shop.musicserver.cz

Malá Alanis roste do krásy

Vydáno: 09.06.2004 05:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Avril Lavigne se otřepala z obrovského komerčního úspěchu svého debutového alba "Let Go", zalezla do studia s několika novými lidmi a výsledkem je novinková kolekce "Under My Skin". A věřte, že pokud se vám líbila první deska, druhou si bezpochyby zamilujete.

8/10

Avril Lavigne - Under My Skin

Celkový čas: 43:28

Skladby: Take Me Away, Together, Don't Tell Me, He Wasn't, How Does It Feel, My Happy Ending, Nobody's Home, Forgotten, Who Knows, Fall To Pieces, Freak Out, Slipped Away

Vydavatel: BMG

Někteří lidé mají Avril Lavigne jen za loutku v rukou producentů, která patří do stejné přihrádky jako všechny ty vyšlechtěné popové princezničky. Ovšem to nic nemění na tom, že je mnohem uvěřitelnější a že její debut "Let Go" byl přes všechen hype kolem něj a promožvásty o tom, jak je punkerka (!), hlavně výbornou kolekcí skvělých poprockových písniček. A taky, jak jsem napsal na závěr recenze zmíněné debutové nahrávky: "Pokud se teď začne masivně investovat do mladých holek, které si samy píší výborné písničky a víc než počítače mají radši kytaru, nevidím na tom nic špatného. Radši sedmnáctiletou pseudorebelku než pětadvacetiletou pseudopannu." Mladých holek, které místo tuc tuc zpívají do zvuku kytar, od té doby opět přibylo, nyní se ovšem o dva roky starší Avril vrací se svou druhou deskou "Under My Skin". A možná naživo skutečně není žádná pěvecká extratřída (viz. recenze DVD "My World"), možná se bere trošku vážně a možná by bez pomoci kolegů nesložila ani jednu písničku, ale když vezmete desku, jak leží a běží, je nutno uznat, že je opět nacpaná velmi povedenými písničkami.

Zapomenuto někde zůstalo producentské trio The Matrix, které pomohlo Avril s několika hity (a úspěch Avril zase pomohl jim do té nejvyšší producentské ligy), hlavní spoluskladatelkou na novince je jen o něco starší Chantal Kreviazuk a samozřejmě několik dalších skladatelů, hudebníků a producentů. Všichni však kopali za hlavní hráčku, a tak je je "Under My Skin" po všech stránkách dotaženější než debut. Samozřejmě nemůžete čekat rapidní změnu stylu, ale v rámci možností je deska stylově pestřejší, rockové pecky jsou tvrdší, popové hitovky popovější a taky se Avril (alespoň ve studiu) poměrně vyzpívala, takže občas svým hlasem dokáže i překvapit. A hlavně - zůstaly ty chytlavé písničky, které dokázaly udělat z "Let Go" tak prodávanou desku.

Pokud byste proti desce chtěli něco namítat, hned na začátku vás Avril odpálí nářezem v podobě skladby "Take Me Away", jejíž kombinace klidnějších slok a výbušného refrénu je vskutku mňamózní. Taky v ní, stejně jako v následující "Together", Avril ukáže, že skutečně vyzrává i jako zpěvačka. Pilotní singl "Don't Tell Me" je svým středním tempem sázkou na jistotu, ale nenechejte se zmást jako já - ta písnička roste každým další poslechem, stejně jako z podobné líhně pravděpodobný další singl "My Happy Ending". Najdete tady samozřejmě i neopunkem říznutou vypalovačku "He Wasn't", následovníka "Sk8er Boi" z první desky. Nemusíte s tím souhlasit, ale podle mě má každá deska tu jako fakt úplně nejlepší písničku. Na "Under My Skin" je to pro mě "Fall To Pieces" s tak úžasným refrénem, že kvůli němu určitě musela Avril někoho zabít. A jinak jo, je to v podstatě obyčejná popovka :). Ale vše od samotné skladby po aranže, zpěv či gradaci se v ní spojilo do vskutku záviděníhodného kousku.

O Avril se často říká, že je to jen taková mladší a popovější Alanis Morissette. Ne že by na tom nebyl velký kus pravdy, ale zatímco Alanis se začíná trošku motat v bludném kruhu a neví, kam svou hudbu posunout dál, sázím na to, že ta mladší z obou Kanaďaněk je teprve na startu své kariéry, a pokud by snad už nikdy nepřekonala komerční úspěch debutové desky, po stránce hudební ještě hodně povyroste a rozhodně nás překvapí. "Under My Skin" je sice zatím jen sbírkou skvělých poprockových písniček, ale jako závdavek před hlavním chodem je to předkrm vskutku výživný a na chutě bohatý.

NÁZORY
  • Ale no tak! (EdaS, 09.06.2004 19:45) Reagovat

    Přeceňování a nic než přeceňování! Let go byla slibná deska, ale Under My Skin ji jen a jen opakuje. Nic nového, je to stejně povrchní muzika, která jde jedním uchem tam a druhým ven. A výrazných skladeb je tady taky míň než na předchozím albu. Celkově zklamání. Radši si pustím znovu novou Alanis, která se možná točí v kruhu, ale na neskutečně vyšší úrovni.

  • jj presne tak (honzaX, 09.06.2004 21:59) Reagovat

    radsi vubec pseudo-xxx !!! porad je to pseudo - tedy vykalkulovanej pocin. ta hloupe pojmenovana pisnicka s cislem (ala (!) hip-hop) je tak uboze smesna! v ty dobe sem byl sice teenager, ale tohle fakt dela z lidi debili!!!
    a kdyz jeste ke vsemu ani neumi zpivat (jake prekvapeni, staci ze je pekna ne...) tak je to navisost ubohe. stjen jak ty linkin park a jiny porducentsky popari. fuck off.

  • OKI (Simik, 12.06.2004 12:45) Reagovat

    DOKI, ale mam jednu vycitku- preco ju volate v nadpise Alanise, ked je to Avril??? Len tolko.

  • Maturitní kapela (Rosťa, 30.06.2004 15:19) Reagovat

    Toto rebelantsky stylizované děvčátko je jen dalším výtvorem marketingu a nějakého koumavého úřednictva zaobírajícího se "vkusem" lidí. Jsem asi nevkusný, ale milióny takových děvčátek běhají po světě a hrají na kdejakých tancovačkách, maturitních večírcích. Příznačné je, že to vydalo právě BMG. A jen tak dál.

  • Alanis versus Avril (Marge, 08.08.2004 14:18) Reagovat

    Srovnávat Alanis Morissette a tu rádoby 'rockerku' Avril Lavigne je opravdu směšné.Možná že nová deska Alanis není zrovna extra-třída,ale rozhodně se v bludném kruhu nemotá...to by se dalo říct i o Avril...vzdyt Let Go a Under My Skin jsou na jedno brdo.Alanis je podle mě jedna z nej zpěvaček současnosti,at si každý říká co chce,a ta malá ubohá Avril ji nesahá ani po kotníky!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Naživo: Avril Lavigne svůj stín ani na potřetí nepřekročila (27.04.2023 18:36)
- Fotogalerie: Avril Lavigne v obrazech (27.04.2023 13:53)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Audio: Avril Lavigne se pustila do epické balady "Hello" od Adele (29.06.2022 17:18)
- Video: Avril Lavigne se v klipu k "Love It When You Hate Me" ocitne ve vězení. Za lásku (09.03.2022 14:47)
- Nové desky 8/2022 - od Avril Lavigne přes Scorpions po Tears For Fears (02.03.2022 08:00)
- Recenze: Avril Lavigne se vrátila ke kořenům. Na "Love Sux" zní energicky a svěže (01.03.2022 08:30)
- Avril Lavigne opět posouvá turné, do Prahy přijede až v dubnu 2023 (08.02.2022 12:28)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu