shop.musicserver.cz

Mnohem lepší než létající kolo

Vydáno: 21.06.2004 05:00 v sekci Recenze - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Plzeňský skoroorchestr Tleskač je populárním jménem, které plní už i větší kluby a objevilo se i v dramaturgii všech důležitějších domácích festivalů. A jejich studiový debut "Ska z Česka" dokazuje, nejen proč tomu tak je, ale vypovídá i o lecčems jiném.

7/10

Tleskač Ska z Česka

Celkový čas: 48:22

Skladby: Z Hofmanek na Belveder, Báťa, Hrozný hroznýš z Hrozenkova, Jamajská polka, Rudegast, Třináctý znamení, Pokoj v suterénu, Loupežnická, Amigo Pablo a seňorita Chiquita, Příběh Jana Tleskače, V té naší zahrádce, Klasy, Indian ska, Zelená je tráva

Vydavatel: Black Point Music

Bývaly doby, kdy pokud se řeklo v Česku "ska", automaticky to znamenalo skupinu Sto zvířat, v podstatě jedinou, která tento kříženec mezi punkem a reggae dlouhá léta prezentovala, a jen ti informovanější ještě připomínali výraznamný vliv tohoto žánru u Nahoru po schodišti dolů bandu. Před několika lety však nastal hotový boom, objevilo se hned několik nových jmen důsledně ctících své vzory a velmi příznivá reakce ze strany publika způsobila, že mají nové a nové nástupce. V současnosti je situace taková, že scéna je stále silnější, návštěvnost i méně známých kapel je nadprůměrná a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco v následných časech měnit. Má to ovšem dva háčky. Většina skupin až rigidně dodržuje stylové zákonitosti, což při poměrně úzkých žánrových mantinelech způsobuje, že si jsou mnohé podobné jak vejce vejci a mimo skalní příznivce běžným posluchačům splývají do jedné masy. Svědčí o tom třeba i nepříliš velký zájem jiných než skalních fanoušků ska o debutové desky jinak publicisty ceněných The Chancers nebo Fastfood Orchestra. Druhým háčkem je to, že se mnozí interpreti berou až nezvykle vážně, což docela koliduje s na první pohled až ukázkovou "pohodovostí". Připočteme-li k tomu skutečnost, že mnozí zpívají anglicky, dá se říci, že skutečnými mladšími konkurenty zmiňovaných Sto zvířat jsou až právě plzenští Tleskač.

Ti sami, i přesto že nehrají nijak dlouho, nejsou žádnými nováčky, protože jejich kořeny sahají k letitým plzeňským crazy-punkerům Požár mlýna. A nejen že to je viditelné na jejich koncertech, ale i z jejich debutového alba je to zatraceně dobře slyšet. Provází ho skočná rytmika, punkově ostrá kytara, výtečně sehraná čtyřčlenná dechová sekce a k tomu všemu přesvědčivý zpěv, který prozrazuje, že obvyklé začátečnické neduhy má kapela dávno za sebou. Připočteme-li k tomu zcela jasně deklarovaný názor, na jedničku zvládnutá (byť stylovým klišé se občas nevyhýbající) aranžmá a zmiňovaný všudepřítomný humor, máme před sebou debut jako hrom. Samozřejmě se občas neubráníme tomu, že tenhle motiv zní hodně podobně jako ten v předpředchozí písničce či pocitu, že je vlastně všechno na jedno brdo, ale tak to už prostě v tomhle žánru chodí. Na druhé straně je pak skvěle zachycená energie a atmosféra naznačující, co můžete zažít na koncertech.

Když jsem viděl kapelu poprvé naživo, docela mi vadily texty v kombinaci s přece jen poněkud estrádním způsobem prezentace, který přestože k tomuto žánru jistě neoddělitelně patří, se místy nebezpečně přibližoval až k hraně s trapností. Nicméně v konfrontaci se studiovou nahrávkou nutno konstatovat, že právě texty jsou to, co kapelu vyděluje ze (ska) stáda. Některé obraty plně doceníte až s psanou podobou, kdy se ostřeji projeví všechny souvislosti. Nehledě na to, že jsou opravdu plné nenápadného, ale o to milejšího humoru, což bohužel u textů českých kapel není zas až tak běžná praxe. A také při jejich pročítání hůře přehlédnete geniální nápady témat, která jsou často všechno, jen ne všední. Cože má společného Hrozenkov a Hroznýš? Julius Fučík a Jan Tleskač? Vladimír Remek a Přemek Podlaha? Tleskač vám to objasní. Nadhled se ovšem projevuje i ve vztahu k atributům, které jsou pro mnoho kolegů div ne svaté. A tak mají plzenští svého Rudegasta či polku v rytmu ska. A k tomu i verše jako: "Zatím však netuším jak skončím s žitím / mně by se nejvíce líbilo pitím / nebo si proženu palici kulkou / pustím plyn, žilou, či kazetu s Hůlkou..."

Tleskač jsou zkrátka nejen skvěle sehranou a šlapající kapelou, která už zvládla dobře své řemeslo a může se tak věnovat tomu, na co mnozí jejich kolegové poněkud zapomínají, totiž bavit nejen sebe, ale i své posluchače. A krom toho jsou v současnosti i majiteli hmatatelného důkazu, že svou tvorbu dokáží nejen naživo předvést, ale i přesvědčivě studiově zaznamenat tak, aby nevznikla jen suchá konzerva. Ne že by jejich debut byl převratným opusem, který bude lámat rekordy v anketních umístěních o debut roku, ale minimálně v rámci žánru to určitě nezanedbatelný počin je. A navíc takhle energických a veselých desek není nikdy dost. Jestli pánům ta energie, nasazení a nápady vydrží, máme se do budoucna na co těšit.

NÁZORY
  • Texty (Rob, 28.06.2005 21:46) Reagovat

    Je sice pěkné, že se autorovi této recenze líbí skočné "humorné" texty, ale je vidět, že ska je pro něj jedna velká neznámá. Nedílnou součástí tohoto stylu muziky jsou texty, které mají poslání a vyjadřují určitý životní postoj, což se např. o písni "Už zase má krámy" říct nedá. Navíc považovat tuto kapelu za nástupce legendárních Sto Zvířat je hřích. Individuální i skupinová kvalita je nesrovnatelná. Poslechněte si Fast Food, to je Ska z Česka. KEEP DA SKA.

    • Re: Texty (Jáňule, 20.11.2009 14:53) Reagovat

      Našla jsem tenhle text po letech úplně náhodou a nedá mi to nereagovat. Nemůžu se zbavit dojmu, že Rob to celé moc nečetl, jen tak rychle z rychlíku. Protože evidentně za výhodu považuje to, co autor naopak českým skačkařům vytýká a co si i já myslím, že jim škodí. To jest trapné pokusy o angažovanost a to, že se stydí, že by to co hrají mohla být jen nezávazná legrace. Což u Tleskače je a proto třeba já ho mám ráda mnohem víc než jsem měla Fastfoody. A myslím, že to je taky ten důvod, proč většinu těch kapel Tleskač přežije.

      • Re: Texty (Zuuuza, 26.11.2010 02:27) Reagovat

        Nenene, Fastfoodi jsou úžasní a Tleskači prostě Tleskači. Více psát netřeba:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Společný vinyl All Mad Here a The Chancers podpoří legendární strahovskou Sedmičku (14.04.2022 12:09)
- Legendární černý skinhead Mr. Symarip zakončí turné s The Chancers v Praze (04.12.2017 13:57)
- Žánrové Ceny Anděl pro rok 2016 byly předány, zvítězili dné, Lenny či The Chancers (18.05.2017 09:56)
- Audio: Poslechněte si nové album od The Chancers ještě před vydáním (07.01.2016 13:18)
- Na Rock for People bude letos "festival na festivalu" - výhradně s českými kapelami a speciálními projekty (07.05.2013 07:00)
- Lucerna Music Bar chystá velký ska-reggae mejdan s Dr. Ring Ringem a The Chancers (10.03.2013 11:06)
- T-music Back To School v plné parádě: lavina novinek a oslav akademického roku míří z Olomouce do Brna (19.09.2012 06:45)
- Tour t-music Back To School prodlužuje festivalovou sezónu (13.09.2012 10:59)
- Red Bull Tourbus přiveze na Rock For People přes třicet kapel (27.06.2012 15:17)
- Recenze: Řemeslo má zlaté dno (11.02.2012 14:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu