shop.musicserver.cz

Majda, Lenka, Apolenka s Veronikou a taky tuc tuc tuc

Vydáno: 27.10.2004 05:00 v sekci Recenze - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Návraty jsou různé. Z dlouhých či krátkých cest, po krátké či dlouhé době. Jaké to je, když se po dvaceti letech vrátí na scénu bezpochyby nezapomenutelné duo Petr Kotvald & Standa Hložek, navíc se svými hity oblečenými do tanečního hávu, si můžete přečíst v naší recenzi. A věřte tomu, že rozhodně je o čem číst.

3/10

Petr Kotvald & Standa Hložek - Holky z naší školky po 20 letech

Celkový čas: 63:04

Skladby: Holky z naší školky, Santa Monica, Bílá královna, Diana, Sen můj a Lízin, Dívka, co sama chodí spát, Oh, Suzi!, Princezno, jdi už spát, Nesedej na lep snům, Plačky, Ošklivé malé kačátko, Nemáš mě, lásko má, Krejčí, Sanitky, Můj čas, Holky z naší školky (extended mix)

Vydavatel: EMI

Utíká to, utíká. Od chvíle, kdy vyšel singl s nejprodávanější českou písničkou v historii, uplynulo již dvacet let. Ano, řeč je samozřejmě o nesmrtelném hitu hitů "Holky z naší školky". Sám mám ještě někde u maminky ten vinylový singlík. A to je samozřejmě důvod jak hrom pro to, aby se oslavovalo. Jak lépe oslavovat výročí písně než písní, že. A Standa s Péťou, jak bývají často familiérně oslovováni, slaví opravdu ve velkém.

Jak taková mohutná oslava vypadá? To se vezme patnáct dávných šlágrů do studia a tam se jim ušije zcela nový, vysoce moderní kabátek. K počítači usedne Jindřich Parma, najde zvuky, které by mohla závidět i taková esa v oboru jako jsou O-Zone, Karma nebo Touch. K tomu se přidají někdy více, jindy méně drsné taneční rytmy, protože víme, co právě frčí a vždycky jsme byli IN, no a na závěr přijdou sami hlavní protagonisté a skladby přezpívají svými o dvacet let mužnějšími (a u Standy nutno říci i dýchavičnějšími) hlasy. V případě existenciální písně "Můj čas" samozřejmě nezapomeneme ani na tetičku Haničku. No a protože patnáct písní by se někomu mohlo zdát málo, tak ten hit největší, po kterém se celá kolekce jmenuje a který ji též otevírá, na konci zopakujeme ve vysoce umělecké, téměř devítiminutové verzi. To vše nahrajeme na CD, dáme tomu slušivý, výtvarně úžasný booklet a hurá s tím do obchodů, že aby si fanoušci užili. Sláva!

A teď vážně. Může mi někdo říct, proč se předělávají staré, leckdy i podařené melodie do příšerné tuc-tuc podoby toho nejprimitivnějšího ražení? Může mi někdo vysvětlit, co za umělecký záměr je načmárat křiklavými barvami do bookletu pár postaviček s obličeji Kotvalda, Hložka, Zagorové a Vágnera stylem, jakým kreslí čtyřleté děti? A hlavně - může mi někdo sdělit, proč po Michalu Davidovi nebo Víťovi Vávrovi jsou zpět i tito dva pánové? Ale ne, nic mi neříkejte, vždyť já to všechno vím. Jak říkával pan prezident, když ještě prezidentem nebyl - trh si to žádá.

Před pár lety jsem coby reportér navštívil koncert dua Kotvald & Hložek v pražské Lucerně. Bavil jsem se ohromně a věřil jsem, že spolu s publikem myslí svůj návrat zpět jako podařenou taškařici a jeden velký vtip i oba zpěváci. Vypadá to, že tomu tak není a že dokonce tentokrát zvolili variantu budeme zpět a ještě budeme moderní. Ovšem moderní taneční pop vypadá opravdu jinak. A tak odjedu k mamince, pustím si na jejím gramofonu singl "Holky z naší školky" v původní podobě a na tuhle desku se pokusím zapomenout - pokud se mi to tedy podaří, neboť na mě svůdně pomrkává z regálů všech hypermarketů.

NÁZORY
  • Standa+Péťa (David, 27.10.2004 08:42) Reagovat

    Velmi dobře si na tu dobu pamatuji, stejně jako na opovržení, které jsem vůči H+K cítil. Dnes se ale ví, že podobných písniček bylo na světě mnoho a v každé zemi ty singly měly své kupce stejně jako ty, kteří dělali, že je to hnůj. Možná byl, mně H+K tak trochu překáželi, protože se mi líbili Abraxas a Pražský výběr a o těch nebyla nikde ani zmínka, i když koncerty byly napráskané. Je to ale asi zákon trhu, že to, co bylo populární kdysi může být populární i dnes, nebo lépe řečeno, že se to může prodávat po letech zas, jen jinak zabalené. Rozhodnutí zůstává stejně vždy na lidech - jestli si to koupí nebo ne. Bohužel bolševik nedal před 20 lety šanci rockovým kapelám a umožnil vznik formacím jako H+K, ale to byla taková blbá doba, nelze to H+K vyčítat, byli tehdy super slavní a z té branže to chtěl zažít kdekdo. Skutečností dnes je, že ty hvězdy z dob dávno minulých mají své posluchače stále a nebude to proto, že by ti lidé neměli vkus, ale asi jenom proto, že jim ta hudba připomíná jejich mládí a nové věci jednoduše neřeší. Aktuální kompilaci H+K si sice ani náhodou nepořídím, ale je jasné, že to udělá x lidí, kteří na rozdíl od recenzenta pochopí, že grafika v bookletu má připomínat malůvky holčiček ze školky - ale to je možná nutné zažít s vlastním dítětem, které do té školky někdy chodilo, ne ? Mimo sentimentálních vzpomínek rodičů je to i bezproblémové tuc tuc pro nic netušící mládež, které je úplně jedno, že je dnes Hložkovi 50, stačí, že si ty jednoduché odrhovačky může zpívat nezávazně taky.

  • trh si to žádá (Petr, 27.10.2004 12:54) Reagovat

    Trh si také žádá, aby přímo pod recenzí visel nápis: kupte si za skvělé ceny i s linkem do příslušného obchodu... Proč vlastně kydáte na něco hnůj, když se to snažíte hlavně prodat? Tím nechci říci, že by si Hložek, Kotvald a jim podobní ten hnůj nezasloužili.

  • Dobrý nápad,vynikající aranžma hudby jako vždy!od Jindřicha Parmy (Pepíno, 27.10.2004 14:00) Reagovat

    Nerad to dělám,ale reaguji na kritiku uvedeného CD,ten dotyčný se řídí asi rčení ,,kritizovat dovede každý,,.Poslední dobou,když si čtu recenze,začína mi vadit kritika na hudbu
    J.Parmy,nevím co někteří poslouchají za hudbu na tož,aby někoho kritizovali,ač k tomu není důvod.Dobrý nápad předělat staré melodie do nového kabátu-Jindra Parma to prostě umí!Dobrý nápad a díky!!

  • Proč neudělali něco nového? (CsDiskofil, 27.10.2004 18:14) Reagovat

    Trochu mě mrzí (a to se zdaleka netýká jen Hložka a Kotvalda(, že místo úplně nových písniček pouze přezpívali své staré hity. Věřím, že elektropopový skladatel a aranžer Jindřich Parma by byl schopen pěvecké dvojici klidně složit patnáct úplně nových písniček, z nichž by se alespoň čtyři staly hity..., a navíc by s tím ani nebylo o moc víc práce než s rearanžováním starých hitů (o texty by se mohli postarat např. P.Cmíral nebo R.Kubík).
    P.S.: On je asi hlavní problém v tom, že čeští tvůrci populární hudby neůvěřují českému publiku natolik, aby stvořili nové písničky a pak doufali, že si to aspoň někdo koupí... Bodejď by důvěřovali, když dneska každý stahuje empétrojky od zahraničních komerčních popových hvězd z internetu zadarmo...


  • to píšete z bohnic nebo si děláte prdel? (great8, 27.10.2004 22:55) Reagovat

    pro mě to jsou produkty normalizace... včera jsem byl v Albertu a hudba Michala Davida (kterou tam celou dobu pouštěli) byla doslova mučivá...
    Proboha kolik vám je? Do ruska s vámi když vás to tak bere!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Vzpomínkové vydání knihy "Naprosto nezbytná" od Hany Zagorové doplňuje vyprávění její a jejích kolegů o tu nejbolestnější tečku (05.12.2023 08:00)
- Naživo: Marek Ztracený míří do Wembley. Euforii fanoušků Poseidona z Wishe ale v Edenu brzdily technické nedodělky (17.06.2023 11:36)
- Českého slavíka koupila TV Nova. Na předávání zahraje i Lucie (16.09.2022 09:01)
- Hana Zagorová posmrtně zamířila na vrchol albové hitparády, v top deset má hned tři desky (08.09.2022 08:00)
- Zemřela Hana Zagorová (26.08.2022 13:18)
- Recenze: Jubilejní výběr Hany Zagorové "1968 - 2020" skrývá v lesklé krabičce i nedostatky (13.01.2022 17:35)
- Šestidiskový box "1968 - 2020" připomíná půlkulatiny Hany Zagorové (14.10.2021 16:51)
- Nejvíc nej: Křivky Britney i Miley, drogy a zase ta smrt: 10 nejčtenějších článků roku 2020 (31.12.2020 09:00)
- Nové desky 37/2020 - od Avy Max přes Keitha Urbana po Ziggyho Marleyho (24.09.2020 08:00)
- Hana Zagorová a Štefan Margita vydávají desku "Konečně společně" (09.09.2020 10:08)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu