shop.musicserver.cz

Může dosáhnou Misha ještě výše?

Vydáno: 05.10.2004 13:10 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Misha - na Slovensku velice populární, u nás takřka neznámá. Po veleúspěšném albu, které vydala v roce 2002, nyní přichází s bezejmennou novinkou, která má hned dva disky a která komplet vznikla během šesti týdnů. Rozhodně zde ale neplatí, že práce kvapná, málo platná, právě naopak.

9/10

Misha - Misha

Celkový čas: 52:00 + 52:00

Skladby: CD1 - I Want To Make Him Want, Dobrý pocit, Stále, Just A Friend To Me, Attracted, Think Twice, Just Like Me, Barbecue, Možno sa to dá, Footprints, In My Heart, Music, Latino Twist, Proud / CD2 - Naozajstné, dobré (Remix), Life Is Easy / B3 feat. Misha, Now I Do (DJ K.I.P. Remix), Mars & Venus / Helicó feat. Misha, Words (Live at Galaprogram Grand Prix Radio 2002), Len Tak / Peter Adamov feat. Misha, All You Need Is Love / Neuropa feat. Misha, Now I Do (Remix), When They Tell Me (F 04 Remix), Noel (Original mix) / Tkac & Haverlik feat. Misha, Silent Night

Vydavatel: Sony Music / Bonton

Misha svoji kariéru odstartovala vítězstvím v soutěži Coca-Cola Pop Star (bacha, neplést si se SuperStar, toto je soutěž i autorská), i když je nutno podotknout, že základy položila již dávno předtím. Objevila se jako host v několika bratislavských skupinách a nazpívala svým známějším kolegyním (Jana Kirschner, Dara Rolins) vokály na jejich desky. První deska "Colors Of My Life" měla na Slovensku obrovský úspěch. Počet prodaných kusů, čtyři ceny Aurel, včetně Alba roku, a vítězství v slovenském Slávikovi hovoří za vše. Osobně se shoduji se slovenskými kritiky, že debutové album Mishy je na naší scéně opravdu něčím výjimečným a s velkým potěšením mohu konstatovat, že nové album je ještě lepší než to první. Misha už prvním albem poměrně překvapila, protože na něm vytvořila jakýsi svůj styl, který je hodně založen na soulu, ale ne na tom čistém, jaký můžeme slyšet například u Joss Stone, ale obohacený o prvky hip-hopu, jazzu a blues. Mishiným specifikem může být její míchání slovenštiny s angličtinou. U těch, kteří angličtinu tak neovládají, tyto pokusy většinou nekončí moc valně, ale to není případ této slovenské divy. Misha je původním povoláním tlumočnice či překladatelka, tedy se není čemu divit, že její angličtina je vskutku brilantní a zní naprosto přirozeně.

Nové album vzniklo za velice krátkou dobu a dalo by se říct, že Misha vařila z čisté vody, jelikož všechny písničky vznikly až ve studiu. Autorsky jsou podepsáni na desce pouze dva lidé - protagonistka sama a Maroš Kachút, přičemž Misha má na svědomí všechny texty a polovinu hudby. Maroš Kachút se postaral o zbytek a především o produkci. A v čem je vlastně toto album lepší než to minulé? Díky určité spontánnosti, s jakou tato deska vznikala, jsou její hrany neobroušené a celý zvuk alba je syrovější, což je při stylu Mishy velkým přínosem. Tím ovšem nechci říct, že by deska působila rozdělaným dojmem, to zcela jistě ne. Naopak si Misha s výslednou podobou vyhrála do nejmenších detailů, hlavně u některých samplů si občas člověk říká, jak mohl vzniknout právě tento zvuk, a deska se v detailech stává zajímavější a zajímavější. Zde se skrývá hlavní kouzlo prvního disku. Na první poslech jzaujme pouze jakási kostra, ale najednou se člověk přistihne, že by si ji rád poslechl znova. Má totiž pocit, že mu někde něco uniklo a to ho nutí desku sjíždět pořád dokola. Sám osobně se musím přiznat, že jsem s touto vlastností u nějaké nahrávky dlouho nesetkal.

Pokud bych měl jmenovat nějaké písničky, které mě obzvlášť zaujaly, pak by to byl poměrně těžký výběr, protože deska je jako chameleon - při jednom poslechu zaujme ta, při dalším zase zcela jiná. Ale přeci jen jsou na tomto disku skladby, ze kterých jsem nadšen neustále. První z nich je pomalá milostná "Stále". Mishe se v ní povedl výborný refrén, který je zazpíván neopakovatelným způsobem, a jsem zvědav, jak bude znít tento potencionální hit naživo. Výborná je i následující "Just A Friend To Me", která je naopak živá a působí veseleji. Další písnička, která má bezesporu velké hitové ambice, se jmenuje "Možno sa to dá", do níž se dostaly ještě jemně prvky latinské Ameriky. Jako jedna z mála má tato dravá a kytarovým rytmem nasáklá písnička čistě slovenský text, což u Mishy není až tak obvyklé. Zajímavým počinem je i následující "Footprints In My Heart", která je až skoro do poloviny instrumentálkou v ethno stylu. Skutečným skvostem je ovšem závěrečná "Proud", kde se Misha ponořila na bluesové řeky a plave v ní naprosto uvěřitelně a s přehledem. Snad jen jedna písnička mě doposavad vůbec nezaujala - "Barbecue" mi přijde, že se na desku příliš nehodí a i text je takový zvláštní. Ale to je jen jeden kaz na jinak výborném prvním disku.

Druhý disk je určen primárně pro fanoušky. Najdete na něm remixy některých skladeb, něco málo živých vystoupení, doposud nevydané skladby a jiné rarity, jako například projekty, na kterých se Misha dříve podílela. Velice mě překvapilo, jak dobře jsou udělány remixy hlavně na věci z prvního alba. Obzvláště remix "Naozajstné, dobré" se opravdu povedl. Bez pozornosti by neměly zůstat ani věci, na kterých Misha hostovala. Sice se většinou jedná o taneční věci, ale rozhodně ostudu nedělají. Například "Mars & Venus", který natočila s Helicó, je naprosto srovnatelný s americkou produkcí. Své pěvecké umění ukazuje naplno v živé verzi "Words", kterou zpívá naprosto excelentně acapela pouze s perkusemi. I když je tento disk pouze doplňkový, ostudu celé kolekci rozhodně nedělá. Snad pouze závěrečná "Silent Night", která působí trošku kýčovitě a hlavně v soulové úpravě i trochu divně, by tam nemusela být.

Misha naprosto ideálním způsobem míchá rozličné styly, a přitom album zní velice kompaktně. Nemohu si pomoct, ale naprosto bez nadsázky napíšu, že Misha natočila jedno z nejlepších alb tohoto roku, ne-li daleko většího časového úseku. Dovolím si dokonce tvrdit, že natočila desku, která nemá na česko-slovenském trhu obdoby a svým způsobem v ní naznačuje, kam by se mohla ubírat soulová hudba u nás. Otázkou pouze je, kam ještě může svoji hudbu dál posouvat. Zajímavé bude, zda se povede u nás dostat její hudbu mezi lidi, protože to není typická rádiová muzika. Pokud vynechám Daru Rolins, pak nám podobná zpěvačka, o zpěvákovi a skupině ani nemluvě, zcela chybí. Ale povedlo se to na Slovensku, tak proč ne u nás?

NÁZORY
  • opravy (chickey, 05.10.2004 14:50) Reagovat

    Rád bych opravil pár informací: Kromě Mariána Kachúta se na skládání hudby podíleli ještě Jojo Engerer, Peter Kočiš, Róbert Tkáč a Peter Graus, i když ne v takové míře jako zmiňovaný Kachút. A dále se na albu nenachízí "něco málo živých vystoupení", ale pouze jedno - "Words" z Grand Prix Radio 2002.

  • MISHA RULLEZZZ! (Petr Kopčil, 11.10.2004 08:39) Reagovat

    Album je opravdu povedené a moc mě baví i po xy-tém poslechu. Na druhou stranu je třeba poslouchat opravdu dobře a dlouho a moc - protože deska je natolik jiná, že jeden - dva singly by Mishy neznalému posluchači asi příliš nešmakovali a těžko by si udělal obrázek. Žánrově je zde cítit opravdu velký rozptyl, ale nemám pocit, že je to na této desce ku prospěchu věci. Druhý disk je myslím zajímavý nejen pro skalní fanoušky, ale i pro nové posluchače, protože některé remixy jsou snad i lepší než originál. Doporučuji slyšet, slova jsou hodně málo. Ovšem i po mé kritice, dávám albu čtyři a půl hvězdiček z pěti.

  • mr. redaktor (čtenářka MS, 06.02.2005 17:39) Reagovat

    pred chvili jsem si precetla recenzi vasi kolegyne na Mishino prvni album.Ona byla v teto recenzo zcela mimo (pry ze spatna anglictina,monotonnost,nuda?!),za to vy jste si to u me napravil:).myslim, ze Misha nam ma co nabidnout a česko by se melo cinit o to vyrovnat se alespon trochu teto velke konkurenci.dikas

  • Misha ? Neskutečná nádhera ! (Fík, 14.04.2005 15:00) Reagovat

    Akusticky je to CD vynikající (dle mého názoru 10/10, tedy totéž co Rebecca Pidgeon a její CD „Raven“), kromě samozřejmého (pro nahrávky ve stereu) pravolevého členění scény je tam i výrazné plastické rozvrstvení nástrojů hluboko do prostoru (v předozadním směru), na plochost zvuku obvyklou v popmusic můžete zapomenout. Chce to ale trochu dražší reprodukční zařízení.
    Misha zpívá suverénně, čistě vyslovuje, intonace jak od zkušeného profesionála. Její hlas je úžasný - a ty měnící se odstíny barvy hlasu!
    Děkuji T. Parkanovi za tip (tj. za recenzi s výsledkem 9/10). Jinak bych toto (dosud) neznámé jméno v prodejně ještě nějakou dobu bez povšimnutí míjel - CD „královen“ českého popu si nevšímám úplně automaticky. Nevím jak moc ji hrají v rádiích (neposlouchám, s výjimkou dvou lokálních), v Expresrádiu jsem jednu skladbu slyšel - jak známo, tam mají přece jenom lepší vkus než jinde.
    Neobvykle vysoké hodnocení 9/10 přesně odpovídá. Mimořádný zážitek!



  • Misha (leea_28, 11.08.2006 18:55) Reagovat

    Její zpěv je zážitek. Byla jsem na jednom jejím vystoupení loni v obchoďáku na Zličíně a nadchla mě. Též mě nadchl svým článkem pan Parkan. Na rozdíl od takového p. Franze je to úplně jiná liga.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky pro 21. týden (20.05.2012 07:24)
- Misha vystoupí v Hard Rock Cafe v rámci Slovenského dne (19.05.2011 15:35)
- Recenze: Kdo to tady zívá? (08.12.2010 13:00)
- Nové desky pro 46. týden (14.11.2010 05:00)
- Fotogalerie: Slovenská r'n'b hvězda Misha rozezpívala Akropoli (13.03.2008 18:15)
- Misha obsadí v březnu Akropoli (27.02.2008 08:11)
- Misha zazpívá před Akonem, poté v Akropoli (07.02.2008 09:06)
- Rozhovory: Misha - Měla jsem zařízenou antiprotekci (13.11.2007 05:00)
- Recenze: 15krát a z toho 12krát dobře (13.11.2007 05:00)
- Nové desky pro 40. týden (30.09.2007 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu