Slavní hudebníci volili nejlepší britské album všech dob

25.06.2004 11:35 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

The Stone Roses - The Stone Roses
© facebook interpreta
Vyhodnocování žebříčků nejkvalitnějších nahrávek v rámci určité oblasti je oblíbenou zábavou různých periodik. Jedním z posledním takových případů je pořadník britského nedělníku The Observer, který v příloze Music Monthly zveřejnil seznam sta nejlepších britských alb všech dob. Jak vás možná překvapí, vítězný počin nemají na svědomí ani Beatles, ani Oasis, nýbrž kapela The Stone Roses, která sklidila úspěch díky svému eponymnímu debutu z roku 1989.

Výsledek, který představuje jistý odklon od tradičních britských výběrových listů, mají na svědomí zkušení lidé z branže - zvolit deset nejoblíbenějších desek dostala za úkol stovka profesionálních hudebníků (např. Ozzy Osbourne, Emma Bunton, Morrissey, Brian May či Justin Hawkins z Darkness) a odborníků. Album "Revolver" Beatles najdeme hned na druhé příčce, na třetí pak "London Calling" kapely The Clash.

Brouci se do první desítky vešli celkem třikrát - na místě pátém je "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band", na šestém "The White Album". Zmiňovaní Oasis jsou se svým debutem "Definitely Maybe" až devatenáctí. Zarážející je pak neúčast takových jmen, jako jsou Pulp, The Cure či Queen.

Celý žebříček naleznete zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY