shop.musicserver.cz

Znovuvzkříšení Roe-Deer naznačili své možnosti

Vydáno: 13.10.2004 17:00 v sekci Naživo - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

V rámci pravidelných Free Mondays pokřtili v klubu Roxy svou novou desku "Lollipop" pražští Roe-Deer. Kapela, která za uplynulý rok prošla totální proměnou sestavy, si k této příležitosti pozvala spoustu hostů a přátel v čele s předskakujícím Jakubem Alexou.

Roe-Deer 2004
© Looky / www.roe-deer.cz
Noví Roe-Deer vyvolávají vskutku rozporuplné reakce. Zda právem či neprávem, nechť pousoudí každý sám. Rozhodně je to však pro kapelu o mnoho lepší situace, než kdyby k nim byli všichni lhostejní. Zkuste si jenom letmo projít místy velmi výživné reakce vyrojivší se ve fóru pod reportem z pražského vystoupení Franz Ferdinand, kde byli R-D za předkapelu, a ihned pochopíte, o čem mluvím. Je jasné, že tohle pondělí se v pražském Roxy na populární akci Free Mondays sešli ti, kteří sice určitě obrečeli odchod Emy s Filipem, ale přesto Roe-Deer nehodili do starého železa a nyní jsou zvědaví, co s kapelou trosečník Šmity provedl. Ten udělal asi to nejlepší, co mohl. Vykašlal se na snahu (nereálnou) najít zpěvačku, která by nahradila Emu Brabcovou, a místo toho postavil zbrusu novou kapelu s novým repertoárem. Prvním šťastným krokem se ukázalo být angažování zpěváka a kytaristy Andrzeje Palce, který je autorem většiny nových skladeb. Po dalších peripetiích a personálních rošádách se sestava snad definitivně ustálila na kvartetu Andrzej (kytara, zpěv), Šmity (basa), Aleš Březina (kytara / jinak též Miou-Miou) a Jára Rolc (bicí).

Švitořícímu a korzujícímu davu v Roxy se ale nejprve vydal napospas písničkář, jinak též rádiový moderátor Jakub Alexa. Na pódium přišel sám, pouze se svojí elektrickou kytarou a zahrál několik vcelku příjemných skladeb, melodicky výrazně ovlivněných britskou kytarovou scénou, které fanouškům Roe-Deer jistě musely přijít k chuti. Zřejmé však bylo, že jeho křehké a intimní skladby by si k správnému vyznění žádaly mnohem komornější prostředí. I přesto si Jakub vysloužil pozornost prvních řad a uznalý potlesk na závěr, čímž připravil půdu pro "hlavní hvězdu večera".

Roe-Deer - Andrzej Palec
© www.roe-deer.cz
Začneme trochu ze široka. Skoro vždy, když vidím fotky nových objevů britského (amerického) hudebního tisku, říkám si: "Kam oni na ty typy jenom chodí?!" No nedělejte, že nevíte, o čem mluvím. Kluci z (britské) kytarovky přeci musejí vypadat! Minimálně zajímavě, ležérně, zasmušile, rozervaně... Zkrátka tak, aby si na nich holky mohly smlsnout a kluci aby se s nimi dokázali ztotožnit. Ačkoliv vůbec nechci nějak dramatizovat vliv "image" na výsledný dojem z hudby (dobře, je to 50: 50), správná kytarovka prostě musí vypadat jako kytarovka, jinak je veškerá snaha zbytečná. Roe-Deer sice nejsou "perfektní", ale přinejmenším "zajímavě" na podiu skutečně působí. Napravo Šmity ve tmavé košilce s ušmiklou kravatou na krku hází patkou a vypadá u toho pořád pěkně zpruzeně, nalevo jemný a nesmělý hezounek Aleš urputně máchající kytarou, uprostřed Adrzej, výrazově občas trochu teatrální, ale vlastně vcelku civilní sympaťák, který nepostrádá jisté charisma, a vzadu Jára s úžasným květákem na hlavě. To je slibný základ.

Roe-Deer - Šmity
© www.roe-deer.cz
Začátek měla kapela opravdu působivý. Série svižných skladeb s jasnými hitovými ambicemi mi potvrdila to, co jsem zjistil už na několika letních festivalech - přesně taková kapela u nás chyběla. Argument, že takových jsou na Ostrovech stovky, neobstojí, protože nejenom já chci mít takovou TADY. Roe-Deer pojali křest jako setkání s kamarády a hudebními spřízněnci. V "Camomile Prince" a několika dalších skladbách vypomohl Karzi, v krásné hitovce s přiléhavým názvem "The Sea" zazpíval přes vokodér Gregory (oba Southpaw), v přídavcích si zabubnoval Fenek Steiner (Wohnout) a dvakrát kapela zapojila neznámého mužíka s vozembouchem (mimo jiné při jedné z nejlepší skladeb "Including Me"). Početné publikum však zůstávalo až na pár tanečníků v prvních řadách poněkud statické a logicky teprve spíš zvědavě okukovalo, co je nového. Bouřlivějšímu přijetí se dostalo starším kouskům "Happy", "Apple-Sauce Song", "One" nebo prvnímu singlu z nové desky "The Stranglers".

playlist
© Vojta Kostelecký / musicserver.cz
Zvuk nebyl na poměry Roxy nejhorší, jenom při promluvách mezi skladbami nebylo rozumět zhola nic, což se neblaze projevilo hlavně během samotného křtu, který provedla malá slečna (snad ta z obalu desky, snad ta z klipu "Apple-Sauce Song") společně s kluky z Wohnout a Southpaw. To, že jsme neslyšeli, co desce "Lollipop" popřál wohnoutí basák Jirka Zemánek, však není nikterak podstatnou výtkou. Daleko výraznější vadou na kráse byl fakt, že s přibývajícím časem - R-D přitom hráli pouze hodinu - skladby pomalu začaly ztrácet na intenzitě a přitažlivosti a melodické motivy se začaly ztrácet v množství podobných, což vyvrcholilo při naživo nevýrazných skladbách "Song B" a "Vertigo". Série přídavků v čele s punkově překopanou "Forever" však naštěstí výsledné hodnocení znovu převrátila do plusových hodnot. Zda ale noví Roe-Deer skutečně obstojí, se definitivně dozvíme až po poslechu desky "Lollipop", kterou jste si mohli poprvé pořídit právě v den koncertu.

Roe-Deer, Jakub Alexa, Roxy, Praha, 11.10.2004.

NÁZORY
  • ... (antwanie, 13.10.2004 17:52) Reagovat

    to autor: kdy si prosim tě(omlouvam se za tykani,kdyz se nezname) tento clanek psal,kdyz sis racil nevsimnout zmeny na bubenickem postu?zadnej jara s kvetakem na hlave totiz v roxy nehral a asi uz ani nikdy nebude...

  • úlet pisálka!!!! (pitu, 14.10.2004 10:46) Reagovat

    Tak to je síla ... článek je to sice zajímavej, ale docela se mě dotýká, že byl psán v předstihu, či co ... páč bubeník byl opravdu někdo jinej a navíc smity neměl košily ;-)) S kravatou si se sice trefil, ale s košilí fakt ne!!! A fotky sou taky z jiného koncertu!! ;-D Ale jinak poho ... hehe :-))

  • Bubeník (bosorka, 20.10.2004 09:49) Reagovat

    A nebyl to spíš stejnej bubeník, ovšem ostříhanej :-)
    Což neomlouvá "pisálka", který pokud tam byl, tak celou dobu stál u baru a mohutně nasával. A bubeníkovi mezitím dorostl květák.

  • vozembouch (wuxia, 20.10.2004 14:36) Reagovat

    ...a ten "neznámý" hráč na vozembouch se jmenuje Roman a působí v kapele Motovidlo. Autor recenze se po dobu koncertu nacházel kde?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Roe-Deer se vracejí. "Roller Coaster Ride" je první písní po dvanácti letech (25.04.2020 15:22)
- Luno v čele s Emou Brabcovou pokřtí v Akropolis novou desku (23.03.2015 10:39)
- Publicistika: Videotermix: Šmity (05.12.2009 05:00)
- Naživo: Zase jednou máme světovou kapelu (20.02.2009 15:24)
- Roe-Deer ukončili existenci (16.08.2008 13:04)
- Nové album Roe-Deer předznamenávají divoké věci (22.05.2008 09:44)
- Lety mimo zahrají unplugged koncert (03.04.2008 08:32)
- Fotogalerie: Kytarový večer v Lucerna Music Baru (14.02.2008 18:31)
- Lucerna Music Bar obsadí Roe-Deer a The Airbags (13.02.2008 12:16)
- Roe-Deer si do Rock Café pozvali Glaswall a The Fake Tapes (14.12.2007 12:57)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu