Exorcizphobia kousne a nepustí. "About Us, Without Us" je poctivý melodický thrash z podhůří

22.12.2018 12:33 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Trutnovská Exorcizphobia si už začala kroutit druhé desetiletí na scéně. A soudě podle nového alba "About Us Without Us" to nijak nevypadá na to, že by svou vydobytou pozici jednoho z nejpozoruhodnějších thrashmetalových spolků na domácí scéně chtěla opouštět.
8/10

Exorcizphobia - About Us, Without Us

Skladby: Lost Again, Planet-Penitentiary, Relationshit, Gypsy Rock'n'roller, Beggars Of Today, Time Does Not Heal, About Us Without Us, Just One Shot, The Rats In The Walls
Vydáno: 31.3.2018
Celkový čas: 35:46
Vydavatel: Self-released
Ne nadarmo se totiž o thrash metalu mluví jako o stylovém šuplíčku, který je nejflexibilnější ze všech metalových subžánrů (v jednom rozhovoru se o tom zmínil, tuším, Boris ze slovenských zbojníků Catastrofy) a snese ledasjaký progresivní vstup. Exorcizphobia si rovnou ke svému žánrovému zařazení přidává také crossover. A tomuto spojení plně dostává.

Už jen fakt, že tím, co na albu zazní jako první, jsou slavné tóny z "Vyšehradu" Bedřicha Smetany zkreslené rádiovým šumem, může ledacos napovědět. Jistě, stále se pohybujeme na metalovém válečném poli, ne však nutně s vyprázdněnou siláckou agresivitou či nesmyslnou, nikam nevedoucí nemelodičností (ve snaze být prostě jen drsný).

Exorcizphobia se sice opírá o uhánějící rytmiku, na ni však vrší výrazné melodie. A to jak v rovině hutného kytarového zápřahu tandemu Ondřej Šíma a Tomáš Skořepa, tak v pěveckých linkách (opět) Tomáše Skořepy. Ten si v rámci vysokého tématu ponechává solidní hlasovou čitelnost, textům, které je rozhodně neradno opomíjet, je tak velmi dobře rozumět. Silnou výpověď má zejména lehce cynická balada "Time Does Not Heal" a antiválečná naštvaná rubanice, titulní "About Us Without Us", hmatatelně zobrazující frustraci z mnichovské zrady ("They Used Us As a Chow for the Beast / They Dealed With the Devil / They Used Us in the Trade Called Munich '38").

Trutnováci baví nejen přesahem, ale i pomrkáváním na posluchače. Taková "Just One Shot", která plynule navazuje na výše uvedené skladby a společně tvoří vrchol nahrávky, odkazuje na Ministry nejen názvem, ale i citací ústřední hudební pasáže. Chytré, nikoliv do očí bijící, jen takové oka přimhouření a už se valí dál.

Chytnout a nepustit. To platí pro Exorcizphobii jako takovou a její pozici na domácí metalové scéně, ale i pro desku "About Us Without Us". Tahle výživná metalová flákota je barvitá, chytne na první či druhý poslech. A s těmi opakovanými jenom roste.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY