shop.musicserver.cz

Průvodce albem Czeko skupiny Cocotte Minute

Vydáno: 15.09.2004 05:00 v sekci Publicistika - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Dalším zástupcem české, až donedávna undergroundové nu-metalové scény v katalogu majors jsou Cocotte Minute. Svérázná kapela, která ve své hudbě kříží především hip hop s metalem a HC, vydává 4. října debutovou desku "Czeko". My vám přinášíme v předstihu jejího průvodce.

Cocotte Minute - Czeko
© facebook interpreta
O tom, že se v Česku se zpožděním dostávají do katalogů velkých labelů tzv. nu-metalové kapely, už bylo hodně řečeno. Letos vyšly debutové desky Dolores Clan, Post-It, slušně se představil Škwor, náznakem příklonu k tvrdší hudbě jsou také Imodium. Dalším představitelem české moderní linie jsou Cocotte Minute, jejichž prvotina "Czeko" vyjde 4. října na značce EMI. Ostřílená parta, která solidně zabodovala mimo jiné v soutěžích Jim Beam Music a Coca-Cola PopStar, asi nejvíce ze všech zmíněných souborů navazuje na přímočarou rapmetalovou tvorbu, jak ji svět zná od Limp Bizkit, Crazy Town nebo raných Rage Against The Machine. Je to - na rozdíl ale od takového Freda Dursta a spol. - syrové, nevybíravé, zároveň však melodické a profesionálně (žánrově) výtečně odvedené. Debutovou desku "Czeko", jež navazuje na stejnojmenné demo z roku 2002, získal musicserver.cz v předstihu a připravil průvodce jejími zákoutími.

1. Vocotadyde

Pecka začíná přidušeným riffem, který přejde po pár vteřinách v burácivý rachot, jenž se v zápětí změní v odsekávanou rytmickou nálož. Charismatický Zellerův chraplavý rap křičí do světa cosi o katech a smrti při svítání a spaní.

2. Bastard

Skutečný otvírák, který měl být jedničkou místo "Vocotadyde". Písnička pochoduje vpřed přesně jako hodinky, kdo má rád "Got The Life" od Korn, tohle si nepochybně oblíbí. Písni dominuje především melodický tah na bránu ve slokách, refrénový pokřik zase vybízí ke stadiónovému přednesu.

3. Kořeny

"Kořeny" posluchače udeří hned v začátku monumentálními kytarovými aranžemi, které předznamenávají jednu z nejpropracovanějších skladeb desky. Zádumčivému textu o hledání vlastní identity odpovídá zvuk, jenž se v ústředních částech láme v glamrockovou hradbu.

4. Taxe na to...

Po intelektuální a muzikantské introspekci přichází zase trocha přímočaré zběsilosti. Cocotte Minute v "Taxe na to..." roztočili to nejlepší, co rapmetal nabízí milovníků koncertů - jednoduchá a rychlá struktura, výrazná melodie, nenáročný refrén, energie na rozdávání, řezavé riffy.

5. Měl bych tě sejmout

Velký alternativní hit. Skupina s písničkou lámala rekordy v žebříčku na Óčku a není se čemu divit. Jde v podstatě o čistokrevný hip hop, který je okořeněn stonerovou kytarou. Kriminální text o mstě za zradu přesně vykresluje image Cocotte Minute, kteří rádi s nadhledem pějí o "drsném" životě na Žižkově.

6. Každej ten den

MC Zeller tady nechává v refrénu propuknout svůj hlas v plné kráse, takže se posluchači dočkají rezonujícího a plného křiku. "Každej ten den" hodně připomíná úvodní "Vocotadyde", také zde skupina vsadila na odsekávaný popěvek, který se lidem rychle vryje do paměti.

7. Král discotheque

Po "Belzebub Disco" od Krucipüsku je tohle další metalová variace na krále diskoték. Píseň se nese v rychlejším tempu, které na koncertech jistě nezůstane bez odezvy zarytých pogařů. V ne zcela srozumitelném refrénu se Zellerův hlas mění ve změť šepotu, chrapláku a zpěvu. Nicméně působí to dramaticky a humorně zároveň.

8. Czeko

Tahle skladba dala albu název a asi nejlépe vystihuje hudební pojetí Cocotte Minute. Operují na jedné straně zklidněnými pasážemi postavenými na kytarovém brnkání, na té druhé se zaklínají výbušnou kytarovou mašinérií a vykřičenými refrény. Chtěl si czeko, tak tady máš czeko!

9. L.A.

"L.A." je nepochybně jedna z nejlepších věcí desky "Czeko". Text o ocelovém městě Los Angeles přesně podle rétoriky gangsta rapperů se sice jeví poněkud odtažitě ve světle české reality, ale písnička disponuje podmanivou atmosférou a jedná se dozajista o jeden z nejlepších českých pokusů o ryzý rapmetal.

10. Svatej pokoj

Tady už je cítit jisté vyčerpání materiálu. "Svatej pokoj" je sice hudebně i textově profesionálně odvedená skladba, v níž Cocotte Minute důsledně dodržují scénář klid-nářez-klid-nářez, zároveň se ale objevují hranice žánru, na které narážejí stejně tak Limp Bizkit. Prostě solidní průměr.

11. Co s načatým večerem

Trocha humoru a násilí na závěr, chtělo by říct. MC Zeller rozpráví jakoby do megafonu o tom, jak rušno může být v podvečer na Žižkově. "Co s načatým večerem, no to se mi snad zdá, my se ještě poperem!" Krátká ukázka, která hovoří jasným jazykem.

12. L.A. part II.

Úprava singlu "L.A." překoná energičností původní verzi. Hostující MC (ne, neřeknu, který to je, protože to nevím) dává svým druhým zrychleným flow písni jinou dimenzi. V podstatě jde o remix, protože aranže celé skladby jsou řízlé hodně do tanečna.

13. Víc než sám seš

"Víc než sám seš" je zcela odlišná od zbytku alba. Cocotte Minute tady hlavně díky Zellerovi zní trochu jako Crash Test Dummies, intimně a akusticky pějí o lžích, Kainovském stigmatu a lidské malosti. Příjemný závěr, který ukazuje Cocotte Minute v paradoxně novém světle.

Cocotte Minute jsou po Dolores Clan druhá česká tzv. nu-metalová skupina, která letos vychází na značce EMI. Troufám si říct, že na rozdíl od tuzemských Linkin Park z DC, jejichž hudba přeci jen postrádá více té svébytnosti, jsou Cocotte Minute příspěvkem české tvrdé hudbě určitě prospěšnějším. Více o desce "Czeko" si budete moct přečíst v recenzi, která vyjde v den emise alba, tedy 4. října.

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY
  • ??? (Klára, 15.09.2004 21:34) Reagovat

    kua a kam jako zaratily pikačua?? ya ci pikačua! pika pika ču pikaču pika pika ču pikaču pod budemem si hrát.....

  • :-)) (hanyZ, 15.09.2004 22:32) Reagovat

    :-))

    Pikaču už si asi nechce hrát ... :-(

  • dsf (asd, 27.09.2004 10:15) Reagovat

    sadd

  • Pikaču (Simča, 14.06.2005 19:50) Reagovat

    Pikaču se rozebírá hodně..ale Zeller to komentuje tak, že to bylo napsáno pro někoho jinýho a on chce svůj text.. Napsanej na něj, do jeho huby, jeho vlastními slovy :)) A celkově mu přijde Pikaču takové bezduché-o ničem..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Imodium ve Foru Karlín potvrdili, že jsou zpět a v plné síle (06.04.2024 15:00)
- Fotogalerie: Imodium oslavili dvacetiny ve velkém stylu (05.04.2024 20:02)
- Audio: Do nové tvorby Imodia skladbou "Někdo se dívá" prvně promluvil bubeník Adam Jánošík (31.03.2024 15:26)
- Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci (26.03.2024 09:00)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Video: Imodium přitvrdili... a jsou z nich "Tuláci" (18.01.2024 16:02)
- Imodium mění sestavu - novým bubeníkem je Adam Jánošík (19.12.2023 10:28)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu