shop.musicserver.cz

Limp Bizkit aneb Když spustí výbušná pouťová atrakce

Vydáno: 21.03.2004 11:00 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
Dolores Clan
© Dolores Clan
Až do čtvrtku si všichni mysleli, že před Limp Bizkit vystoupí američtí The Revolution Smile. Ale tak trochu jako blesk z čistého nebe zapůsobila zpráva, že tyto maníky, kteří zrušili evropskou část turné, nahradí čeští Dolores Clan. Tahle partička v posledních týdnech zažívá nepochybně zlaté časy a zřejmě jen stěží by mohla hořekovat nad osudovým neštěstím. Po podpisu smlouvy s EMI a potvrzené jarní šňůře s Kabátem jim spadl do klína support nu-metalovým žánrotvůrcům. Zhostili se toho se ctí, leč úděl předkapel se jim nevyhnul. Už tradičně nemá cenu hodnotit kvalitu zvuku, který se v případě Dolores Clan rovnal kontinuálnímu hluku bez rozlišení linek kytarových či basových, podstatné je zaměřit se na úroveň, s níž se kapela představila. Pražským rockerům rozhodně nechyběla odvaha, z prezentace čišela zkušenost a notná dávka exhibicionismu. Co si budeme nalhávat, skupina hodně těží z "bravařského" charismatu zpěváka Noida, jenž vypracovanou postavou a pěkným kukučem poutá pozornost více než jím vydávané zvuky. Právě jeho osobnost byla nejviditelnějším (logicky) prvkem koncertu v T-Mobile Aréně.

Limp Bizkit - Fred Durst
© Ondřej Dědina / musicserver.cz
Dolores Clan - možná prozíravě - vsadili během svého čtyřicetiminutového setu na hip-hopovější materiál, než jakým disponují samotní Limp Bizkit. Noid umí solidně řvát a jak už jsem zmínil, rap z něj proudil nakonec také obstojný, jenom škoda, že v podstatě nedostaly kvůli chabé kvalitě zvuku prostor melodie, kterými je standardní produkce Dolores Clan protnuta. Kvartet na EPčkách občas inklinuje ke klišé, nechává se strhávat líbivostí ala Linkin Park, v pátek v Praze ale ukázal, že i přes popovou záclonku v nich pořád klíčí poctivá muzika. Suma sumárum - Dolores Clan neudělali ostudu, vystřihli pár dobrých kousků ("d.o.l.o.r.e.s.", "Ghetto"), udělali si pořádnou reklamu a vzkázali Fredovi Durstovi, že ucházející rap-metal se dělá i v Česku.

Limp Bizkit - Sam Rivers
© Ondřej Dědina / musicserver.cz
Z vystoupení Limp Bizkit jsem měl trochu strach. Oni totiž nejsou ten typ bandy, kterou bych vzýval, mám vůči nim spousty výtek a osobnost Freda Dursta považuji při nejlepším za komplikovanou. Co si budeme povídat, solidně vyrovnanou úroveň má v podstatě pouze třetí deska "Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavoured Water" a tu se jim nepodařilo ani náhodou překonat poslední "Results May Vary", která vyzerá ako záplatovaná bunda bez hlavy a paty. Jenže překvapení, ve které jsem tajně doufal, se naplnilo. Limp Bizkit se ukázali jako zkušení hercíři, kteří moc dobře ví, jak naložit několikatisícový dav do pohody. Nejosvědčenější cestou je vykašlat se na zaryté promování aktuálního alba a zato sáhnout pořádně do archívu a návštěvníky pobavit tím nejlepším, co dosud pod hlavičkou Limp Bizkit vyšlo. A právě jejich čtyři studiovky vydaly už dostatek pořádných pecek, aby z toho vyšlo na příjemný, nadupaný večer. Kapela nastoupila na pódium kolem deváté hodiny. Asi první dvě minuty nechala roztaženou černou plachtu (podobný trik používá třeba Marilyn Manson), kterou poté efektně shodila za bombastického výbuchu světel. Úvod byl strhující, protože hned druhou písničkou byla dost možná nejslavnější věc "My Generation". A můžu všem odpřísáhnout, že vidět a slyšet naživo, jak vprostřed pecky Fred zařve "DJ Lethal, Bring It All!", načež se spustí DJův zběsilý set, je zážitek hodný slov, která pronesl jeden z fanoušků v kotli: "Ty vado, to je náááářez." A právě tady, v těch prvních minutách, se ukázala skutečná síla Limp Bizkit - koncertní show. Nebýt totiž nevyváženého soundu úvodních minut, během nichž bylo v aréně jaksi přebasováno, byli bychom svědky prvotřídní akce.

Limp Bizkit - Fred Durst
© Ondřej Dědina / musicserver.cz
Pražská zastávka byla de facto procházkou po dosavadní kariéře kapely, přičemž hlavní důraz položili Limp Bizkit na ty nejenergičtější kousky ze svého repertoáru. To byla dobrá volba, protože jímavé zpívánky nikdy nebyly jejich silnou stránkou, což je dobře znát na posledním hitu "Behind Blue Eyes", typické písni o ničem a s ničím. Přesto se v Praze setkala se bujarou odezvou. Nebyla ale tak vášnivá, jako když Fred Durst v průběhu poslední třetiny koncertu sešel mezi fanoušky a zničehonic se objevil vprostřed stadionu, kde si stoupl na hrazení a zpíval odtamtud. Vřelý kontakt s publikem pokračoval i po jeho návratu na jeviště, kam si pozval nějakých dvanáct pubescentů, s jejichž pomocí pak odrapoval a odskákal vypalovačku "Nookie". Bouřlivé ovace si Limp Bizkit vysloužili také za "Take A Look Around", "My Way", "Break Stuff" nebo - dle mého názoru - nudnou "Re-Arranged". Za zmínku nepochybně stojí i to, že do playlistu zařadili američtí raubíři tři coververze: jednak klasiku "Faith" od George Michaela z jejich debutové desky "Three Dollar Bill", jednak poslední objev Nirvany "You Know You're Right" a také jednoho Elvise Presleyho. To všechno dohromady namícháno, propečeno a ošetřeno dalo lidem vskutku vibrační večer.

Limp Bizkit - Fred Durst
© Ondřej Dědina / musicserver.cz
Poslední album "Results May Vary" se kupodivu dostalo do reproduktorů rovnoměrně s "Chocolate..." a "Significant Other" a kapele za to lze jedině poděkovat. Představené pecky "Eat You Alive", "Underneath The Gun" nebo "Almost Over" bohatě vykreslily kontury nepříliš povedeného CD a fandové mohli pouze zalitovat, že se k jejich uším nedostala nejvypečenější záležitost z novinky - "Gimme Me The Mic". Všechny předešlé řádky logicky vedou k jasnému závěru - páteční koncert Limp Bizkit stál zato jak pro zaryté přívržence, tak pro týpky s odstupem. Kapela dokázala profesionálním projevem a Durstovým showmanstvím strhnout většinu ze 7269 lidí, takže z komercí nasáklé pouťové atrakce se vyklubala sympatická, fyzicky náročná (rozuměj - pařilo se) a nakonec i slušně ozvučená radůstka. Opět se tak potvrdilo, že mnoho kapel je špatných do té doby, než je zažijete při koncertě.

Limp Bizkit, Dolores Clan, T-Mobile Aréna, Praha, 19.3.2004

Autorem článku je Ondřej Dědina.

NÁZORY
  • reportaz (RapMan, 21.03.2004 11:09) Reagovat

    je dobre napsana, gratuluju!

  • Nááááááááááářez!!!!!! (Šimi, 21.03.2004 13:53) Reagovat

    Byl to fakt super koncert!Překvapil mě hlavně dost dobrej zvuk - všechny nástroje byly jasně slyšet, vynikající DJ Lethal, perfektní zpěv. Není co vytknout.

  • Viděl bych to jinak (Samis, 21.03.2004 14:44) Reagovat

    No takhle napsanou reportáž ... uuuups, kam na ty autory chodíte? Ale beru to jako jeden z názorů, takže si dovolím prezentovat i ten svůj:

    Dolores clan - v tom jsem neviděl a neslyšel nic, co by nebylo jinde. Ani kouska originality, nápadu, nebo kvalitního provedení. Za zvuk (kterej stál za hovno) samozřejmě nemůžou, ale za svoje písničky už jo, a ty teda nestojí za nic ...

    Limp Bizkit - nevím, jestli to bylo kvůli těm puberťákům (kterých tam byla většina), nebo jestli už Fred tolik fetuje, že víc nezvládne, ale dávat po každý písničce půl až minutu dlouhou pauzu se zhasnutou scénou, to je pěkně na hovno. Vydejchat se můžou lidi i kapela při ploužácích, takhle jsem si připadal jak na koncertě nějakejch páprdů, kteří sotva popadají dech. Taky tam Fred chodil jak ospalý hovno - nevím, jestli ho nasralo tak málo lidí v Aréně (pardon, ale 7.200 ... myslim, že Limp by zasloužil mnohem víc, ale to by Interkoncerts musel udělat nějakou kampaň, že ...), nebo jestli je tak zvadlej, no prostě když už se zmohl na nějaký hecování davu, tak řekl "hello" ... no fakt super, kde to jsme? Takže - obecně byl koncert dobrej, docela krátkej a s debilníma pauzama, ovšem z hlediska kapely - určitě mohli ukázat 2x lepší show, než tohle ...

  • Dalsi nazor (Vanous, 21.03.2004 21:49) Reagovat

    Ja si taky pridam vlastni nazor, jelikoz tahl reportaz je tezkej shit.
    Dolores, docela dobry, ale diky zvuku asi moc vic predvest nemohli.
    Limp Bizkit - uvod dobrej, je pravda ze zacatek byl trochu prebasovanej, ale dalo se to. Pisnicky byly hodne dobre vyvazeny, takze to docela vrelo. Je pravda ze se Fred moc nevysvich, ale co taky cekat od dibilniho ceskoho publika, ktere vubec nerozumelo co jim rika, kdyby je vsechny posilal doprdele, ale rikal to nezne, tak jeci uplne stejne.
    ty pubertaci me docela pobavili to jo, uz jsem si rikal, jestli jsem tam spravne, nakonec byl.
    Jeste opravim autora ze pisnicka "behind blue eyes" neni tak uplne jejich ale je taky pucena a to od Bee Gees, ale toasi autor nevi, jako hodne dalsiho.
    stejne tak pocet divaku 7287 nebo kolik, nebylo na koncert, ale na hokej z redesleho dne kdy se tam hralo semifinale Sparta-Slavie, takze prosim nemzte. Je pravda ze moc lidi tam nebylo, ale tak malo to teda rozhodne nebylo.

  • Bee Gees? (Honza Balušek, 21.03.2004 22:19) Reagovat

    Vytýkat autorovi, že neví, že "Behind Blue Eyes" je od Bee Gees, když je to původně od The Who, chce asi hodně velkou odvahu :).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Kytara Kurta Cobaina se vydražila za 600 tisíc dolarů. Vlastnil ji Mark Lanegan (23.05.2023 09:32)
- Naživo: Limp Bizkit vrátili Forum Karlín do devadesátek (04.04.2023 11:59)
- Fotogalerie: Limp Bizkit zahráli v Praze (04.04.2023 11:22)
- Video: Zelenskyj, Biden i Putin si zahráli v klipu Limp Bizkit "Out Of Style" (12.02.2023 08:47)
- Red Hot Chili Peppers si na benefičním koncertě střihli hit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany (03.11.2022 09:21)
- Mudhoney se v úterý vrátí do Lucerna Music Baru (30.09.2022 09:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu