shop.musicserver.cz

Funk pro vyšší střední třídu

Vydáno: 26.05.2004 18:49 v sekci Naživo - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Už to budou tři roky, co se na české hudební scéně pokouší nepravidelná klubová noc Funkomat vybudovat své jméno. Výjevy ala sedmdesátá léta, rotující diskokoule a sexy afro slečny sice hraničí s kýčem, ale po posledním Funkomatu potvrzuji, že patří k našim nejzábavnějším mejdanům.

Po delší době si na nás pan funkyafrosupercool Pedro Vančura vymyslel další supercool funky session nazvanou Funkomat - Rebirth Of A Legend. Na třech pódiích neustále vylepšovaného Abatonu se sešli osvědčení DJs, nové projekty a jedna opravdová legenda, britští Soul II Soul soundsystem.

Tonya Graves
© Janka Kellerová
Přijel jsem stylově ve funkycool Mercedes káře DJe Macea už na začátek v devět hodin. Maceo roztáčel startovací funky groovy na LM stage, zatímco na hlavním pódiu dělal to samé a ještě do toho scratchoval DJ Cut Dem. Načančanost celého Abatonu a sakra vysoké ceny mě moc funky nerozjížděly, ale kvalitní zvuk a konec zvukovky Soul II Soul slibovaly dobrou akci. První překvápko přišlo už v deset hodin s Tonyou Graves a slovenskou kapelou Nech sa páči. Připravili si coververze známých hitovek od Billa Witherse a dalších. Zkrátka to nejlepší a nejlíbivější ze soulu sedmdesátých let, pro české publikum stále ještě neznámou hudbu. Mikrofonu i sluchátek se poté chopil hrdina Funkomatu Mr. Shaftman, přivítal nás ve svém domě, a pokud bychom nepřišli zafunkovat, měli jsme jít zase domů. Roztočil to od funku až k houseovým rytmům, ale to už ho krotil opět DJ Maceo, aby připravil půdu pro diskotékové lovce bodu G - Romana a Matěje. Hlavní pódium bylo už uspokojivě zaplněno a publikum se začínalo nedočkavě vlnit.

T Lounge stage zahříval DJ Orion, po něm nastoupili Jazz Efftarat vs. DJ Cut Dem. Hned na první poslech zkušenější muzikanti se sice také neubránili coververzím, například Jamese Browna, ale když je v jejich vlastních skladbách doplňoval scratchováním DJ Cut Dem, stálo to za tanec. Ale to už jste mohli na hlavním pódiu pozorovat jančícího DJe Macea za gramofony projektu G Point Hunters. Hudebně to berou od funku a hip-hopu až po houseové rytmy, Roman Holý blázní za klávesami, Matěj si vychutnává tančící G-body v prvních řadách a teplota stoupá.

Soul II Soul
© Janka Kellerová
Do Abatonu přichází Jazzie B. a v přísně střeženém MTV Loungi poskytuje rozhovory pro MTV, která točila z celé akce reportáž. Namačkaná hlavní stage je naprosto připravená na zakladatele slavného soundsystému a ještě slavnější kapely Soul II Soul. Jazzie B. přichází za gramofony a pouští jednu z nejosvědčenějších party pecek od Deee-Lite - "Groove Is In The Heart". Po pár vteřinách zastavuje, pouští znovu a zastavuje, na pódium přichází jeho MC a hecuje už tak natěšené publikum k pořádnýmu mejdanu. Podporuje ho zpěvačka, která se Soul II Soul nahrála i jeden z prvních singlů, takže to má v krvi. Její taneční kreace jsou neuvěřitelné, aspoň můžou naše holky v afro parukách přemýšlet, jak se skutečně třese zadkem. Bylo slyšet, že Jazzie B. se DJingu delší dobu nevěnoval a vegetil ve svém sídle v Karibiku, ale i tak nás pecky z hip-hopové a funkové scény přelomu osmdesátých a devadesátých let dostávaly za podpory MCho a zpěvačky do kolen. Mikrofonu se občas chopil i Jazzie B., ale k tanečním kreacím už se moc nepřipojoval. Celkem se jejich set protáhl na dvě a půl hodiny a dostali se i k novějšímu zvuku UK garage, když už nemohli, tak aspoň tancovali a nakonec si na pódium vytáhli i pár rozjetých tanečnic návštěvnic. Jen o pár schodů níže, na T Lounge stage, jamovali osvědčení mexikáni Pablo's Majic Karpet, ale já jsem byl stržen do víru tance, do rytmu Soul II Soul. Kolem čtvrté hodiny se vrhl za gramofony funkomatér Kuba Soulcheck, ale jeho housem proložený funk už byl na nás moc.

Opouštěl jsme Abaton za svítání a ranního deštíku, ale po řádné porci funkové muziky a podařeném večírku mě nerozhází ani krupobití. Jen ta prázdná peněženka vede k zamyšlení. Opravdu se musí platit takový peníze, aby si člověk užil funkový mejdan? Nepotřebovali bychom v Česku vedle techno soundsystémů také alespoň jeden funkový?

Funkomat - Rebirth Of A legend, Abaton, Praha, 22.5.2004

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tonya Graves ON AIR: Můj sen je mít one-woman show, kde bude napůl hudba a stand-up (14.06.2022 20:01)
- Slavná alba: Sebevědomý debut "Club Classics Vol. One" soundsystému Soul II Soul ovlivnil zvuk devadesátek (05.02.2022 09:00)
- Naživo: Akce jako BlueFest Online dávají naději, že se věci obracejí k lepšímu (09.05.2021 09:37)
- Fotogalerie: BlueFest Online naživo z první řady (08.05.2021 12:53)
- BlueFest se přesouvá do online prostoru. Vystoupí Larkin Poe, Southern Avenue i domácí žánrová špička (05.05.2021 12:59)
- Díky velké mikulášské sbírce překonala letošní pomoc potravinovým bankám 700 tun potravin a drogerie (08.12.2020 10:59)
- Potřebujeme se. Na podporu potravinových bank v sobotu zazpívají Tonya Graves, Ondřej Ruml nebo Dagmar Pecková (02.12.2020 11:25)
- Naživo: Novou desku Monkey Business pokřtila zdravotně indisponovaná Tereza Černochová (07.12.2018 14:15)
- Naživo: Sobotní Colours připomínaly počasím spíše Glastonbury (17.07.2016 22:36)
- Naživo: Monkey Business protančili narozeninovou párty s nadšeným davem gratulantů (27.05.2016 11:16)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu