shop.musicserver.cz

To nejlepší z kytarových orgií

Vydáno: 01.09.2004 05:00 v sekci Recenze - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Dlouhé háro, kytara v ruce, tisíce ječících fanynek, občas nedorozumění uvnitř kapely, spousta peněz - to je život členů heavymetalové kapely... nebo aspoň byl v sedmdesátých a osmdesátých letech. A určitě něco podobného zažili i Van Halen. Bratři z Nizozemska se snad konečně dohodli, který zpěvák se přidá do party a po šestadvaceti letech existence mapují kariéru dvojcédéčkovým vyběrem "Best Of Both Worlds".

8/10

Van Halen - Best Of Both Worlds

Celkový čas: 77:39 + 78:24

Skladby: CD1 - Eruption, It's About Time, Up For Breakfast, Learning To See, Ain't Talkin''Bout Love, Finish What Ya Started, You Really Got Me, Dreams, Hot For Teacher, Poundcake, And The Cradle Will Rock..., Black And Blue, Jump, Top Of The World, (Oh) Pretty Woman, Love Walks In, Beautiful Girls, Can't Stop Loving You, Unchained / CD2 - Panama, Best Of Both Worlds, Jamie's Crying, Runaround, I'll Wait, Why CAn't This Be Love, Runnin' With The Devil, When It's Love, Dancing In the Street, Not Enough, Feel So Good, Right Now, Everybody Wants Some!!!, Dance The Night Away, Ain't Talkin''Bout Love (live), Panama (live), Jump (live)

Vydavatel: Warner Music

Heavymetaloví velikáni Van Halen to rozjížděli hlavně v osmdesátých letech, nicméně jejich existence trvá dodnes, i když již s menšími úspěchy, což může být částečně způsobeno i neustálými nejasnostmi na postu zpěváka. Nicméně i přesto je na světě dvojcédéčkový výběr, kde najdete všechny velké hity "z obou světů" - tedy z doby, kdy s Van Halen zpíval David Lee Roth, a z druhého období, kdy v kapele působil Sammy Hagar. To však není všechno, co deska nabízí, ale protože je to velké sousto, které mapuje celou kariéru Van Halen, pojďme se podívat trochu do minulosti. Bratři Alex a Edward Van Halenové v roce 1962 opustili rodné Holandsko a v Kalifornii zformovali v polovině sedmdesátých let kapelu Mammoth společně s basákem Michaelem Anthonym a zpěvákem Davidem Lee Rothem. Ovšem původní název jim nezůstal, protože jiná kapela byla rychlejší, tak zvolili jako název jejich příjmení Van Halen. Eddie nejdříve měl na starost bicí a Alex kytaru, to se ale časem obrátilo. Po začátcích v kalifornských klubech a barech s pomocí Genea Simmonse z Kiss následoval eponymní debut "Van Halen" z roku 1978, který získal platinu, prodalo se šest milionů kopií a Van Halen nastartovali vrcholnou kariéru trvavající až do počátku devadesátých let. To už si můžete poslechnout na výběru "Best Of Both Worlds".

Prvním trackem, který vás naladí na správnou vlnu, je "Eruption", což byla původně b-strana singlu "Runnin' With The Devil". Jak jsem zmínila v názvu, tohle jsou hned na začátek největší kytarové orgie, jaké na desce uslyšíte. Následuje trojice nových skladeb, které byly nahrány se zpěvákem Sammym Hagarem. Všechny tři zní mnohem tvrději než starší skladby, z toho singl "It's About Time" jen ze začátku, aby ho spolkla rádia. V "Up For Breakfast" se s tím Van Halen už nijak nemazlí a v "Learning To See" zase vyniknou kytarová sóla. V historii se vraťme k debutu "Van Halen", ze kterého najdete na výběru tři hity - "Jamie's Cryin'", "Runnin' With The Devil" a cover The Kinks "You Really Got Me" - šedesátková zaležitost získala kytarový náboj a ve své době měla obrovský úspěch. Nechybí ani další pecka z debutu "Ain't Talkin''Bout Love". V roce 1979 vyšla deska "Van Halen II", která byla ještě úspěšnější, protože singl "Dance The Night Away" se stal pro Van Halen první jedničkou v americké Top 20. "Van Halen II" zastupuje na výběru i oddechovka "Beautiful Girls". Rok 1980 přinesl desku "Women And Children First", která byla úspěšná jako celek, samotné singly "And The Cradle Will Rock..." a "Everybody Wants Some!!!" se však neumístily v americkém žebříčku. Další deska "Fair Warning (1981) byla stagnující, jinými slovy nic víc, nic míň - i tahle deska má však na výběru želízko v ohni - skladbu "Unchained". Co rok, to nová deska, alespoň tak to vypadalo v kariéře Van Halen a rok 1982 přinesl velmi úspěné album "Diver Down". Jeho popularitu zaručila klasika "(Oh) Pretty Woman" původně od Roye Orbisona, která je ale na můj vkus v podání Van Halen trochu zvláštní. Nicméně fanoušci byli jiného názoru a skladba dosáhla na třetí příčku. Z "Diver Down" je tu ještě skladba "Dancing In The Street".

Jestli bych však měla jmenovat jednu desku, která byla přímo zlomová v historii Van Halen (když nepočítám debut, ten je asi zlomový pro každou kapelu), pak je to "MCMLXXXIV (1984)", která byla vydána přesně na Nový rok 1984 a do hitparád vypustila megahit "Jump", což je asi první skladba, kterou si každý vybaví, když se řekne Van Halen. Se svým popovým nádechem a dnes už klasické syntezátorové melodii nadchla širší publikum, než jen příznivce metalu. Z desky vyšly také další skvělé singly "I'll Wait", "Panama" a rychlá kytarová hříčka "Hot For Teacher". Po velkých věcech obvykle přichází útlum, v případě Van Halen to byla sólová kariéra Davida Lee Rotha. Van Halen za něj našli náhradu v podobě zpěváka kapely Montrose Sammyho Hagara a nastává druhé období jejich kariéry. David Lee Roth se sice později snažil do kapely vrátit a dokonce s nimi nahrál i pár skladeb, ale i přesto, že ještě v roce 2001 tvrdil, že ho Van Halen vzali zpět, vypadá to spíše na přesný opak. Rok 1986 přinesl desku "5150" a s ní hity "Dreams", "Why Can't This Be Love", "Love Walks In" a "Best Of Both Worlds" - skladba, která dala název celému výběru. Na těchto nahrávkách je znát nádech osmdesátých let více než na všech předchozích, když pominu "Jump". Deska s podobně zvláštním názvem "OU812" z roku 1988 je kriticky oceněná ještě více než "5150" a přináší hity "Finish What Ya Started", "Black And Blue", "When It's Love" a "Feel So Good". Ani následovník z roku 1991 "For Unlawful Carnal Knowledge" se nenechal zahanbit, opět první příčka a hity jako "Poundcake", "Top Of The World", "Runaround" a "Right Now". Poslední jmenovaný singl dal jméno živému Best Of "Van Halen Live: Right Here, Right Now" (1993). Deska "Balance" z roku 1995 už byla spíše ta úpadková, co se týče prodejnosti, ale pocházejí z ní pěkné skladby "Can't Stop Loving You" (není to předělávka Scorpions) a "Not Enough". Po "Best Of Vol.1" nastalo opět střídání na postu zpěváka, které tentokrát zaujal zpěvák Extreme Gary Cherone a nahrál s kapelou desku "Van Halen III". Ta byla nejhůře prodávaným albem Van Halen, protože fanouškům nesedla změna v již zažité sestavě. Po několika nedorozuměních, které způsoboval bývalý zpěvák David Lee Roth, se vrátil Sammy Hagan a pravděpodobně zůstane s Van Halen i nadále.

Poslední deska se na výběru "Best Of Both Worlds" neobjevuje, možná aby nenarušovala dva světy nějakou třetí dimenzí a nebo spíš, aby byli fanoušci plně spokojeni. Jako průvodce historií Van Halen slouží tenhle výběr stoprocentně, nechybí žádný z jejich největších hitů, malou biografii najdete i v bookletu a kromě toho značí, že kapela neusnula na vavřínech a kutí ve studiu něco nového. Jak to bude znít, napovídají tři nové tracky, o kterých jsem psala výše. Na zavěr kompilace potěší i tři živé nahrávky vybrané z živé desky "Van Halen Live: Right Here, Right Now", kde můžete zakusit nebo si zopakovat atmosféru koncertů osmdesátých let. Tento počin Van Halen není jenom nostalgickou vzpomínkou, ale kompletním obrázkem o kapele, který potěší nejen fanoušky, ale může kapelu představit i později narozeným, kteří ještě neměli šanci je slyšet.

NÁZORY
  • Van Helsing (David, 01.09.2004 08:49) Reagovat

    Velmi solidní recenze o legenární americké kapele, která u nás asi nikdy hrát nebude a která byla vždy na okraji zájmu našich fandů tvrdého rocku (z amerických skupin se k nám přes železnou oponu prostříleli jen Kiss, i takoví Aerosmith se sem dostali až díky videoklipům z Get a grip). Zajímavé je taky, že zatímco v USA je Sammy Hagar hvězda i na sólové dráze, zde ho nikdo nezná, podobně na tom bude i David Lee Roth, o kterém není v bookletu této kompilace skoro ani slovo, přestože Van Halen vytáhl do hitparád. Bez něj by si Eddie mohl sólovat jak chtěl. Jo a třetí sestava VH s Gary Cheronem byla hodně slabá - jen to prokázalo, že dobré texty a perfektní muzikanti nejsou vždy zárukou úspěchu.

  • To David (Elessar, 12.04.2005 19:07) Reagovat

    Van Helsing je jeden velky beckovy film, Van Halen je jedna kvalitna skupina. Howgh

  • Van Helsing (David, 13.04.2005 09:24) Reagovat

    Z toho filmu jsem odešel, jak byl slabý. Se skupinou Van Halen to nemá nic společného, jen ten název, ale to jsi zřejmě nepochopil/a - nic zvláštního jsem tím nemyslel. Raději napiš něco k článku samotnému, pokud to zvládneš.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Mammoth WVH se v klipu "I'm Alright" nechávají porazit v talentové soutěži (08.08.2023 16:24)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Počet streamů skladeb Van Halen vzrostl po Eddieho smrti o 1 300 % (12.10.2020 10:19)
- Zemřel kytarista Eddie Van Halen. V pětašedesáti podlehl rakovině (06.10.2020 22:59)
- Van Halen vydají první živák s Davidem Lee Rothem a dvě remasterovaná alba (20.02.2015 09:18)
- David Lee Roth přiznal, že si před turné pojistil své přirození (05.04.2013 12:58)
- Van Halen by podle Davida Lee Rotha měli hrát v Evropě, manažer Azoff to ale vyvrátil (13.03.2013 13:33)
- Whitney Houston výrazně ovlivnila americké hitparády (16.02.2012 23:36)
- Recenze: Téměř zbytečný comeback (06.02.2012 07:00)
- Nové desky pro 6. týden (05.02.2012 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu