shop.musicserver.cz

Večer česko-britského přátelství!

Vydáno: 12.04.2004 10:16 v sekci Naživo - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Jsou British Sea Power jenom dalším z řady objevů nenasytného ostrovního tisku? Na vlastní uši se o kvalitách této nevšední kytarovky mohli přesvědčit fanoušci v pražském klubu Roxy. Pro české publikum byli však BSP lákadlem hlavně díky své proklamované náklonnosti k České republice a spolupráci s Ecstasy Of St. Theresa.

British Sea Power
© www.britishseapower.co.uk
Myslíte si, že je Česká republika pro Angličany jen abstraktní šmouhou na mapě 1:10.000.000, v "lepším" případě pak místem, kde se dá skoro zadarmo zakalit, případně zašpásovat s nějakou rusky štěbetající dívčinou? Ošklivé předsudky! Měli byste se urychleně seznámit s chlapci z nového objevu anglické indie-kytarové scény - British Sea Power. Tito mladíci se fakt zcela nepochopitelně seriózně zajímají o to naše malé české "království". Nejraději prý mají období První republiky. Ve svých knihovničkách oprašují Hrabala a Haška. A člověk by snad opravdu uvěřil, že sobotu co sobotu sjíždějí černobílé protektorátní komedie, před spaním si čtou Švejka a pro relax si dávají R. A. Dvorského. Ale to není vše, British Sea Power stíhají i českou hudební současnost - milují Extázi. A protože to nejsou žádní lenoši, tak jednou zvedli telefon a zavolali... Výsledkem překvapivé spolupráce je singl a následné společné koncerty s Ecstasy Of St. Theresa.

Jedinečnou možnost vidět tyto dvě zdánlivě tolik odlišné kapely pohromadě na jednom pódiu skýtalo vystoupení v pražském Roxy. Už před ucpaným vchodem bylo jasné, že se zvěst o té trochu podivínské brightonské partičce po Praze rozšířila opravdu rychle. Všudypřítomná "British English" dávala vědět, že si tuto příležitost nenechalo ujít ani řádově několik desítek Anglánů.

Jako první se na pódiu něco po osmé nenápadně a tiše zjevily čtyři postavičky koncertní sestavy Ecstasy Of St. Theresa. Po dobu asi čtyřicetiminutového setu zůstali všichni pěkně schováni v tajemném pološeru. Stejně jako album "Slowthinking" i tento koncert otevírala jemná skladbička "Sychro". Publikum se scházelo hodně pomalu, takže první kousky zazněly do značně prořídlého sálu. To však přítomným rozhodně nevadilo. Skladby EOST jsou natolik osobní, k dokonalému vyznění vyžadují tolik soustředění, že představa dusné strkanice asi stejně nikoho nelákala. Celé vystoupení bylo tišší, než je obvyklé, přesto to z beden občas nepříjemně zapískalo nebo zahučelo a ve výškách byl Katčin hlas až moc štiplavý. Jinak byl ale i díky Dušanu Neuwerthovi zvuk čistý a přehledný, tak jak si to náladotvorná produkce EOST žádá.

Colours Of Ostrava - Ecstasy Of St. Theresa
© facebook interpreta
Honza Muchow zahájil netradičně s basou, Katka zase v jednom ze svých typických modýlků s dětským piankem v ruce. Zatímco se na projekčním plátně mihotaly trochu ponuré obrazové koláže, zazněla v super-pomalé verzi melodicky překopaná "Happy R.". Z příjemného rozjímání publikum vyrušila až divočejší skladba "Then I'd Have Less Time For Myself", ve které se Katka dokonale vyřádila a kapela na sebe v závěru upozornila solidním zvukovým brajglem. Jako vzpomínka na dnes už pět let starou desku "In Dust 3" zazněla "Danger". Je pravda, že po desítkách remixů už by to pomaličku chtělo nějakou tu novinku. Potemnělý sál, který se časem přeci jenom slušně zaplnil, prosvětlila až veseloučká "www.eost.pluto" a následně vzletná "Sensor". Katka poděkovala svým dětsky neviňoučkým hláskem za pozornost. Na přidávání tentokrát nezbyl čas. Čekalo se, co se bude dít dál.

U šatny se začali objevovat fandové oblečení stylově ve vojenském, nepřehlédnutelný byl především ohromný chlápek se zamaskovanou tváří, navlečený v jakési uniformě, který mě u baru, přiznávám, malinko vystrašil. Člověk si dneska nemůže být jistý ničím... Nakonec se ale ukázalo, že jeho hlavním posláním bylo srkání pivka a v závěru konceru pak ještě běh sálem s bubeníkem na ramenou.

British Sea Power. Vloni ještě předskakovali The Strokes na jejich UK - šňůře a dnes už jsou označováni za nové Joy Division! Sbírají nejrůznější ceny (cenami se v Anglii nikdy nešetřilo), jsou v kurzu - i když to ještě není současná první liga typu Franz Ferdinand. Samozřejmě že se částečně vezou na dnešní (retro) kytarové vlně, ale jejich hudba tuhle módní škatulku po všech stránkách jednoznačně přerůstá. British Sea Power jsou prostě trochu jiní.

British Sea Power
© www.britishseapower.co.uk
Po půl hodině zvučení se na scéně vyzdobené zelenými větývkami (ty si po koncertě rozebrali zelených větývek chtiví fandové) objevila parta vcelku nenápadně vyhlížejících mladíků. Kapela s nálepkou "nej koncertní banda na Ostrovech" do toho ale hned od začátku skutečně šlápla. I ten, kdo jejich skladby slyšel poprvé - a těch byla jistě většina - se mohl příjemně bavit. Průzračné a přehledné melodie byly ozdobou prakticky všech písní. Kromě toho mají BSP ve svém hudebním arzenálu další ostrou munici - gradované kytarové jízdy s trochou psychedelie občas proloží pěkně po anglicku zvonivou kytarou, cizí jim není ani skoro-akustické písničkářství. Zasněnou romantiku s klavírem střídají dvouminutovou punkrockovou vyřvávačkou. Nechybí špetka grungeové nabroušenosti - ne však naštvanosti, vše zabaleno do veskrze současného řádně "zašpiněného" a "rozcuchaného" soundu.

Hlas, místy spíše ječák, zpěváka Yana zněl naživo hodně "bowieovsky", kytarista Noble s nástrojem zavěšeným proklatě vysoko nahazoval vtipné kytarové vyhrávky a lidi se bez problémů chytali. Početné publikum bylo vůbec sympaticky vstřícné, vnímavé, ale k nějakému bezhlavému paření se až na pár "přespolních" neodvažovalo. Přesto kapela dělala čest pověsti vyhledávané koncertní "atrakce". Dostalo se i na očekávaný společný kousek s EOST "A Lovely Day Tomorrow", bohužel pouze v anglickém originálu (singl obsahuje ještě českou verzi). Kateřina Winterová - za podpory houslistky a Honzy Muchowa - zvládla s přehledem pozici frontwoman s rockovou bandou za zády - příjemná hitovka.

Celý koncert však stál za to hlavně díky natahovanému emocionálně nabitému a totálně strhujícímu finále, při kterém rozkošnicky zatínal zuby i znovu "vypomáhávající" Jan P. Muchow. O chvíli později se na jeho tváři objevila podobná grimasa ještě jednou, tentokrát však z mnohem prozaičtějšího důvodu, to když se mu jeden z BSP crew usadil na zádech. Nutno podotknout, že Honza to ustál a stačil španělku obsluhovat i přes jeho trčící nohy. Takovej je to pašák! Bubeník - klávesák se vydal na výlet po Roxy a vyhecoval lidi k velkému aplausu. Na další přídavky bylo už ale bohužel ve čtvrt na jedenáct pozdě...

Příjemný koncert. Čas ukáže, jestli jsme náhodou nebyli svědky události srovnatelné třeba s dva roky starým vystoupením The Strokes v sousední Akropoli.

British Sea Power, Ecstasy Of St. Theresa, Roxy, Praha, 8.4.2004

NÁZORY
  • hrozna recenze (honza, 19.04.2004 23:56) Reagovat

    recenze mohla sice dopadnout i hur, ale to uz by byla sila. jinak koncert byl supr a BSP mile prekvapili.
    nastesti sem je mel taky dost naposlouchany.
    taky me nastvalo ze si klarka netroufla na CZ verzi, ale moc se tomu nedivim:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Nové desky 7/2022 - od White Lies přes Midnight Oil po Metronomy (23.02.2022 16:00)
- Zaprášenosti: Ecstasy Of St. Theresa - In Dust 3 (31.05.2019 09:00)
- Naživo: British Sea Power do Prahy přivezli novou desku a dva medvědy (23.05.2017 17:28)
- Fotogalerie: Popoví indie rockeři British Sea Power zahalili Prahu do silných melodií (21.05.2017 19:48)
- Indie rockeři British Sea Power se po čtyřech letech vrátí do Prahy a představí novou desku (21.04.2017 14:52)
- Nové desky 13/2017 (03.04.2017 08:59)
- Naživo: Radio 1 oslavilo pětadvacáté narozeniny po česku (09.02.2016 12:03)
- K pětadvacetinám Radia 1 zahrají Ecstasy Of Saint Theresa a Manon Meurt (06.01.2016 11:52)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu