shop.musicserver.cz

Některé kořeny jsou bludné, jiné ukazují směr

Vydáno: 13.07.2004 20:19 v sekci Naživo - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

O týden později než v minulých letech se konal další ročník festivalu Litoměřický kořen. Jako vždy nabídl především šanci všem těm, kteří více než o jména stojí o hudbu, kterou jejich nositelé produkují. A vydařil se opět na výtečnou.

Vašek Koubek & spol. 2004
© Mirek 6 Kroš
Jedním z nejlepších světových hudebních festivalů je bezesporu ten v britském Glastonbury. Jeho pořadatelům se povedlo něco, o čem se jiným může jen zdát. Jeho věhlas je totiž už takový, že v posledních letech bývá vyprodán ještě dříve, než pořadatelé vůbec zveřejní program. Na letošním Kořenu mě napadla myšlenka, co by se asi stalo, kdyby se podobně zachovaly pořadatelské agentury v Čechách, a o kolik více či méně by pak asi na jejich podniky dorazilo návštěvníků. A jsem přesvědčen, že v Litoměřicích by na tom nijak extrémně špatně nebyli.

Nebudu zastírat, že k festivalu v polabské nížině mám vztah až nezdravě kladný. Ani vlastně nevím, po kolikáté jsem už zde letos byl - po sedmé? po osmé? To asi není důležité. Vkus jeho programového zaměření je velmi podobný tomu mému, navíc se jeho dramaturg Michal Hanzl z agentury Modrý z nebe nebojí riskovat, takže každoročně zve své nové a nové objevy. A má na ně až nezvykle dobrý nos. Nejinak tomu bylo i na letošním ročníku.

"Festiválek", jak ho domácí i přes návštěvnost blížící se tisícovce láskyplně nazývají, se nevyhýbá žánrovému rozptylu (i když v posledních letech inklinuje hodně k world music), ale jeho síla je hlavně ve vyváženosti. Takže tu klidně vedle sebe může fungovat šanson kapely Činna, alternativně akustičtí Květy, či nadupaný funky rock bulharských Wickeda. Publikum tolerantně přijalo snad úplně všechny. Někteří se zkrátka líbili, jiní se líbili víc a někteří hodně. Prvním příjemným překvapením byl pro mě Neočekávaný dýchánek. Jejich s lehkostí hraný mix pub rocku, balkánských nápěvů a punkové energie není těm, kteří se trošku orientují na domácí scéně, ničím neznámým, ale tentokrát jakoby chytili nový dech a došlo i na nové písně. To čtvrtstoletí hrající Psí vojáci předvedli jen průměrný výkon, poznamenaný zjevnou společenskou únavou svého leadera Filipa Topola. Mysleli jste si, mimochodem tak jako já, že se už ze svého alkoholového prokletí dostal? Chyba, zapomeňte na to. Němečtí Klezcore, skutečně kloubící věrni svému názvu klezmer a hard core, byli zajímavým experimentem, ale poněkud úzké žánrové směřování jejich snahu zbytečně sráží. To polští Sie Gra vsadili na jistotu křehkých lidových písní a v pozdní noční hodině byli příjemným balzámem na sluch. Ovšem naprostou hvězdou prvního dne se stalo početné těleso Moberg Ensemble, které v praxi dokázalo, že jejich loňský vynikající albový debut nebyl náhodou. Jejich naprosto omračující zacházení s českým a moravských folklórem, při kterém nedbají na konvence a používají i třeba africké bubny či na druhé straně syntezátor, čímž podpírají početný sbor krystalicky čistých hlasů, nemá obdoby nejen v místních krajích. Jen by mě zajímalo, když už svět objevil finské Värttinä, zda-li objeví pražské Mobergy. Tečkou za pátkem bylo pak vystoupení na "malé scéně" přilehlé hospůdky, kde před svými věrnými exceloval moravský písničkář Záviš. Pornografické odrhovačky tohoto svérázného samorosta jedni milují a jiní naprosto odmítají a nejinak tomu bylo i zde.

Litoměřický kořen 2004 - Trio Potslojo
© Mirek 6 Kroš
V sobotním poledni náladu dobře navnadili jak hospodsky rozverný šraml Monty Pičusův létající pes (nehrající kapitán, pes Monty, měl vše pod kontrolou), tak i osobitá kombinace undergroundu a funkujícího rocku s výtečnou čtyřčlennou sekcí, takto z Pelhřimova. Skvělý jako vždy byl harmonikář Vašek Koubek, kterého doprovázeli nejen saxofonista Jarda Jeřábek a bubeník Martin Rychta, ale i kytarista Honza Ponocný. Došlo i na letité hity, ale páteří byly překvapivě většinou nové písničky z připravovaného alba. V obdivuhodně skvělé formě se ukázaly i Krásné nové stroje, které jsou, zdá se, stále dobře promazané. Nádhernou ukázku židovského folklóru přivezli ze Slovenska Preßburger Klezmer Band s vynikající zpěvačkou. Nejodvážnější blok patřil pražskému a mimo hranice Česka stále více expandujícímu Trabandu. Ti totiž předvedli zcela nový a neozkoušený repertoár, aniž by zahráli jediný z publikem vyžadovaných hitů. Novinkou v repertoáru z chystané čtvrté desky je absence klarinetu (leader Jarda Svoboda naopak k akordeonu a kytaře přibral i baskytaru) i poněkud agresivnější zvuk. Slovenské folkrockové Slniečko zahnalo svými veselými písničkami krátkou dešťovou přeháňku (stromy na festivalu letos nepadaly...) a připravilo půdu pro neuvěřitelnou jízdu, kterou předvedli francouzští Miss Goulash. Jejich alternativní rock trochu nechával vzpomenout na naše Už jsme doma, když ještě byli ve formě; na rozdíl od nich však měli navíc i housle a cello. Hardcorová energie i skvělé melodie. Bělorusko-němečtí Apparatschik nejprve hodinu zvučili, aby pak předvedli, že jejich námořnické uniformy jsou lepší než jejich sice příjemné a do skoku vhodné, ale jinak nijak výjimečné podání východoevropského folklóru. To svérázné šramlovité coververze finských Trio Potslojo, kteří se v sestavě kontrabas-akustická kytara-mandolína-bicí nezastavili ani před "Light My Fire", rozveselily nejen ty, kteří s pokročilou hodinou zvyšovali svou hladinu alkoholu. Úplný závěr festivalu patřil speciálnímu bonbónku v podobě projektu Ko-Ko, tvořeném duem písničkářů Koubek-Konvrzek. Tomu, kdo je oba zná, již netřeba nic dodávat, pro ty ostatní je to stejně nepopsatelné. Těm, kteří ještě neměli dost, k ránu svůj jednoduchý, ale úderný a osobitý bigbít předložili Totální výprodej koberců.

Litoměřický kořen 2004 - Traband
© Mirek 6 Kroš
Letošní Kořen opět dokázal, že netřeba obecenstvo lákat na stále tatáž omílaná jména a že je stále co objevovat nejen v okolí naší kotliny, ale při troše chuti i v ní. Některým divákům dojem trochu pokazili své nové pravomoci si užívající celníci i někteří městští úředníci, kteří zjevně stále nepochopili, že tahle akce je něco, na co by spíše měli být hrdi než tomu házet pověstné klacky pod nohy. Ale na celkovém dojmu z festivalu, kteří mnozí diváci staví výše než všechny Brody, Trutnovy a Mezi ploty dohromady, to příliš nezměnilo.

Litoměřický kořen, Letní kino, Litoměřice, 9.-10.7.2004

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na festivalu MikuLOVE zazní naživo písně Psích vojáků v podání Agon Orchestra s původním zpěvem Filipa Topola (27.05.2023 17:38)
- Recenze: Filip Topol je na živých záznamech "Nebe je zatažený" poklidný i teatrální, dravý i ironický (07.07.2019 09:00)
- Pocta Psím Vojákům "Sbohem a řetěz" vyjde už za pár dnů (12.05.2015 14:52)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích alb roku 2014 (15-11) (12.01.2015 08:00)
- Naživo: Dvojkřest nových desek Znouzectnosti a Trabandu se v Paláci Akropolis povedl náramně (11.12.2014 10:32)
- Fotogalerie: Dvojitý křest Trabandu a Znouzectnosti v obrazech (10.12.2014 09:57)
- Nové desky pro 49. týden (30.11.2014 11:14)
- Recenze: Traband na desce "Vlnobeat": Láska vítězí nad pravdou, lží a nenávistí (27.11.2014 12:00)
- Traband pokřtí své nové album "Vlnobeat" na začátku prosince v Paláci Akropolis (15.11.2014 18:08)
- Festival Fryštácký malý svět slaví patnáct let (22.08.2014 16:12)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu