shop.musicserver.cz

Jaksi taksi - Děláme to, co chceme, a vždycky to tak bude...

Vydáno: 04.08.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Tereza Fišerová | foto: facebook interpreta

...ať se to někomu líbí, nebo ne. To jsou slova zpěváka a baskytaristy jedné z nejvýraznějších kapel české scény v oblasti punk-rocku - Jaksi taksi. Co všechno Radek na sebe a na kapelu prozradil a co všechno si nechal pro sebe, si můžete přečíst tady a teď.

Jaksi taksi - Radek
© www.jaksitaksi.cz
Pražská kapela Jaksi taksi není na české punk-rockové scéně žádným nováčkem - v zásadě je u nás průkopníkem téhle škatulky. Přes rozsáhlou diskografii se v době ještě nedávno čerstvé poměrně tiše přesunula od nepříliš známého vydavatelství Risk Records pod jeden z tzv. "major labels". Dá se říct, že se kapele mimoděk splnil sen mnoha jim podobných partiček, které brázdí klubovou scénu - podepsali smlouvu s BMG a vydali u ní svoje poslední řadové album "Všechno dobrý", které je podle mě docela dobrou alternativou k nudnému večeru, nemluvě o Jaksi taksi naživo. O věcech nejen kolem kapely a nejen z aktuální doby jsem si povídala se zakládajícím členem - zpěvákem a baskytaristou Radkem. Zbytek kapely, tedy bubeník Aleš a kytarista Mára, zřejmě někde zrovna pilně cvičili na nástroje.

Začneme tak, jak se to momentálně nabízí - je to už nějaký ten pátek, co jste podepsali smlouvu s firmou BMG a vydali u ní desku "Všechno dobrý", které ovšem předcházela řada dalších titulů. Srovnej dobu před major labelem a po major labelu.

Zbavili jsme se tím některých produkčních věcí, které až tak nesouvisí s muzikou samotnou a měl by je tedy dělat někdo, kdo to umí - jako zařizování obalů, výroba desky atd atd. Jinak že by se něco výrazně změnilo, to asi ne, alespoň si toho nejsme vědomi. Fungujeme stejně jako předtím. Takže jestli si někdo myslí, že tím, že vydáš desku u velký firmy, se pro tebe něco zásadně změní, tak je na omylu.

Objevují se názory (i v recenzi na našem serveru ), že je vaše nové CD oproti minulým cédéčkům méně punkové. Přikláníte se s přibývajícími křížky na zádech víc k jiným stylům?

Každá kapela se nějakým způsobem vyvíjí. Navíc jestli chceš něco hodnotit terminologií, musíš si nejdřív ujasnit termíny, které používáš, a termín punk nikdy nikdo nedefinoval, takže výraz méně punkové je sám o sobě nesmysl. Musíš nejdřív definovat, co pro tebe punk znamená, a pak ten termín používat, protože pro každého to slovo znamená něco zcela jiného. Samozřejmě že muzika je méně rychlá, texty jsou bez politických témat (a pokud tam nějaká jsou, tak jsou dobře zašifrována), takže to působí jako méně nasraná deska. Ale proč by nás to mělo nějak drásat? Děláme to, co chceme, a vždycky to tak bude, ať se to někomu líbí nebo ne. Cítili jsme to takhle, tak jsme to tak udělali. A mimochodem - není to vlivem velké gramofirmy, jak si mnozí myslí, protože deska byla nahraná dávno před tím, než jsme vstoupili v jednání s BMG.

Co jsi té "naší" recenzi říkal, četl jsi ji?

Já čtu recenze jenom od lidí, které osobně znám, protože tam mě jejich názor zajímá a vím, kdo to píše, co všechno napsal a jaký má názory. To, že se někde na internetu vyskytne subjektivní názor člověka, který nemá kolikrát ani hudební vzdělání a chce něco hodnotit, mě absolutně nezajímá, takže sorry. Není to nic proti této konkrétní recenzi, je to obecná věc. Protože už jsem se několikrát setkal s tím, že někdo hodnotil desku, ne jen naši, a pak jsem zjistil, že nemá absolutně žádné informace nejen o kapele, kterou hodnotí, ale ani o tom daném hudebním stylu. Ale to už je tak u nás v Čechách.

Ptám se proto, jestli by ses chytl za svůj nos, který podle našeho redaktora příliš zapojuješ do zpěvu, a začal bys zpívat víc pusou?

Ne, ode dneška všechny kapely začnou zpívat jenom nosem! (smích)

Podívejme se ještě na nosy ostatních členů kapely - nemáte je díky vašim poměrně dost úspěšným a obzvláště dívenkami hojně navštěvovaným koncertům příliš vysoko?

Máš ten pocit?

Jaksi taksi - Mára
© www.jaksitaksi.cz
Občas jo. Někdy působíte tak trochu "samožersky", ale fakt je, že je to ještě na hranici sympatií, rozhodně s tím nemám problém.

Tak teď fakt nevím, jak to myslíš - samožersky, jestli tím myslíš, jako že si myslíme o sobě, že jsme něco víc díky tomu, že hrajeme v kapele, tak to ani omylem. My děláme muziku, někdo dělá sport, jinej dobře maluje. To není důvod pro nosánek nahoru, každej umí něco. Já myslím, že lidi, co nás znají delší dobu, vědí, že jsme stále stejní. Ti, co nás neznají, si možná myslí, že jsme namyšlení a kdesi cosi, ale to je jejich problém, protože automaticky předpokládají, že člověk, který má klip v TV, je namyšlený atd. I když je fakt, že namyšlený kapely znám a vůbec o nich nikdo neví, to je největší sranda. Ale myslím, že náš případ to rozhodně není.

Kápni božskou - děláte muziku pořád kvůli holkám, jak jste kdysi hlasitě vykřikovali, nebo už jste fakt MUZIKANTI se vším všudy?

Kde jsme to vykřikovali, proboha? Myslím, že to nikdy nebyl ten nejhlavnější důvod, protože s holkama jsme nikdy problémy neměli, takže jsme kvůli tomu nemuseli zakládat kapelu, spíš nám to na ně čas bere! Ale muziku děláme samozřejmě kvůli všemu, co k tomu patří - party, pařby, holky atd atd. - ale hlavní je muzika samotná. Kdybys to dělala kvůli čemukoli jinýmu, tak u toho nevydržíš.

Když jsme u těch věcí kolem kapely, asi před rokem jste vypustili reakci na jakýsi pomlouvačný email. I mně tahle reakce dorazila, už ne ale mail, který ji spustil. O co šlo?

Jeden zakomplexovaný blb vypustil do světa email, že jsme jeho kapelu odmítli kvůli penězům, že jsme kvůli tomu nechtěli, aby s námi hráli. Pravdou je to, že jsme je nechtěli kvůli tomu, že to, co hrajou, je špatný a nelíbí se nám to, a chtěli jsme tam pozvat lepší kapely, které se nám líbí. Ten člověk to neunes, protože si stále myslí, že jeho kapela je nejlepší na světě, a chtěl se mstít. Výsledkem je to, že my fungujeme dál, a ta zmiňovaná kapela nehraje nikde a nikoho nezajímá, protože ten způsob jeho chování všechny promotéry nasral a nikdo s ním nechce mít nic společnýho, takže je nikam nezvou, to je celý.

Prozradíš, o jakou kapelu jde?

Nemá to smysl, je to bezvýznamná epizoda jednoho zoufalce.

OK. Podívejme se víc na muziku - co posloucháš? Máte jako skupina nějaký společný vzor?

My posloucháme různý věci, čím dál tím větší záběr od vážný muziky, přes hiphop, k metalu... ale hlavně punkrock, melodickou muziku labelů jako Fat Wreck, Epitaph. Kapely, na kterých se vždy shodneme, jsou NOFX, Bad Religion, No Use For A Name atd. atd.

Je na současné české klubové scéně něco, co tě vážně bere?

Pro mě to jsou klasický kapely, které znám dlouho - ZNC, Davová psychóza, Čertův punk. Teď jsme hráli několik koncertů s Divokým Billem a to jsou taky v pohodě lidi. Ale těch kapel je hodně a já strašně nerad někoho jmenuju, protože na někoho vždycky zapomeneš.

Tak naopak - čemu bys přidělil důtku v podobě doživotního zákazu vstupu na pódia?

Od jisté doby jsem k negativním hodnocením opatrnější, protože vím, že i za věcmi, který se mi nelíbí, je upřímná snaha o dobrou muziku, a že je za tím hodně práce. Takže jsem v tomto směru tolerantnější a svoje ironie si pouštím ven jen v kruhu známých.

Která českou kapelu bereš jako vaši největší konkurenci?

O žádné nevím.

To jako že neznáš nikoho, kdo by hrál podobnou muziku, nebo že se vám prostě nedá konkurovat?

My neřešíme nějakou konkurenci či nekonkurenci, to je celý.

Co zkoušky? Podle hlášek na vašem webu, obzvláště těch z historie, zkoušíte hlavně, kdo vydrží dýl v hospodě. Nebo z tohohle období už jste vyrostli a dřete a dřete v mokru a tmě nehostinného sklepa ?

Teď jsme shodou okolností neměli zkoušku společně asi půl roku, naposledy jsme zkoušeli před deskou "Všechno dobrý". Protože na to nemáme prostě čas, chodíme do práce a tak. Ale zase hodně často koncertujeme, takže se to vykompenzuje.

Jaksi taksi - Aleš
© www.jaksitaksi.cz
Co je vaše meta? Máte ambice dostat se někam do zahraničí?

Do zahraničí určitě ne. Chceme dělat muziku, která nás baví a to je celý.

To docela ráda slyším, většinou jsou Čechy kapelám hrozně malé.

Jo, nejvíc mě vždycky pobaví kapely, který prohlásej, že chtěj dobýt Evropu, nebo že jedou hrát do Ameriky, a pak tam odehrajou tři, čtyři koncerty někde na předměstí v baru pro dvacet lidí, kde to nikoho nezajímá, a zpátky se vrátí s tím, že hrály v Americe a nevím kde, to se fakt bavím, tak takhle bychom dopadnout nechtěli.

V souvislosti s předešlou otázkou mě ještě napadá - mrzí tě, že jste nebyli nominovaní v některé z kategorií v rámci udílení cen Akademie populární hudby Anděl 2003? Vydali jste desku, hodilo by se to.

Pro nás je podstatný, aby na naše koncíky chodili lidi, bavili se tam a my jsme se tam bavili s nimi. Znám řadu kapel, které dostaly ocenění já nevím kde všude, a pak na ně přijde patnáct lidí. Co z toho? My máme, co chceme, takže to je v pohodě. Asi je dobrý, když tvou muziku někdo ocení, ale záleží kdo. Pro nás je podstatnější, když přijde člověk na koncertě a řekne, že je to v pohodě, než ocenění od nějakých kritiků nebo odborníků - ti tou muzikou nežijou, takže je to trochu mimo mísu. Ale asi to potěší, nevím, my jsme na to vždycky tak trochu sra....

Jaký máš názor na muzikály? Vzal bys nabídku v nějakém vystupovat? (Třeba "Pinocchio", abys uplatnil ten nosový zpěv?)

Jo, kdybych byl ten, kdo Pinocchia zabije! (smích) Ba ne, vážně. Z mý podstaty mě nebaví být svázán čímkoli, takže muzikál pro mě není ideální forma, já musím mít pocit, že když se mi nechce, tak nemusím hrát, můžeme přestat, dát si pivko a pokračovat. V muzikálu máš všechno nacvičené, visí na tobě dalších x lidí, takže tam by byl asi problém, kdybych se uprostřed představení sebral a odešel si do šatny pro drink. Ale kdyby to byl nějaký brutální muzikál, tak určitě.

Muzikály, ať už si o nich myslíme cokoliv, jsou zřejmě dost obstojnou formou, jak se jako muzikant dobře a pravidelně živit. Co ale koncertování? Vyděláte si na zaplacení nájmu s přehledem nebo jste všichni mimo pódia "Kolben-Daněk"?

Ne úplně Kolben, ale muzikou se neživíme, takže z tohoto pohledu jsme v pohodě, je to pro nás zábava. Je to sice poněkud náročnější na čas, ale stojí to za to.

Na svých stránkách máte větu "Hudba má být lékem, a pokud léčí, je jedno, kdo je lékař", to znamená, že uznáváte všechny styly, pokud se setkávají s dostatečným ohlasem?

Určitě, kdysi jsme nesnášeli všechno, co nebylo punk, dneska jsme otevření všem stylům. Hudba není demagogie nebo fanatismus, má pomáhat lidi spojovat a pokud to umí, je jedno, jestli poguješ na punkovou kapelu, nebo jedeš valčík v obleku.

Jaký máš názor na kopírování cédéček? To vaše je proti němu chráněné - myslíš, že je to fakt nutnost?

My jsme to neřešili, to je věc firmy, která to vydává a dává do toho nějaký prachy, tak si to samozřejmě hlídá. Každý ochranný program se dá obejít. Když si lidi kupují naše CD, tak to bereme jako podporu z jejich strany, že se jim naše muzika líbí a dávají to i tímto způsobem najevo. Je to vždy otázka ceny a tu máme ještě přijatelnou. Člověk v šestnácti nemá prostě prachy na to, aby si kupoval týdně nový CD. U mě to bylo stejný, takže jsem měl spousty muziky na kazetách atd. Často se nám stává, že pak ten člověk za rok přijde, řekne, že to má doma vypálený a že to chce mít v originále, což to je super.

A co Jaksi taksi a internet? Máte dost povedené a často aktualizované stránky, považuješ je, samozřejmě kromě hraní, za zásadní v komunikaci s vašimi posluchači?

Internet komunikaci určitě usnadnil. Chodí nám hodně mailů a neumím si představit, jak bychom na ně odepisovali jinou formou, třeba dopisem nebo tak. V dobách mistrů Gottů a Vondráčkových to muselo být docela problematické -odepisovat na dopisy, lepit obálky a nosit na poštu. I když to asi nedělali oni, ale nějaká jejich sekretářka, která se podepisovala mistrovým podpisem.

Vzkaž teď něco čtenářům musicserveru.cz, který určitě pravidelně sleduješ.

Ať spíš než musicserver sjíždějí naše stránky (smích). Ba ne, bavte se muzikou, čtěte musicserver a stavte se někdy na koncíku.

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • Ty vole to je fakt debil! (Luděk, 14.08.2004 19:34) Reagovat

    Radku si debilní prolhanej pozér!Přál bych všem aby poznali jakej ve skutčnosti seš!Měj se krásně...

  • Delame to co nejvic nese (McMartin, 16.08.2004 10:03) Reagovat

    Jde o kapelu NO SIDE. Moc me mrzi , ze tak prolhany lidi jako Radek maji takovou moc. Meli by mit vlastniho psychiatra a rozhovory s nimi by nemeli byt zverejneny. Jak k tomu prijde poskozena strana.Obzvlaste kdyz ma pravdu. To vsak vi jen NO SIDE, Jaksi taksi a poradatel zminene akce na Kladne. Neverte mu ani nos mezi ocima.

  • Radku,zamysli se nad sebou!!! (USApunkrocker, 16.08.2004 19:09) Reagovat

    Takže za 1:Že nevíš o žádné konkurenci JT???Mohl bych vyjmenovat minimálně 5 kapel,které vám s přehledem konkurují
    Za 2:Že ta již zmíněná kapela,kterou jsi pomluvil nemá žádné akce a promotéři na ní serou???Měl by ses třeba občas podívat na jejich stránky a že hrají jinej styl????Tak to mi teda vysvětli proč hrají cover od Ten foot pole,myslím že na base máš samošku tfp.Nemá to cenu něco řešit,akorát mě sere,že takhle kurvíš punkrockovou scénu v čechách,nemyslím hudbou,která se mi líbí,ale tvým chováním.KONEC!!!

  • Pro "nejlepšího muzikanta" (Koleno, 17.08.2004 09:45) Reagovat

    Radku, jsi nezajímavý, samolibý frajírek, který neumí zpívat, hrát na basu a ještě má drzost se tvářit namistrovaně a pomlouvat... Určitě tě ( i celou kapelu ) budou mít všude všichni rádi!

  • :o(( (ryta., 17.08.2004 11:48) Reagovat

    Teda musím říct, že jsem docela překvapená, ale budiž, každopádně si myslím, že v tomto článku je spousta výmyslů a bohužel o tom vím dost.
    Ta zmíněná kapela co neumí hrát je náhodou super bandička a keci typu, že je nikam nikdo nezve... bych řekla spíš naopak.
    Mi to občas přijde jak chování dětí mateřské školy.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Minirecenze: Jaksi Taksi chtějí být na devátém albu raději "Offline" (10.12.2017 15:30)
- Video: Jaksi Taksi v novém lyric videu zastavují "Vteřinu", co by mohla trvat věčně (20.09.2014 18:23)
- Video: Jaksi Taksi - Víme svý (11.10.2013 08:27)
- Video: Jaksi taksi - Cítím (27.11.2012 09:55)
- Recenze: Starý pes zvážněl? (26.10.2011 09:00)
- Video: Jaksi Taksi - Maturitní večírek (12.10.2011 17:48)
- Jaksi taksi vysílají do světa "Signál" (22.09.2011 12:53)
- Jaksi taksi vypustili ukázku z nového alba (09.09.2010 11:04)
- Na okraj: Když punker nesmí mluvit k politice (18.05.2009 05:00)
- Jaksi taksi vyráží na podzimní turné (09.09.2008 09:53)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu