Kočka mezi koťaty

12.10.2004 05:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Macy Gray vydává po třech řadových albech, z nichž největší úspěch slavila s debutem "On How Life Is" a se singly "I Try" nebo "Do Something", výběr toho nejlepšího nazvaný prostě "The Very Best Of Macy Gray". Vy si o něm můžete přečíst v naší dnešní recenzi.
8/10

Macy Gray - The Very Best Of Macy Gray

Skladby: I Try, Do Something, Still, Why Didn't You Call Me, I've Committed Murder, Sexual Revolution, Sweet Baby (featuring Erykah Badu), Boo, When I See You, It Ain't The Money (featuring Pharoahe Monch), She Ain't Right For You, Love Is Gonna Get You, Walk This Way, Bonus Tracks: Demons (Fatboy Slim Feat. Macy Gray), When I See You (Bugz In The Attic Remix), I've Committed Murder (Gang Starr Remix - Main Street mix Macy Gray Feat. Mos Def), Sexual Revolution (Norman Cook Radio Mix At 128bpm)
Celkový čas: 71:08
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Majitelka legračně nakřáplého hlasu, díky němuž je přirovnávána ke Kačeru Donaldovi nebo Marge Simpsonové, vystudovaná scénáristka, svobodná matka tří capartů, údajně maniodepresivní, přitom však neskutečně asertivní a vitální mladá žena, která dokázala uspět, zůstat svá, šik a ještě svým příkladem a názory inspirovat tisíce svých vrstevnic - třicátnic. "Potrhlá diva" Macy Gray je fenomém - i kdyby ze sebe v životě nevydala už ani hlásku, své místo v pomyslné kronice světové popmusic má v kapse. Za pouhých šest let, co se pohybuje ve vrcholném šoubyznysu, totiž stihla nastřádat tolik hitů, že by z toho leckterá "popová ikona" mohla při rekapitulaci vlastní kariéry dostat solidní bolehlav.

Producentsky vypulírovaný a hlavně zábavný mix r'n'b, soulu, hiphopu, funku a rocku se na konci devadesátek ukázal být skutečnou trefou do černého. Macy oslovila tápající příznivce kytar, stejně jako odrostlé a vyčerpané clubbery. To své si na albu "On How Life" našla i generace rodičů a co je důležité, aniž by tenhle fakt vyvolal u mladých klasickou odmítavou reakci ke všemu, co se líbí čtyřicátníkům a padesátníkům. Skladby jako "I Try" (ani reklama ji nezprotiví), "Still", "Sweet Baby" nebo "Boo" jsou totiž dokonale nadčasové, přitom reflektují veskrze současný, eklektický přístup k hudbě.

Rejpalové by po takové porci nekritického obdivu jistě mohli namítnout cosi o hudební stagnaci a vykrádání sama sebe - a měli by v podstatě pravdu, zpěvačka a její skladatelský tým se na deskách "The Id" a "The Trouble With Being Myself" drželi úspěšného modelu z debutu opravdu "svědomitě" a možná až moc urputně. Jenomže řekněte upřímně, chcete od Macy slyšet něco jiného, než variované sladce retro-soulové balady a rozhoupané sexy árenbíčko? Sám nevím. Ale červík nejistoty, že by tahle výběrovka mohla být Macyinou labutí písní, v člověku přeci jen trochu hlodá. Doufejme, že jde pouze o uzavření první kapitoly, po níž se nám Macy třeba opravdu představí v trochu jiné hudební inkarnaci.

P.S.: Ke svým věrným fanoušků byla Macy velmi štědrá a k osvědčeným hitům přihodila ještě skvělou skladbu "Demons", kterou napsala společně s Fatboy Slimem, rockově našláplou novinku "Walk This Way", trochu vtíravé disko "Love Is Gonna Get You" (ze seriálu "Miss Match") a nakonec ještě tři vcelku povedené remixy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY