shop.musicserver.cz

Endless - Bojujeme dál, je to otevřené

Vydáno: 13.07.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Z Ostravy pochází mnoho výtečných muzikantů, jedněmi z nich jsou také Endless - původně doom-metalový, v současnosti spíše experimentálně metalový soubor, který má na kontě tři desky a dvě ocenění Anděl. Nejen o nich, ale také o poslední desce "Perfect Message" a dokonalých masážích si můžete přečíst v našem rozhovoru.

Endless
© Redblack
Z ostravských Endless se pomalu ale jistě stávají stálice české metalové scény. Co stálice, přímo supernovy, hvězdy nejvyšší svítivosti. Naznačili to druhou deskou "Vital#1", za níž dostali před dvěma lety Anděla, a potvrdili jejím pokračovatelem "Perfect Message", za kterého dostali Anděla taktéž. Všude jim vycházejí pochvalné recenze, fanoušci je milují. Nezní vám to jako idylka, v Česku takřka nevídaná? Tak zářné to pochopitelně není, alespoň tak málo, jak zářný (úspěšný) dnes je kvalitní alternativní metal. To ale nic nemění na jejich odhodlání. Jak prohlásil zpěvák a kytarista Libor Bartusek v novém rozhovoru pro musicserver.cz: "Proto bojujeme dál a uvidíme. Vše je otevřené."

Už podruhé jste získali Anděla. Poprvé jste mi říkali, že jste kvůli němu nepocítili zvýšený zájem promotérů a fanoušků. Stále se to nezměnilo?

Určitý zájem naše ocenění vzbudilo. Po Andělovi za "Vital#1" jsme dostali zajímavé koncertní nabídky, např. festival Metalmania v Ostravě nebo předskakování Slayer, které teda nakonec nevyšlo. Teď je poměrně brzy hodnotit druhého Anděla, vše se teprve ukáže. Za ty uplynulé dva měsíce jsme třikrát navštívili hudební stanici Óčko, objevil se tam i náš nový klip, který jsme točili ve spolupráci s Romanem Matýškem. Klip a rozhovor byl také odvysílán v Noci s Andělem v metalovém okénku.

Co se týče koncertů, tak zatím největší úspěch je nabídka zahrát si na Noci plné hvězd na A pódiu, ostatní velké akce nás zatím míjejí. Takže ohledně promotérů jsme zvýšený zájem nepocítili, na druhou stranu se ale zvyšují přístupy na našem webu takže fanoušci určitě přibývají, a to nám dává energii pokračovat.

Na desku "Perfect Message" vyšly opět povětšinou pochvalné recenze. Je těžké nespychnout, anebo to nevnímáte?

Nechceme se chválit, ale na naše všechny dosud vydané CD vyšly poměrně hodně dobré recenze, a když to s námi nezamávalo ani po New Rock Generation v roce 1997 ani po prvním Andělovi, tak po druhém a dalších dobrých recenzích to už asi opravdu nehrozí. (smích)

"Perfect Message" je příhodný název v dnešní době válek. Jaký vzkaz by si měli lidé vyslechnout především?

Nějak se nesnažíme politiku a problémy tohoto světa zatáhnout do komponování muziky a řešit je, takže s válkama to nemá nic do činění. Když se pořádně ponoříte do textů a muziky, tak možná zjistíte, proč se deska takhle jmenuje. Název Perfect Message jsme zvolili, protože si myslíme, že to byl nejlepší název pro desku, za kterou si stojíme a kterou cítíme jako dokonalé poselství o dokonalé masáži. (smích)

Měl bych se asi zeptat vás, hudebníků, na EU. Jak prožíváte naše členství, pomůže vám nějak v koncertování v Evropě?

Jsme eurooptimisté a vstup jsme přivítali. Po těch pár dnech se nedá bilancovat nebo polemizovat. Náš vstup do EU spíše než undergroundové scéně pomůže více mainstreamu, který se může opřít o zázemí velkých promotérských firem.Vydávat desky u např. Universalu každé dotyčné kapele automaticky připravuje lepší postavení pro jakýkoliv kontakt v zahraničí oproti kapelám undergroundové scény.

Pro nás se v tom nic nemění, vždy jsme se chtěli prosadit v zahraničí. České velké vydavatelství vydávají a vyhledávají pouze zaručené pecky ve stylu Linkin Park a nějak nemají zájem ani chuť zkusit nějakou zajímavou kapelu vytáhnout nahoru a ukázat, že i my tady máme hodně dobrých kapel, které nemusí vykrádat americkou nu-metalovou scénu. Proto bojujeme dál a uvidíme. Vše je otevřené.

Endless
© Redblack
Blíží se letní festivaly, kde všude vás budou moct fanoušci vidět?

Z těch nejznámějších budeme hrát na Noci Plné Hvězd, na Brutal Assaultu, Rockoupání v Poličce, Besedě u Bigbítu v Tasově, možná konečně vyjde Trutnov Open Air, další jsou zatím v jednání.

Kdy vlastně dojde na vaše samostatné regulérní turné, už je na čase?

Ještě není ta správná chvíle, pořád se snažíme rozšířit počet fanoušků a až budeme vědět, že to bude mít smysl, tak do toho určitě půjdem. Jinak my jsme na mini turné vlastně pořád, každý týden. (smích)

Tvrdá muzika v posledních měsících zažívá určitý návrat do katalogů velkých vydavatelství, nekontaktoval vás také někdo "z Prahy"? Stáli byste vůbec o smlouvu třeba s Universalem?

Do popředí se sice dere, ale my jsme příliš osobití a nekomerční na to, aby taková nějaká nabídka přišla. A na druhou stranu dost pochybujeme, jestli by pro nás velká firma udělala víc, než dělá Redblack. My bychom samozřejmě chtěli zkusit spolupráci s nějakou velkou firmou, ale určitě bychom neobcházeli Redblack, protože Tom Prek nám dal tu šanci jako první a my jsme mu za to moc vděční a v případě našeho úspěchu to je také jeho úspěch.

Mnohé vaše písně jsou vystavěny z několika vrstev. Ty vznikají rovnou, s prvním nápadem, anebo je musíte tak nějak potit společnými silami?

Většinu nápadů vymýšlím já, ale pro celkovou atmosféru jednotlivých skladeb a jejich aranžmá je nejpodstatnější celkové doladění a docílení přirozenosti, a to doděláváme spolu na zkušebně. Většinou ty skladby pak zní úplně jinak než v prvopočátku a samozřejmě že na to má vliv i improvizace.

Nejednou se mi stalo, že vás lidé vnímali jako typické hudební hračičky, kteří touží po určité komplikovanosti. Děláte umění pro umění, nebo umění pro posluchače?

Děláme muziku hlavně pro sebe a neřešíme, jak by to mělo znít a jiné kalkuly. Máme určitou představu o kompozici skladeb a je možné, že se liší od všeobecně používaného způsobu sloka, refrén, sloka, refrén. K tomu umění se moc nevyjadřujeme, nejsme tu od toho, abychom to posuzovali, takže děláme muziku především pro sebe.

Zkuste shrnout hlavní rozdíly mezi alby "Perfect Message" a "Vital #1"?

Hlavní rozdíl spatřujeme především v kontrastu aranží klidných a tvrdších rifů. Nová deska je navíc mnohem živelnější, než byla "Vital#1", a více vypovídá o našem koncertním pojetí. To nám u předešlé desky docela vytýkali, když jsme ji v koncertním pojetí hráli daleko tvrději. než zní na CD. Další poměrně zásadní rozdíl je také ve zvuku, který je na "Perfect Message" dynamičtější než na "Vital#1". Nová deska se může zdát na první poslech dost komplikovaná, ale my jsme nikdy nedělali podbízivé hitovky. O to více vám utkví v hlavě až ho pořádně naposloucháte. (smích)

Endless
© Redblack
Co vás láká, jaké jsou obzory rockové hudby, jež byste rádi zdolali? Z vaší dosavadní tvorby je evidentní, že se nesmiřujete se stereotypem, takže předpokládám, že někam směřujete do jisté míry cíleně.

Chceme aby se vyvíjela naše hudba, abychom nezabředli do samolibého vykrádání sama sebe. Chtěli bychom se dostat k co největšímu počtu fanoušků, protože máme moc rádi živé hraní a není nad plný klub lidí a tu energii která se při tom uvolňuje. Jinak chceme mít prachy, prodávat alba, nepracovat a užívat si života. (smích)

Doznal v uplynulých dvou letech nějakou změnu váš vztah k internetu? Resp. jaké máte plány s využíváním webu do budoucna?

Všichni net používáme docela dost. Navíc je náš bubeník Radek grafik a je také tím, kdo vytvořil naše nové webové stránky. Na webu se fanoušci můžou dostat k informacím, které by normálně poměrně obtížně sháněli, např. jsou tam ke stažení fotky, klipy a další aktuální info o koncertech. Webovým stránkám přikládáme velkou váhu, protože je to jediný rychlý komunikační prostředek s našimi fanoušky, kteří mají možnost nám psát prostřednictvím fóra. Hodláme internet využít i k hledání nových zvukových nastavení, např. modulu bicích. Chceme přes net také více spolupracovat s naším producentem Honzou Němcem a posílat si navzájem předprodukční demo nahrávky.

Díky za rozhovor.

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Insanie Poly se pouští do dark-country projektu Poly Noir (22.03.2024 17:51)
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)
- Audio: Duch Slayer žije. Kerry King představuje singl "Idle Hands" a přidává detaily k sólovému albu (10.02.2024 08:47)
- Nová kapela Kerryho Kinga bude pokračováním Slayer (18.01.2024 12:28)
- Režisér "Dobré ráno, Brno!" je členem Insania kultu (11.01.2024 10:19)
- Insania vydává klip plný násilí "Jedeme peklo" (18.09.2023 15:52)
- Tak tohle Insania pos*ala! (07.09.2023 17:28)
- Insania vyhrála Anděla a vydá v reedici minulou desku (18.04.2023 13:02)
- Simon Neil si s kolegy z Biffy Clyro a Slayer založil metalovou kapelu (13.03.2023 17:15)
- Představuje se nové české vydavatelství Smile Music Records (02.12.2022 11:03)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu