! Punk's Not Dead! Vypalujte, streamujte na www.lus3.cz.

Díky za rozhovor.

Autor je redaktorem iDNES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY