Deska ve spěchu složená

10.11.2004 05:00 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Kanadský hitmaker Bryan Adams, který se udržel na výsluní i ve druhé dekádě své kariéry, vydal novou desku "Room Service". Album je zvláštní způsobem, jakým vzniklo. Základ desky byl nahrán po různých hotelech během Bryanova turné. I přes netradiční nápad však bohužel album nepřináší nic nového.
5/10

Bryan Adams - Room Service

Skladby: East Side Story, This Side Of Paradise, Not Romeo Not Juliet, Flying, She's A Little Too Good For Me, Open Road, Room Service, I Was Only Dreamin', Right Back Where I Started From, Nowhere Fast, Why Do You Have To Be So Hard To Love
Celkový čas: 36:57
Vydavatel: Universal
Bryan Adams byl vždycky takovým pohodovým písničkářem, jehož kytarovky o lásce snad nemohly nikomu vadit. Od začátku kariéry bez větších krizí hrál pořád se stejnou kapelou a od třetí desky "Cuts Like A Knife" zásoboval rockový střední proud pravidelně úspěšnými hity. Svou popularitu získal také častým koncertováním a mimo jiné se zasloužil o úspěšné hity jiných známých hvězd. Za jeho nejúspěšnější desku osobně považuji "Reckless" z roku 1984, která přinesla Bryanovi dva největší úspěchy v osmdesátých letech v podobě skladeb "Summer Of '69" a "Run To You". Možná proto, že nepatřil k ikonám rocku a neočekával se od něj ani nějaký velký zlom a nutnost přijít s něčím úplně novým, co by odpovídalo počátku nové dekády, se Bryan udržel na scéně dál. Svůj čas vůbec nepromarnil, dobrým tahem pro něj jistě byla účast na několika soundtrackových deskách - megahit "Everything I Do (I Do It For You)" nebo "All For Love" se Stingem a Rodem Stewartem. Deska "Wake Up The Neighbourhs" se stala platinovou a Bryan konečně předvedl své umění koncertovat na živáku "Live ! Live! Live!". V poslední době však vycházely hlavně bestovky ("Bryan Adams MTV Unplugged" nebo "Best Of Me)" a Bryan nejspíš seznal, že je čas nahrát novou desku.

Bohužel z posledního počinu "Room Service" je docela znát, že je to jen snaha přijít s něčím novým za každou cenu, aby se na Bryana nezapomnělo. Vzhledem k tomu, že Bryan Adams si vždycky hrál písničky pro svoje vlastní publikum, větším hitem čas od času zaujal i mainstreamové fanoušky a byl s tím zřejmě spokojený, by bylo zbytečné očekávat, že na nové desce najdete něco jiného než kytarovky o lásce. Problém "Room Service" není v tom, že by to bylo po dvaceti letech pořád to samé, myslím, že většina jeho posluchačů by ani nechtěla jiného Bryana než toho, na kterého byla zvyklá, ale na desce chybí výrazný hit s melodií, která okamžitě chytne za srdce. Určitě znáte ten typ desek, kde jsou tři výrazné hitové singly a zbytek je vata. V případě "Room Service" je to jenom ta vata. Abych na Bryana až tak moc neplivala, protože to si nezaslouží, album se neposlouchá zase tak špatně. Když potřebujete pohodovou hudbu na pozadí, která vás nebude nijak rušit a určitě vám nezkazí náladu, není to špatná volba. Ale nečekejte, že si najdete skladbu, která se vám bude tak líbit, že si ji budete pouštět pořád dokola. Přijde mi, jakoby deska byla složená z b-stran singlů.

Pokud by snad nějaká skladba měla být singlem, vybrala bych "Open Road", která má vydařený začátek, ten typický, co vám navodí pocit očekávání, že přijde něco, co vás zvedne ze židle, pořádný refrén, který vás dostane. Bohužel pro tuto skladbu, nic podobného se nestane a skladba propluje s průměrnou melodií a snad ještě méně zajímavým refrénem. Podobně utrpěla i píseň "I Was Only Dreamin'", která naopak exceluje refrénem, jenom zase začíná tuctově a vůbec by se k ní hodila bohatší instrumentace na pozadí. Když jsem nadhodila b-strany, možná skladby zní i jako dema, jenom ne tak jednoduše, ale kdyby některé měly lépe vymyšlený koncept, možná by celá deska vypadala úplně jinak. V perexu jsem poznamenala, že deska "Room Service" byla nahrána po hotelech během Bryanova turné, možná právě tak získala svůj název. Je to sice zvláštní nápad, ale desce zjevně neprospěl, skladby se zdají být vytvořené ve spěchu a bez větší inspirace - na turné, kde byl Bryan pravděpodobně obklopen stresem a svými starými skladbami, se snad ani nedá vytvořit něco originálního. "Room Service" bude pravděpodobně jen dalším kouskem do diskografie zarytých fanoušků a určitě ne žádnými zářezem do historie. Nezbývá než doufat, že Bryanovi ještě nedošly nápady, protože další hit jako byl "Summer Of '69" by určitě potěšil každého kytarového fandu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY