shop.musicserver.cz

Ve znamení heartagramu

Vydáno: 24.03.2004 05:00 v sekci Recenze - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Schizofrenní HIM jsou teď na vrcholu a jejich zpěvák Ville Valo už vás dokonce hypnotizuje i z dívčích časopisů. Jen zasvěcení si je však pamatují ještě z počátků, kdy vyšel jejich debut. Věřili byste, že už to bude skoro deset let? Není tedy nijak překvapující, že pro všechny fandy lovemetalu vychází kolekce největších hitů s názvem "And Love Said No".

8/10

HIM - And Love Said No

Celkový čas: 67:15

Skladby: And Love Said No, Join Me, Buried Alive By Love, Heartache Every Moment, Solitary Man, Right Here In My Arms, The Funeral Of Hearts, In Joy And Sorrow, Your Sweet 666, Gone With The Sin, Wicked Game, The Sacrament, Close To The Flame, Poison Girl, Pretending, When Love And Death Embrace

Vydavatel: BMG

HIM jsou těžko zařaditelná skupina a možná právě to je důvodem jejich úspěchu. Začali jako všechny alternativní kapely, nicméně jejich cílem nebylo hrát po helsinských hospodách a už od začátku měli ambice to dotáhout dál. A podle toho orientovali i muziku. Na jednu stranu chtěli být drsní a tomu přispůsobili svou image (především zpěvák Ville Valo je svou image občas trochu posedlý), ale na druhou stranu asi neměli chuť jenom mlátit hlavou do zdi a touha zaujmout i popověji laděné publium je zřetelná. Další věc je to, že část Evropy je z nich hotová, ale v anglické továrně na úspěch jsou stále druhou volbou. HIM dělají hudbu, kterou nemůžete ignorovat. U jiných kapel se to projevuje tak, že je buď zbožňujete, nebo jich máte plné zuby. HIM se nenechali spoutat obecným pravidlem ani tentokrát. Ortodoxní metalisté překousnou líbivé melodie, vyžívají se v kytarách a kontroverzním textu a popíkáři ještě stačí strávit rockovější grády. Těžko říct, jestli to byl skutečně chytrý nápad nebo se to prostě vyvinulo z emocí a představ členů skupiny. Faktem zůstává, že vznikl nový žánr, originální tvorba a ať jim kdokoliv něco zazlíval, nakonec se taky chytl.

U recenze bestofky je na místě se podívat trochu do historie kapely, protože deska ji mapuje. HIM byli zformováni v roce 1995 Villem Valem, který byl znechucený komerčním rockem a taneční scénou, proto se rozhodl založit vlastní kapelu. Vznikla sestava Ville, kytarista Linde (někteří se uchýlili k pseudonymům), Migé Amour (baskytara), Emerson Burton (klávesy) a Gas Lipstick (bicí). Debutem "Greatest Lovesongs Vol.666" to všechno začalo. Už podle názvu poznáte, že kapela tak trochu sází na provokativní symboliku a tím i na běžnou posluchačskou zvědavost. Typický zlom přišel s deskou "Razorblade Romance" a hitem "Join Me" (titulní skladba k filmu "Třinácté patro"). Na "Razorblade Romance" kapela předvádí svou schizofrenii, z jedné strany na vás působí "Join Me", kde se mísí zoufalství s ironií a nadhledem na život, spolu s hymnickou "Gone With The Sin", která je jen polemikou nad tím, co se již stalo a nemůže se vrátit zpět. Skladby jako "Right Here In My Arms" nebo "Heaven Tonight" (která nevyšla jako singl) však obracejí celou náladu o 180 stupňů a přitom nekazí dojem konceptu a tématu. Soubežně mohu rovnou hodnotit i "And Love Said No", všechny singlové skladby zde samozřejmě najdete. Vůbec z desky "Razorblade Romance" je tu skladeb nejvíc, kromě výše zmíněných ještě "Your Sweet 666", "Poison Girl" a "Wicked Game" (což je předělávka hitu od Chrise Isaaka). Ač se ke coververzím stavím většinou záporně, HIM to prostě umí, to se nedá popřít, vnášejí do původní skladby úplně novou energii.

S další deskou "Deep Shadows And Brilliant Highlights" vzbudili HIM trochu nevole mezi tvrdší posluchačskou stranou, protože nahrávka na ně byla jednoduše moc měkká, což se ani tak neprojevlo skladbami samotnými jako spíš jejich výběrem, protože všechny byly šité podle stejného vzoru a těm, co byli zvyklí na rozmanitost "Razorblade Romance" jednoduše vadila stereotypnost. Na "And Love Said No" jsou z této desky skladby "Heartache Every Moment", "Pretending" a "Close To Flame". Tyto písničky spojuje určité uklidnění od předchozí desky, již se vás nesnaží provokovat, bohužel trochu splývají. Posledním řadovým počinem byl "Love Metal", na kterém si kapela určila svůj styl. Tato deska také přináší opravdové perly na výběr největších hitů. Spektakulární "The Funeral Of Hearts" přináší spíše než negativní myšlenky pravý opak, tak je to vlastně se všemi skladbami HIM. Největší roli hraje kombinace textu, který se nijak neobává hovořit o tématech, která někteří neradi slyší a přitom hudební atmosféra vytváří pocit, který vás neponoří do hlubin dekadence, právě naopak. Skladby vás vrhají k jádru problému a vyzývají vás podívat se přímo do očí všemu, čeho jste se obávali. A tahle spiritualita je důvodem, proč se HIM tolik liší od ostatních kapel. Neméně působivé jsou i nové skladby "And Love Said No" a "Solitary Man".

Na závěr jsem si však nechala skladbu, která mi nejdříve k HIM moc nesedla, protože ke konci vyvolává dojem, jako by zpěvák byl na pokraji sil, a i když to zvládne, víc už by ho asi dorazilo. "Buried Alive By Love" jsou však kytarové orgie, které vás dostanou nábojem, tajemností a hlavně kytarovými riffy, které má na svědomí Linde (přezdívaný Lilly nebo taky nejlepší kytarista Finska - většinou ve mně podobné tiutuly vyvolají pochybnost, ale v tomhle případě je to zasloužené). A když už jsme u toho, kde by byl Ville bez kapely. Média předkládají HIM jako záležitost jedné osoby. Je fakt, že si za to může Ville sám a ani mu to nevadí (obálka desky opět není nijak překvapivá). Nicméně moji favorité na desce "Buried Alive By Love" a "Right Here In My Arms" jsou protkané kytarovými sóly a hlavní roli tedy hraje Linde.

Pokud jste si oblíbili HIM pro to, co jsem výše popsala, asi už nemusím nic dodávat. Deska pro vás jako stvořená. Ovšem nesmíte zapomenout, že HIM vždycky vydávali jako singly skladby snesitelné pro všechny, a když se teď všechny sešly na jedné desce, začínáte postrádat trochu více náboje. Nicméně tohle má být spíše informace pro ty, kteří bez "pořádnýho nářezu" nemohou žít. Já osobně to nepovažuji za tak velkou chybu, protože mi vyhovuje obojí. Jde hlavně o přístup, pro hardcore jedince to musíme nazvat popovou deskou, pro vás ostatní je to líbivý metal. Ať dělám, co dělám, tahle deska se mi prostě líbí. Buďte však obezřetní, jak vás HIM jednou chytnou, už vás nepustí :-).

NÁZORY
  • Hmmm autorka je kapánek mimo (susannah, 24.03.2004 13:16) Reagovat

    za 1.) to, že HIM snesou jak popíkáři tak rockeři teda není pravdou - sama jsem byla 4 roky na intru s popinama, který však poslouchaly i Supporty nebo Monkey a jak jsem řekla HIM, tak řekly..fuj - to je moc drsný, to se mi nelíbí - i na DSBH..a to je pop jak má být...Rockeři Tě zase pošlou do hajzlu, že toho přiteplenýho Vala poslouchat teda nebudou a že to jsou pěkný sračky..možná ještě do Razorblade je poslouchali, ale už ne-e!
    2)Sestava jak ji zde autorka píše je až od alba Deep Shadows - to přibyl Burton, do tý doby tam byl Zoltan Pluto..a na Razorblade se měnil bubeník Gas nastoupil na místo bubeníka, jehož jméno jsem bohužel zapomněla.
    3)písničky Your sweet 666 a Wicked Game byly už na Greatest Lovesongs vol.666, takže se nedá přesně říct, že sem byly vybrány z Razorblade..
    4) Solitary man není původní písnička HIM..stejně jako Wicked Game je to cover - tentokrát od (tuším) Neila Diamonda...
    tak asi tak nějak k článku..jinak je článek celkem povedenej a potěšilo mě hodnocení skladeb:-)))
    PS: a nemyslím, že by bylo album nějak moc klidný..naopak mě překvapilo, že se střídají pomalý písničky s těma víc rychlejma a kytarovějšíma...

  • Doplnění (Dave, 24.03.2004 17:33) Reagovat

    K výtkám uvedeným o něco níž bych snad je dodal, že Deep Shadows and blabla jsou zastoupeny kromě jmenovaných i písní In Joy and Sorrow (jedna z mých nejoblíbenějších, proto na tom tak visím)...
    Jinak pěkné:-)

  • souhlasim (shina, 24.03.2004 19:00) Reagovat

    stoprocentně souhlasim, s tim, co tu napsli lidi přede mnou. v mym okolí většina lidí poslouchá pop a civěj na mě jak na mimozemšťana, ale já už jsem si zvykla.
    jinak by se měla autorka před napsánim dalšiho článku víc informovat...

  • "Nejlepsi kytarista" (Honza, 25.03.2004 15:46) Reagovat

    S podobnymi prizvisky bych setril, navic z Finska pochazi cela plejada uznavanejsich hracu (Timo Tolkki - Stratovarius, Jani Limataiinen - Sonata Arctica, Erno Vuorinen - Nightwish).

  • cb (cb, 26.03.2004 12:40) Reagovat

    nechci vypadat jako šovinista, ale jde vidět, že recenzi (špatně) napsala holka... Podle mě jsou Him velmi špatná kapela... plýtké songy s unylým a totálně úchylným zpěvěm... na M.S. může psat asi fakt každej blbec...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Ville Valo v obrazech (17.02.2023 09:07)
- Ville Valo to zkouší jako VV. Vydává EP "Gothica Fenica, Vol. 1" (04.04.2020 08:43)
- Fotogalerie: Poslední koncert HIM byl nabitý emocemi (03.12.2017 12:18)
- HIM ukončují svou kariéru. Během rozlučkového turné se zastaví i v Praze (06.03.2017 09:45)
- Video: Ville Valo z HIM nazpíval pro kytaristu MGTho hit Abby "Knowing Me Knowing You" (20.04.2016 13:53)
- Fotogalerie: HIM naživo? Jedině v klubu, ukázal koncert v pražském Roxy (04.08.2015 22:49)
- Naživo: Věříme na život po smrti, věříme v HIM! (13.10.2013 12:21)
- Fotogalerie: HIM v obrazech (13.10.2013 09:08)
- Video: HIM - Into The Night (24.09.2013 09:48)
- Naživo: Pogo, prach a spoušť: Novarock 2013 smetl vše živé (21.06.2013 11:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu