shop.musicserver.cz

Hudební lásky mezi kapkami deště

Vydáno: 24.08.2004 12:00 v sekci Naživo - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Něco kolem patnácti tisíc lidí si i přes nepřízeň počasí našlo cestu do Trutnova na místní legendární hudební festival. Hlavním tahákem programu byla britská hardrocková skupina Motörhead. Mezi desítkami účinkujících se na čtyřech pódiích dále objevily například skupiny Alice, Kollerband nebo Tata Bojs.

Open Air Trutnov
© facebook interpreta
Zamračený a uplakaný byl letošní Open Air Music Festival v Trutnově. Naštěstí pouze při pohledu na oblohu, dole mezi tisícovkami woodstockově zablácených návštěvníků bylo vše v naprostém pořádku. Již po čtrnácté se sjelo odhadem něco kolem patnácti tisíc hudebních fandů na tradiční místo, do kotle trutnovského amfiteátru, aby zde společně alespoň z části naplnili ideu o momentu magického setkání.

Southpaw
© Vojta Kostelecky / musicserver.cz
Letošní ročník byl věnován legendárnímu písničkáři a rebelovi Karlu Krylovi. A tak se vzpomínalo. Tradičně se objevil i Václav Havel - a to ne pouze jako prominentní návštěvník v publiku, ale rovnou na podiu, kde krátce povyprávěl o časech dávno minulých, na které bychom ovšem rozhodně neměli zapomenout. Se svojí troškou do mlýna přispěchal též s trutnovským festivalem srostlý bouřlivák Ivan M. Jirous, který svým osobitým stylem a dokonale básnickým jazykem povyprávěl, přičemž prozradil jednu krylovskou pikanterii ze soukromého deníčku písničkářky Dáši Vokaté. Nechyběl ani krátký výstup Jana Kryla, průměrného Karel Kryl Rock Bandu a v rámci tradičních "Hudebních sklepů Václava Koubka" též vystoupení dalších legend českého písničkářství v čele s Jiřím Dědečkem nebo Janem Burianem.

Roe-Deer
© Vojta Kostelecký / musicserver.cz
Zato Burian junior, frontman s velkým F, odehrál skvělý koncert se svojí kapelou Southpaw. Z velice vstřícných a hlavně věci znalých reakcí početného publika bych si tipoval, že by to těmto hezounkům mohlo s novou deskou, která by se měla na pultech objevit již za necelé dva týdny, konečně vyjít. Pro český pop by to bylo jen a jen dobře. Jejich druhové Roe-Deer pak podali důkaz, že vše špatné je opravdu pro něco dobré. Z trosek před pár lety slibně rozjeté kapely se po několika personálních změnách vyklubala skupina zcela nová, navíc skvěle znějící . Roe-Deer opravdu dozrávají a jsou koncert od koncertu lepší. Nový materiál zní hodně slibně a dostatečně hitově. I u Roe-Deer je vydání desky na spadnutí. Roste nám v nich možná první pořádná britská (česká) kytarovka.

Lus3
© Vojta Kostelecky / musicserver.cz
Podobně má našlápnuto taky talentovými soutěžemi ostřílená čtyřka Lus3, hrající příjemný, moderními technologiemi poučený poprock (viz recenze "Demo 2004"). Výtku by si možná zasloužil poněkud zastaralý rejstřík samplů, který ale paradoxně spoluvytváří charakteristický sound. Kapela staví na talentované zpěvačce Kláře Kondelíkové a na poměrně originálně znějících melodiích. Jediné, co ještě Lus3 poněkud chybí, je větší odvaha v navazování kontaktu s publikem. Z jiného soudku, ale neméně svěžího byl roztančený, pozitivní energií nabitý koncert brněnských Gulo Čar, kteří si už delší dobu hlasitě říkají o vysazení na tuzemský "funkerský trůn". Romane Holý, třes se! Následující Mig 21 jako by s létem nabral čerstvý vítr do plachet. Troufám si tvrdit, že letošní festivalová sezóna patří právě jim. Nic na tom nemění ani fakt, že věčný improvizátor a kupodivu i stále se lepšící zpěvák Jiří Macháček některé svoje vydařené průpovídky poslední dobou jemně opakuje.

Mig 21
© Vojta Kostelecky / musicserver.cz
Již několikátá vlna ska zasahuje právě v těchto letech naši republiku, na což samozřejmě reagují i festivaloví promotéři. Na Trutnově se letos objevil hned trojlístek zajímavých zahraničních plus mínus ska kapel (Persiana Jones, Skalariak a Panteón Rococó), které dokonale splnily to, co se od nich očekávalo. Vykouzlily širokánské úsměvy na tvářích rozdivočelých, přitom však dětsky neškodných tanečníků. Skvěle se předvedli Baskové Skalariak. Ti na rozdíl od svých slavnějších kolegů Ska-P zbytečně nepolitikařili, zato do publika hrnuli jeden svižný, vesele melodický hit za druhým. Neméně živočišný byl i set Mexičanů Panteón Rococó, kterým se podařilo roztančit početný dav vytrvalců i při nedělní půlnoci. Zahraničním hvězdám zdatně sekundovala plzeňská recesistická úderka Tleskač nebo stejně pozitivní vibrace přenášející mladíčci z nadějné kapely Vokokos. Jejich příjemně uvolněný set dal zapomenout na neúčast klasické festivalová atrakce, domácí reggae legendy, kapely Švihadlo.

Plexis
© Vojta Kostelecky / musicserver.cz
Nechybělo však mnoho jiných legend. Neustále se vracejícím punkáčům Plexis to hrálo jako za mlada, což u publika vyvolalo logickou reakci v podobě hodně divokého pogování pod pódiem. Podobně jsou na tom i "starý páky" z Hudby Praha. Publikum si mohlo nostalgicky zavzpomínat i společně se svátečně koncertující Alicí. A že to byla vzpomínka sakra živá! Dan Bárta dokázal, že nic neztratil ze svého rockového feelingu, ba právě naopak. Jeden z bonbonků festivalu. Po kratší pauze se na Trutnově představili také dva z nejoriginálnějších písničkářů, co jich tahle země vychovala. Evidentně dobře naloženého a úsměvy rozdávajícího Ivana Hlase střídal jeden z našich nejtalentovanějších "melodiků Vlasta Redl se svojí kapelou, která se jmenuje Každý den jinak. Ani fandové tvrdších odnoží rocku letos rozhodně nepřišli zkrátka. Kromě opět velice kvalitně obsazené Club Stage si milovníci ostřejších kytar mohli vychutnat povedené koncerty Kollerbandu nebo postpunkově vazbících Sunshine, při jejichž koncertu jste sice jen těžko rozeznávali jednotlivé skladby, ale jinak jste si mohli užít přímo energickou bombu.

Ivan Hlas
© Vojta Kostelecky / musicserver.cz
Trutnovský festival má své zvyky a zákonitosti, můžete se proto kromě jakési dvorany slávy československé popmusic (letos slovenský Dylan Pavol Hammel s kapelou Prúdy) vždy těšit i na nějaký ten dramaturgický vtípek. Legendární vystoupení Ivana Mládka či Felixe Holzmanna snad ani není třeba připomínat. Tentokrát však překvapení podobného kalibru přichystáno nebylo. Přesto se čekalo, jak bude přijat svérázný entertainer Dan Nekonečný a jeho Šum svistu. Nekonečný se předvedl nejen jako hodně ulítlý zpěvák a showman, ale též jako schopný pyrotechnik-ohňostrůjce. A možná ani on sám nečekal, že bude přijat natolik vstřícně, že ho publikum nebude chtít ani pustit z podia. Dalším pravidlem je, že Trutnov nikdy nestál a nepadal s velkými hvězdami, a letošní rok nebyl výjimkou. Roli headlinerů sice splnili hardrockoví klasici Motörhead.

100°C
© Vojta Kostelecky / musicserver.cz
Hradba "marshallů" za kapelou, která se honosí přízviskem nejhlasitější - byli jsme přesvědčeni, že zcela právem, to byla hlavní změna oproti ostatním vystupujícím. Za rok šedesátiletý (!) pardál Lemmy se svým charakteristickým postojem pod mikrofonem, na tváří slavné bradavice, kterým ještě před několika měsíci jejich nositel, kdo ví, zda pouze v žertu, vyhrožoval odstraněním a následným prodejem v dražbě, úžasně vychlastaný a vykouřený chraplák, to vše byla příjemná připomínka dob dávno minulých, nic víc, nic míň. Jako drobný úlet ale působilo zařazení podprůměrné punkové kapely Esgmeq jako zahřívačů pro hlavní hvězdy. O to příjemnější pak bylo vystoupení následující po hlukových orgiích Angličanů: The Boom Beatles revival Band & Symphonic Orchestra, název mluví za vše...

Skvělý koncert odehráli i hračičkové z Tata Bojs. Zároveň rázně odmítli spekulace týkající se údajné nepřenositelnosti materiálu z koncepčního "Nanoalba" na koncertní pódia. Skladby "Tomášovi", "Elišce" nebo "Nemocná" skvěle zapadly mezi osvědčený materiál z "Futuretra" a "Biorytmů". Přesně do atmosféry festivalu se trefili i muzikanti z bubenického komanda The Dhol Foundation, kteří na živo strčili hravě do kapsy spřízněné Fun-Da-Mental nebo Transglobal Underground. Jedinou pihou na kráse letošního ročníku by snad mohlo být jedině chvílemi lehce podzimní počasí, ale i to se nakonec umoudřilo, a dva dny potemnělá obloha se rozjasnila stylově při veselém a velice výživném vystoupení mariánskolázeňských talentů 100°C. Tedy nezbýva než dodat, za rok opět na Trutnově.

Trutnov Open Air Music Festival, Trutnov, 20. - 22. 8.2004

NÁZORY
  • ESGMEQ (frody, 24.08.2004 12:18) Reagovat

    tak nevim kde autor prisel k tomu,ze esgmeq jsou podprumerna punkova kapela...hrali jeste v nedeli na vedlejsi scenen a bylo to uplne genialni...je ale jasny,ze ten kdo zere roe-deer,libili se mu southpaw-ktery byli mimochodem docela opruz-tak nemuzu brat takovej nazor vazne.sunshine....hm nepoznat jednotlivy songy od sebe-no to snad neni mysleno vazne-TO JE SMRT TY VOLE

  • kdo to proboha psal? (Seeker, 24.08.2004 13:27) Reagovat

    Naprosto souhlasim s Frodem. Jak může někdo napsal o Esgmeq, že jsou podprůměrní punks, když rozpumpovali hlavní scénu naprosto geniálním způsobem? A mimochodem, jejich nedělní comeback (místo Anyway) byl pro mě nejlepším českým vystoupením za posledních pár let.
    Možná by to chtělo začít psát reportáže bez zaujetí pro trendové (ale jinak docela nudné) kapely jako jsou např. Roe-Deer.

  • Motorhead (David, 24.08.2004 15:49) Reagovat

    Jak je možné, že neexistuje víc, než jen papouškování toho, že Lemmy má chraplák a bradavice. Co hráli, jaké to bylo, máte rozhovor ? Sorry, ale celá recenze koncertu je pouze převyprávění jmen kapel + miniportrétek toho kterého, jinak nic. Atmosféra, pořadatelé, zázemí pro diváky, ceny atd.? Nic....

  • jj (honzaX, 24.08.2004 17:58) Reagovat

    ty suns a esgmeq to je vazne ulet. ja teda osobne poznal u suns 2 pisnicky stary a dve nejspis novy (uz aby to album bylo..). esgmeq byly vazne supr, ale musim rict, ze klub je klub, coz bylo v NE jasne receno..
    no k tej alici - me hrozne prekvapilo jak znela popove..., ale libila se mi. apropo - co bylo ten posl. cover (nemyslim Born To Be Wild..)
    skoda holt ze nybyly ty anyway:o(( club stage v ne byla ale vazne dobra, na ni sem celou dobu cekal:o))

  • každý má názor jaký má... (Petr, 24.08.2004 19:33) Reagovat

    Já autorovi ten jeho rozhodne brát nebudu. Ale asi moc se na ceske scene neorientuje. Protoze Esgmeq nejen ze nejsou podprumerni (to by asi sotva byli nominovani za svoji albovou dvojku na Andela), ale naopak patri k tomu nejlepsimu, co momentalni punk nabizi. A OBE jejich vystoupeni na letosnim Trutnove to potvrdila. Sotva si dovedu ostatne pred Motorhead predstavit nekoho jineho. Jo a propos Motorhead - ctvrtstoleti se fanousci prou, je-li to vic metal nebo punk, abych se od pana Kosteleckeho dozvedel, ze hraji hard-rock. Hmmm.... To uz je slusny kalibr... No a ti Roe-Deer? Nic proti nim, ale TOHLE uz tu hrali asi tak pred deseti lety Moving Hollidays, Sheena´s Normal day, Shannen grey, Sebastians a asi i spousty dalsich. Casto lip.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Vlasta Redl již příští týden oslaví v pražské Lucerně "50 let na scéně" (08.11.2023 09:12)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Naživo: "Husličky" Vlasty a Lucie Redlových ukončily letošní Prázdniny v Telči (14.08.2023 21:18)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Fotogalerie: Třetí den ostravských Colours ovládli Gilberto Gil, Tom Grennan a Ben Cristovao (22.07.2023 12:52)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu