shop.musicserver.cz

Cibule (O5 & Radeček) - Nemáme se čím překvapit

Vydáno: 02.07.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Šumperská kapela O5 & Radeček je zářným příkladem toho, jak lze pilnou prací, pravidelným koncertováním a neustálým masírováním vydavatelství svými demosnímky přesvědčit ty správné lidi, aby z vás udělali hvězdy (myšleno hvězdy tuzemského formátu). O náhlé popularitě, chystané desce, klipu i hudbě jako takové jsme si povídali s basákem Ondřejem Polákem zvaným též Cibule.

Cibule (O5 & Radeček)
© www.o5.cz
Troufám si prohlásit, že neexistuje naprosto nikdo, kdo by poslouchal rádio a přitom ještě nestihl zaslechnout singl "Praha" šumperské skupiny O5 & Radeček. Některým posluchačům se Radečci zběsilou rotací této písně mohli zatraceně lehce znechutit, jiné publikum určitě získali. Jak donedávna neznámá regionální kapela, která deset let působila zakopaná kdesi v podhůří Jeseníků, vnímá náhlou popularitu, zájem médií a vůbec to všechno kolem? Nebojí se, že se "Prahou" nakonec znechutí zcela všem? A opravdu není ničím jiným, než další sestavou sladkých hochů pro dospívající slečinky? Na to všechno a mnohé jiné jsem se rozhodl zeptat jednoho z nich, usměvavého, snad dva metry měřícího basáka Ondřeje Poláka, v kapele a fanoušky přezdívaného Cibule. Rozhovor proběhl po jednom z četných radečkovských vystoupení, jež se odehrálo poněkud netradičně v átriu knihovny ve Žďáře nad Sázavou. K zábavnému, energickému a jistě vyčerpávajícímu koncertu pro nacpaný dvorek, který zaplatil pouhé dobrovolné vstupné, jsem se vrátil hned v první otázce.

Člověk by řekl, že ve vaší nynější pozici si už budete diktovat podmínky, výší vstupného a vy jste přitom hráli pouze za benzín. Jak často něco takového děláte?

My jsme si vždycky, když nás někdo vzal na akci, na kterou nás jako neznámou kapelu brát nemusel, říkali, že to jednou, až budeme slavný, otočíme, že si pro tu radost zadarmo zahrajeme. Tady na Žďársku jsme se za těch deset let, co existujeme a jezdíme sem, spřátelili se spoustou lidí a kapel, takže když jsme dostali nabídku, neváhali jsme se to těm fanouškům, co na nás chodili i dřív, oplatit. Například poblíž Křídel (tj. nedaleko Žďáru n. Sáz. - pozn. aut.) se koná každoročně festival, kam jsme už jako neznámá, regionální kapela díky jeho organizátorům jezdili, takže letos chceme zahrát relativně za hubičku. Navíc hrajeme na akcích pro domy dětí, vydáváme pro ně časopis, takže jsme na takový aktivity docela zvyklí.

Pociťujete nějak náhlou popularitu na vlastní kůži?

Ani ne, v Šumperku se navzájem všichni známe, jako Radečky nás tam mají zafixovaný léta a léta, takže tam na nás nikdo moc zajímavýho nevidí. Dělá nám ale třeba problém zajít si po konzíku do hospody, protože samozřejmě nechceme být za hvězdy a tak nevíme jak říct ne fanouškům, který mají tendence furt nás na něco zvát. Představ si, že máš v sobě pět pivek, chystáš se pomalu domů, protože už to je tak akorát a teď někdo přijde a začne objednávat panáky. Má to samozřejmě i světlý stránky. Teď jsme byli na filmovým festivalu ve Zlíně, kde jsme vůbec nepočítali s tím, že bysme mohli zapadnout mezi lidi jako je Donutil, Vetchý nebo Bohdalová a překvapilo nás, že nás poznávali a měli radost, že si s náma můžou pokecat.

Jak přijímáte kritiku? Mrzí vás to, nebo si to spíš nepřipouštíte?

My si naopak myslíme, že těch posílání do prdele je pořád ještě málo na to, jak na jistej druh lidí můžeme působit. Teď mluvím o těch, co nás neznají tu dobu, co fungujeme, nevidí těch deset let práce a slyší pořád jenom tu "Prahu" a vidí ty blbečky s hvězdama. Divím se, že když přijedeme na rockovej fesťák, vítají nás tam s potleskem, i když můžeme působit spíš jako nějakej boyband. Já osobně bych třeba nadával víc, ale většina lidí i muzikantů se k nám chová překvapivě dobře.

O5 & Radeček
© facebook interpreta
Co vás na českém šoubyznisu překvapilo?

Já jsem si vždycky myslel, že když natočíš desku a pak třeba vyhraješ v Esu, zboří se svět. A když nás teď hrajou na MTV - což kdyby mi někdo řekl před dvěma rokama, budu si myslet, že mu hráblo - přijde mi to zcela přirozený. Ani na tom vydavatelství to není jak v těch filmech, že by ti všechno diktovali a tys byl jenom bezbranná loutka. Normálně tam přijdeš, ty lidi se tě zeptaj, co chceš nasadit do rádií, domluvíte se a v pohodě.

Jak popularitu nesou vaše partnerky? Nevadí jim ta spousta fanynek a neustálá zaneprázdněnost?

No já s bráchou jsme spíš vyznavači hesla, v každým přístavu jiná loďka (smích), ostatní tři kluci holky mají, ale já ti teď asi stejně musím říct, že jsou věrný nebo tak něco (smích).

Máte spoustu zamilovaných nabídek ke schůzce. Už jste nějakou přijali?

Asi bych to neměl říkat, ale je pravda, že holka, která tě nějakým takovým způsobem uhání asi nebude úplně vhodná partnerka, ale na druhou stranu, my ty fanynky potřebujeme, protože pro nás hlasujou do hitparád, kupujou si cédéčka. Ať si tady klidně každej hraje na alternativní borce, co na Eso serou, ale dokud jsme nebyli vidět a slyšet, neprodalo se skoro ani jedno album a za takovejch okolností by nám firma další desku nevydala. V tomhle nás drží nad vodou právě tyhle šestnáctiletý holky, co posílaj hlasy, takže ve vší slušnosti odepisujeme a jsme za ně rádi.

Myslíte na tento typ publika když píšete písničky? Jinými slovy, je pro vás jejich spokojenost primární věcí?

Vím, na co se ptáš, ale odpovím ti trochu jinak. Každej z nás hrál deset let v komorním orchestru, Radeček studuje na vejšce housle a tak víme, co udělat s tónem a víme o čem je harmonie. Když skládáme písničku, často vymyslíme super složitý sólo, kterým bysme tuhle zkušenost dali najevo, ale pak to stejně musíme zavrhnout, protože by to moc lidí nevzalo. A není to jenom o počtu spokojených lidí, prostě chceme hrát melodickou muziku - tím zase nemyslím podbízivý odrhovačky - a ty složitosti si pak vynahradíme třeba v tom orchestru. Prostě chceme dělat písničky, který si s náma lidí můžou zazpívat. A to taky není úplně nejlehčí. Jeden kritik o nás napsal, že neumíme nic jinýho, než natočit desku plnou rádiových melodií. To ale přece taky dá dost práce, ne?

O5 & Radeček - Na pokraji slávy
© facebook interpreta
Velká část úspěchu je přisuzována neokoukanosti, na druhou stranu v poslední době zníte ze všech stran. Nebojíte se trochu v souvislosti s "Prahou" toho, že byste se mohli okoukat či dokonce znechutit?

Trochu jo, hlavně se bojíme, že bysme se mohli stát kapelou jednoho hitu. Vem si Satelit Kanibal, od písničky "Šťastnej jako blecha" o nich nebylo slyšet, takže zas tak jednoduchý, jakože bysme po "Praze" uspěli už se vším, to není. Těch obav je víc, bojíme se třeba, aby se z nás nestal podbízivej boyband, ale taky se bojíme, abysme se dobře prodávali a mohli tím pádem natočit ještě nějakou desku. To s tím okoukáním je docela složitá věc, už nám například několikrát volali ze "Zlatý mříže", že by nás do toho pořadu chtěli a my - protože se to snažíme aspoň trochu omezovat - museli odmítnout. Byli jsme svědkem toho, jak naše gramofirma šla za rádiovýma promotérama, aby už nehráli "1970", protože na ty lidi už to pak má opačnej efekt, a bojíme se, aby se to nestalo i nám. Na druhou stranu se zase někde objevit musíme, protože pořád to svý místo jistý nemáme a je potřeba se stále připomínat.

Máte smlouvu na čtyři desky. Kdy můžeme čekat novou?

V současný době natáčíme demáč, máme čtyřicet nových písniček, ze kterých pak vybereme dvanáct nejpovedenějších na desku, na podzim jdeme do studia a v únoru 2005 bude nová deska.

Bude znít stejně jako "Na pokraji slávy"?

O tom právě přemýšlíme, jestli ten zvuk třeba neudělat víc demáčově, aby to znělo jako garážová, studentská muzika, nebo jak to vůbec vyřešíme. Lákají nás hodně experimenty s elektronikou a podobný věci, ale pořád se ještě nemůžeme rozhodnout, jestli je už teď ta pravá doba nebo není. Už máme ale jasno v tom, že bysme se na tom albu chtěli hodně věnovat seriálům - Profesionálové, Beverly Hills a tak. A taky chceme hodně zlepšit texty.

Takže s texty písní aktuální desky nejste spokojeni?

Tak to zas ne, ale je pravda, že jsme je psali tím stylem, aby to pasovalo do melodie, a smysl byl až druhořadej. Proto nás pak nebaví, když někdo přijde a začne se šťourat ve smyslu tý a tý písničky. Přišla za náma třeba paní ze spolku na obranu žen a začala se vyptávat na "Prahu", že zpíváme o znásilnění nějaký holky, tak kde a kdy se to stalo, kdo to byl a tak (smích). U tý nový desky jsme se snažili, aby to dávalo aspoň nějakej smysl, protože přeci jen, píšeme to pro mnohem větší publikum, než jsme měli před pár lety.

Už jsi zmínil, že se "Praha" dostala do MTV. Když člověk začne zaznamenávat podobný úspěch, začíná většinou uvažovat, kam až by to ještě rád dotáhnul. Máte jako kapela nějakou nejvyšší metu, na niž si pomýšlíte?

Tak ta MTV je věc, který jsme dlouho nemohli uvěřit a ještě dneska, když to někomu říkáme, tak si myslí, že nám hráblo. Deset let jsme jako regionální kapelka doufali, že jednou se nám podaří vydat desku a vyšší cíle jsme neměli. Najednou máme desku, smlouvu na další tři, zvou nás do televize, na koncerty, kterejch děláme dvacet do měsíce, a to už je trochu nad rámec toho, o čem jsme snili. Třeba teď nedávno jsem dělal rozhovor do Reflexu. Normálně si reju doma na zahrádce a najednou volá Honza Dědek, že chce malý interview - to ti fakt spadne rýč a řekneš si, ty vole, vždyť já si to kupuju deset let, hltám to a teď Honza Dědek z Reflexu, že chce rozhovor (smích).

Tzv. stýkání schodů
© www.o5.cz
V plánu je třetí klip "Máci". Prozraď nám k němu něco blíž.

Celý to natočíme v Šumperku na digitál a co se týče děje, myslím, že to bude docela sranda. My totiž, když se někde opijeme, začneme stýkat schody, jestli to znáš. To si hlavou dolů lehneš na schody a přes pohyb ramenama se lopatkama suneš z těch schodů dolů, do hlavy ti jde krev a je to hrozná zábava, to si někdy zkus (smích). No a v tom klipu právě chceme stýkat schody a vychytat to třeba do tý podoby, že by jeden stýkal dolu, druhej nahoru a různě bysme se tam míjeli, no uvidíme.

Hodně často jste přirovnáváni ke kapelám typu Kryštof či Ready Kirken. Máte nějaký český hudební vzor?

To asi nemáme. Ale je logický, že když se objevíš jako neznámá tvář, nějak tě přiblížit musej. Než přišli Kryštof a Ready Kirken, přirovnávali nás k takovým kapelám jako Mňága a Žďorp. Je to o tom, že hrajeme tříakordový, melodický refrény, takže ti to často někoho připomene. Když jsme ještě nebyli známý a zrovna nějak začínali Kryštof, chodili za náma kamarádi a oznamovali nám, že tu naši "Lolitu" už hrajou i na Evropě 2, a my jim museli vysvětlovat, o koho vůbec jde. Proto nás pobavilo, když nám nedávno Richard Krajčo říkal: "Hele, kluci, fakt vás nechci nasrat, ale už mi několik lidí říkalo, že ta "Praha" se nám moc nepovedla." Dokonce jsme kvůli Kryštofům museli měnit písničku, protože jsme, aniž by jsme tomu chtěli, měli dost podobný refrény.

Kupujete si desky?

Dřív jsme si je kupovali hodně, ale teď se to kvůli těm cenám moc nedá. Naštěstí máme to naše vydavatelství, kde škemráme o všechno, co nám tam padne do oka. Dost jsme si třeba oblíbili Nelly Furtado, hodně dobrá je taky nová deska Ready Kirken.

Co děláte, když se nevěnujete hudbě?

Já jsem novinář, bubeník Kamil byl na pracáku, už ho ale vyhodili, protože hraje s náma, je často na očích a byl jim podezřelej (smích)... Ale jinak jsme pořád spolu, když hrajeme fotbálek, když jedeme na konzík a už jsme na sobě v podstatě závislí.

A to si nelezete na nervy?

My jsme spolu vyrůstali, takže se v podstatě nemáme čím překvapit, navíc, když někdo někoho naštve, tak to v sobě nedusíme, ale rovnou si to vyříkáme. Kolikrát na sebe i sprostě řveme, ale vzápětí jdeme hrát ten fotbálek a je to v klidu.

Nějaké slibné plány do budoucna?

Na 2. a 3. červenec chystáme dva koncerty v Šumperku, který budou přímo na střeše divadla v centru města. Nejdřív měl bejt ten koncert jenom jeden, ale byl tak velkej ohlas, že jsme se rozhodli zahrát dvakrát. Celý to bude unplugged, hrát se budou věci z chystaný desky, takže by to mohlo bejt pro ty lidi zajímavý.

Díky za rozhovor, ať se daří!

NÁZORY
  • ? (Mína, 05.07.2004 00:54) Reagovat

    Hvězdná pěchota ze Šumperka...

  • tak tak (jana, 06.07.2004 22:42) Reagovat

    Radio mam normalne v praci pusteny (stridam Radio 1, Beat a Radiozurnal) a nic mi ta skladba nerika...
    O ty kapele akorat vim, ze existuje a ze jeden znamej delal dramaturgii festivalu v Bohnicich, kam se mu chlapci vnucovali a kdyz rekl, ze by to snad slo, tak hned chteli za benzin 3.500,-... To jsou asi ty lidovy sumy... :-)

  • janě (Radek, 07.07.2004 12:14) Reagovat

    když o kapele nic nevíš, tak ji nehodnoť, navíc tvoje historka o dramaturgovi z bohnic je vymyšlená, v životě se nám z tohoto festivalu nikdo neozval. vzhledem k tomu, že už dlouho hrajeme zadarmo pro dětské domovy i na dalšich beneficích, tak mne tyhle nesmysly dost uráží a kazí náladu.

  • radkovi (i janě) (ultralunt, 07.07.2004 14:51) Reagovat

    Ber to v klidu. Je dávno známou pravdou, že internetový diskuse a příspěvky všeobecně dík možnosti anonymity vystupování nutí pisatele projevit se jako totální hovada (stačí mrknout na váš web). Neříkám, že přímo dívka, která psala o Bohnicích, je totální hovado, ale je prostě fakt, že když člověk nemusí ten a ten názor (pokud si to a to opravdu myslí) říct přímo do očí a může se vyjádřit pěkně z dálky a bezpěčí, rád to nafoukne a pak se ještě tváří jako hrdina. Halt pravá česká povaha - plivnout na záda a utýct...

    Janě bych vzkázal, ať si nejdřív pustí celý cédéčko (lidí, co slyšeli jenom Prahu a podle ní si tvořej úsudek o všech ostatních písničkách, mi je docela líto), nebo ještě líp, ať zajde na koncert a zůstane až do konce. Bude-li i potom tak hrozně nespokojená (o čemž teda docela pochybuju), může se s námi podělit o svůj názor. A to platí i o dalších huebních moralistech. Já na konzíku byl nedávno a docela jsem koukal, jací jste, vy Šumperáci zatracený, šoumeni.

    Tímto vyjadřuji plnou podporu a těším se na desku!

  • Radečkům se daří, smiřme se s tím (Jana H., 19.07.2004 10:06) Reagovat

    Všichni pořád volají po nových českých mladých kapelách, a když se nějaké náhodou podaří prorazit tu obrovskou bariéru českých médií, tak ti samí, kteří měli plnou hubu keců o naději pro newbandy, začnou řešit spostu nesmyslů jako to, jestli si kapela kdysi chtěla vzít od pořadatele tři tisíce za koncert. Každému interpretovi se dá nakadit na hlavu, jde o to, jestli je to za každou cenu nutné. Radčkům se daří, smiřme se s tím a buďme za to rádi. I my, kterým se zatím prorazit nepodařilo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Naživo: Frontmanovi O5 a Radeček v Roxy při hraní praskly kalhoty (14.03.2024 17:52)
- Video: O5 a Radeček se dali dohromady s Elly a "I tak to za to stojí" (06.03.2024 10:55)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Radečci se spojili s Moravskou filharmonií Olomouc a natočili mrazivou koledu (24.12.2023 10:00)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- O5 a Radeček vezmou "Hory" na turné i s novým remixem (07.12.2023 16:13)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu