shop.musicserver.cz

Genialita zabalená v šedi se nepočítá

Vydáno: 02.05.2004 18:15 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Domovské vydavatelství Geffen připravilo i přes odpor stávajících a bývalých členů Guns n' Roses kompilaci "Greatest Hits". Ta sice opět dokazuje, že Axl Rose a spol. byli geniální muzikanti, ale jinak nepřináší zhola nic. Naopak je spíše odfláklá.

6/10

Guns n' Roses - Greatest Hits

Celkový čas: 79:11

Skladby: Welcome To The Jungle, Sweet Child O' Mine, Patience, Paradise City, Knockin' On Heaven'S Door, Civil War, You Could Be Mine, Don't Cry (Original), November Rain, Live And Let Die, Yesterdays, Ain't It Fun, Since I Don't Have You, Sympathy For The Devil

Autor je redaktorem iDNES.

Vydavatel: Universal

S touhle deskou je potíž. Předně, kapela jí opovrhuje, nesouhlasí s ní, nejraději by ji zprovodila ze světa. Ačkoli si někteří bývalí členové Guns n' Roses nemohou přijít na jméno, v otázce kompilace "Greatest Hits" se vzácně shodli a popohnali label Geffen ještě před jejím vydáním před soud. Proč? Jednoduše se jim nelíbilo, jak je album udělané. A měli pravdu. Jenže soud si to nemyslel a "Greatest Hits" mohlo v březnu vyjít. Pro skutečné fanoušky kapely to ale moc dobrá zpráva není, protože jestli tohle má být rozloučení s jednou z nejzásadnějších rockových skupin všech dob, tak potěš pánbůh. Člověk by totiž čekal větší péči, když se připravuje první pořádná kompilace formace, která prodala desítky milionů desek a svého času vyprodávala statisícové stadiony (a co si budeme nalhávat, kdyby se Gáni dali opět dohromady v nejsilnější sestavě, Wembley by s přehledem vyprodali několikrát za sebou).

Hodnotit vlastní hudební materiál, jenž je na "Greatest Hits" ke slyšení, není důležité, protože tahle banda měla talentu na rozdávání a de facto všechno, na co kdy šáhla, se ve zlato proměnilo. I ty coververze ze "Spaghetti Incident", ač nešahaly ani po kotníky předešlé produkci, se daly dobře snést. Problémem tohoto alba je jednak složení pecek, jednak formální stránka. Předně nechápu, proč je zmíněné předělávkové CD zastoupeno dvěma kousky s přívažkem stoneovské "Sympathy For The Devil". Ano, "Since I Don't Have You" byl docela slušný hit a do historie Guns n' Roses nepochybně patří, ale "Ain't It Fun"? Dovolte, ale to je omyl jako prase! A proč netradičně koncipovaná deska "Lies" má na výběru pouze jednu vzpomínku "Patience", kam se poděly výtečné libůstky "Used To Love Her" nebo klasika "You're Crazy"?

Jistěže "Appetite For Destruction" a obou "Use Your Illusion" si posluchač užije vrchovatě, akorát že rozsah deseti skladeb, který je této trojici vyhrazen, je ukrutně malý, aby dokázal pokrýt šíři geniality Guns n' Roses. Logicky proto po poslechu přichází pocit neúplnosti a stejně si musíte ty desky pustit celé. Když se ale rozplýváte nad "Paradise City", "Knockin' On Heaven's Door", "Civil War" nebo "You Could Be Mine", uvědomíte si, že Guns n' Roses nebyli jen výtržníci a alkoholici, ale především páni muzikanti, od kterých by se mnozí dnes úspěšní rockeři měli s posvátnou úctou učit.

Abychom ale nezapomněli na tu formální stránku, zanechejme rozjímání nad uměním, které je v případě zbraní a růží nepochybné, a zkritizujme obal a všechno další. "Greatest Hits" totiž nejsou nějaká reprezentativní sbírka hitů, ale obyčejný kotouč v digipacku bez jakékoli knížečky, bonusových materiálů, fotografií či povídání. Prostě jen šedivý booklet, v něm šedivé CD s úchvatnou hudbou a spousta otazníků, jestli jsme si takhle představovali rozloučení. Je to vlastně symbolické znamení - precizní Guns n' Roses, s vždy pečlivě vygradovanou a konstruovanou písní, by přece na závěr všem pořádně nakopali prdele a nechlácholili je povrchní kolekcí. GNR nekončí, my to víme, my je uslyšíme. Tohle je pro ty, kteří nemají zrovna čas točit všechna jejich cédéčka v přehrávači. Na to je "Greatest Hits" skvělé - potěší na chvíli vaše uši.

NÁZORY
  • Geffen má recht! (David Macků, 03.05.2004 08:33) Reagovat

    Greatest Hits Guns N Roses obsahuje to, co obsahuje kompilace největších hitů kterékoliv jiné skupiny, tzn. nejznámější skladby. Potíž GNR je v tom, že dnes vlastně neexistují, že ze zakládající sestavy je ve skupině jen Axl, který neumí psát písničky, takže se je snaží lepit dohromady s každým, kdo je ochoten si v táboře GNR postavit stan (třeba i Brian May z Queen). Jako člověk musí být Axl těžce nesnesitelný, takže se s ním dá sotva v showbyznysu pracovat a smysl pro pořádek, tzn. odehrát nasmlouvané koncerty bude asi ten problém největší. Alespoň ve vztahu k promotérům, kteří udělají reklamu, prodají vstupenky a GNR nakonec nevystoupí. To je ale fakt průser. Kdy to bylo ? Vloni, když se americké turné zrušilo, protože si Axl něco vymyslel. A přestože to kdysi byla nejlepší hard rockové kapela na světě (zažil jsem je na Strahově, vímo očem mluvím), kdo si je dnes pamatuje ? Z toho plyne, že raději vydat CD s těmi v rádiích nejprovařenějšími vály, než riskovat neúspěch Chinese democracy (název X let slibovaného alba). Na to si bude muset Axl založit vlastní label, anebo se mu David Geffen možná pomstí tím, že mu znemožní vydat cokoliv dalšího. I tak se dá zacházet s trucovitou hvězdou. Musím ale říct, že jsem kdysi přísahal, že tohle jsou noví Rolling Stones a Lies, Appetite... a Use your illusion byly fakt bomby. Jinak v recenzovaném výběru chybí pořádný booklet, to je škoda, protože o GNR už asi nikdy neuslyšíme.

  • To trochu přeháníš... (Pavel Jeřábek, 03.05.2004 15:16) Reagovat

    Axl nejen že umí psát písničky, ale dokonce jich napsal drtivou většinu, kterou kdy GNR prezentovali. JAsně, mají pár předělávek, ale kdo ne? Druhá věc je, že ve skupině je (udajně) kromě Axla i Dizzy Reed - z původní sestavy. Třetí věc: sám Axl proti výběru protestoval - plus Slash a Duff. JE fakt, že nyní je plození alba pro kapelu asi těžká věc a není se tedy co divit, že se opět po odchodu Bucketheada jeho vydání opozdí - ale rozhodně to není konec kapely. Ten, kdo má jejich muziku rád, si na něj počká.

  • ses posral ne? (oponent, 03.05.2004 18:22) Reagovat

    sere me recenzent.. tak subjektivne oslavnou recenzi jsem uz dlouho necetl..ubohe,ubohe,ubohe!!! Aby jsi se z G'n'R neposral.. zas tak genialni nebyli. Slash byl slusny kytarista a Axl dorby skladatel, ovsem hlas mel priserny. Vic ani ranu. Maucta

  • Doplňuji... (David Macků, 04.05.2004 08:15) Reagovat

    ...že samozřejmě Axl písničky psal, ale ty nejlepší udělali hudebníci, kteří v GNR dávno nejsou (kdo v té neexistující kapele ale vůbec je?). Vydali taky pár coververzí, které byly ve většině případů taky dobré, ale Spaghetti incident je z dnešního pohledu průšvih, protože po něm už nic nového nepřišlo. Dizzy Reed NENÍ ani náhodou zakládající člen kapely a že Axl proti Greatest hits protestoval je možné, nicméně nahrávky GNR vlastní Geffen a ten je má proto, aby je prodával. Jestliže GNR nejsou schopni za 10 let natočit nové album tak, aby se dalo vydat a hlavně hodit celosvětově na trh, není něco v pořádku. Té hrstce lidí, co si GNR pamatuje výběr udělal radost, pár zarytým fandům, kteří stejně jako Axl svou gramofirmu nemají rádi to asi zkazí večer ( apak si to stejně půjdou tajně pořídit). Faktem je, že přestože GNR vydali vynikající desky, tak se žádná z nich dodnes (třeba jenom Appetite for destruction) neobjevila v regálech jako remasterovaná a je jasné, že se GNR stali nezajímavým zbožím, do kterého nemá cenu dál investovat. Kdyby tomu bylo naopak, GNR by nadále koncertovali a nebylo by ticho "po pěšině" jak je tomu dnes, stejně tak by měli pořádný web a ne tu ubohou stránečku, kde nic není. S GNR je prostě a jednoduše konec. Howg!

  • GNR forever (Pavel Jeřábek, 10.05.2004 13:51) Reagovat

    Nevím, čemu říkáš hrstka lidí, ale na koncerty jich stále chodí desetitisíce.(Od roku 2001 dva roky hráli a byli úžasní, vyprodané stadiony...). Netvrdil jsem, že Dizzy byl zakládajícím členem, ale byl z té nejslavnější sestavy kolem Use your illusion roku 91. Po Spaghetti přišla ještě Sympathy for the Devil (94) a pak v roce 99 Oh my god a 2 CD výběr - sice nic nového, ale aspoň něco. Jestli čteš novinky, víš, že GNR žijou dál!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)
- Nová píseň od Guns N' Roses se může objevit "každým dnem" (19.07.2023 09:54)
- Audio: Guns N'Roses vydali osvěženou verzi hitu "November Rain" (06.11.2022 14:26)
- V listopadu vyjdou očekávané reedice alb "Use Your Illusion I & II" od Guns N' Roses (23.09.2022 12:51)
- Naživo: Skvělí Guns N’ Roses jeli v Praze jako neúnavná mašina přes tři hodiny (19.06.2022 19:57)
- Guns N' Roses v Letňanech odehrají více než tříhodinový koncert (14.06.2022 12:27)
- Slash: "Nová deska Guns N' Roses bude" (10.01.2022 13:23)
- Dave Navarro kvůli drogám promeškal konkurz u Guns N' Roses (22.12.2021 15:18)
- Přípravy výročních reedic "Use Your Illusion I/II" od Guns N'Roses se protáhnou (16.12.2021 16:12)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu