Zemřel legendární rozhlasový DJ John Peel

27.10.2004 07:03 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

John Peel
© facebook interpreta
John Peel, legendární rozhlasový DJ působící na BBC, zemřel v úterý na infarkt. Bylo mu 65 let a bývá bez nadsázky označován za nejvlivnějšího rozhlasového DJe všech dob.

John Robert Parker Ravenscroft, známý jako John Peel, se narodil v Liverpoolu a svoje DJské začátky absolvoval v USA. Po návratu do Británie se zapojil do hnutí pirátských vysílaček, které suplovaly neexistenci hudební rozhlasové stanice. Když v roce 1967 zákony vysílání znemožnily, Peela, už tehdy velmi známého, oslovili v BBC, které už nikdy neopustil. Ačkoliv začínal jako rock'n'rollový DJ, v jeho show "Top Gear" mohli angličtí posluchači vůbec poprvé slyšet punk, reggae, hip hop nebo dub. Peelův hudební vkus byl stylově neomezený a v jeho pořadech jste mohli slyšet všechno od folku až po drum'n'bass. S tím měl neustálé problémy u dramaturgů BBC, ale jeho pověst ho vždy zachránila před vyhazovem. Největší slávu si získaly jeho "John Peel Sessions", ve kterých si do studia BBC pozýval neznámé zajímavé kapely, které si u něj mohly nahrát čtyřpísňové demo. Například v roce 1989 se v jeho show objevila ještě neznámá Nirvana.

U Johna Peela natáčely i dvě české kapely - Ecstasy Of Saint Theresa v době své největší ostrovní slávy v roce 1993 a o pár let později i vyškovští Here. Když v úterý oznámili na BBC jeho smrt, zahráli Peelovu oblíbenou skladbu "Teenage Kicks" od The Undertones, kterou kdysi zahrál ve svém rozhlasovém pořadu dvakrát za sebou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY