shop.musicserver.cz

Fourth Face - Chceme sdělovat pocity

Vydáno: 05.03.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Fourth Face je příjemná, leč patřičně hlučná partička. O tom svědčí nejlépe poslední deska "Tváří v tvář", která vyšla loni na jaře. My jsme se k ní dostali - pravda - trochu se zpožděním, nechceme však tento kvalitní soubor odbýt pouze recenzí, proto jsme pro vás připravili také rozhovor.

Fourth Face
© Fourth Face
Na české metalové scéně se už řadu let pohybuje zajímavá formace Fourth Face, která pozornost posluchačů poutá nejen říznou muzikou, z níž jasně zaznívají vlivy HC a tepajícího industrialu, ale také texty, jež mají bystrou hlavu a neošlapanou patu. Tato čtveřice původem ze Sokolova vydala na jaře roku 2003 velmi povedenou desku - již druhou dlouhohrající - "Tváří v tvář". Její recenzi jste si na musicserver.cz už mohli přečíst, tentokrát přinášíme také rozhovor. Na otázky (bohužel elektronicky) odpovídal bubeník Milda Fajt.

Řekněte něco o vaší historii.

Historie Fourth Face svými kořeny sahá až do bohatě spletitého podhoubí někdejší sokolovské hardcorové scény. Ke vzniku založení kapely dochází v létě 1994 na základě rozpadu dvou formací - Svobodnýho slova a Stresu, z nichž do raných Fourth Face přicházejí Petr a Pavel Incédyové a Jan Bodžgai. Zbytek sestavy doplňovali Miloslav Fajt a Pavel Karkoš. V průběhu prvních let kapelou prošlo více hudebníků (převážně kytaristů), avšak k zásadním personálním změnám dochází až mnohem později v roce 1999, kdy se celé těleso přesouvá do Prahy. Na jaře roku 2003 nám vyšlo druhé album "Tváří v tvář" a do kapely se vrátil Incy. Současná aktuální sestava je George - kytara a zpěv, Jirka Egrt - kytara, Incy - basa, Milda - bicí.

Proč jste si vybrali název Fourth Face?

V době vzniku skupiny byl v roli zpěváka a frontmana Honza Bodžgai. On sám byl poněkud výjimečnou osobností a všechny texty, název skupiny apod., měl na svědomí on. Prvopočáteční filosofie kapely se tenkrát zaobírala mj. otázkami násilí na zvířatech, veganství, extremismem, a tak jsme tehdy všichni přijali pojem čtvrté tváře jako jakéhosi symbolu, poukazujícího na všechna tabu, na všechny bolestivě skrývané obrazy reality, na něž jsme měli chuť poukazovat a o kterých jsme chtěli mluvit. Do budoucna se filosofie kapely (a to zejména výměnou některých muzikantů) dost změnila a začala se ubírat méně ortodoxním směrem, avšak ten původní záměr odkrývat masku z tváře mnohým skutečnostem, zůstal zachován a stejně silně jej vnímáme i dnes.

Na desce jsou hodně patrné vlivy HC a elektrometalu. Jak jste na tom ovšem s tolik zatracovanou "nu-metalovou" tvorbou, která vašimi písničkami také občas probleskne?

Souhlasím, zejména vliv HC by měl být převažující. V začátcích jsme stavěli hlavně na čistokrevném HC a v dosti silné míře nás ovlivňuje stále. Nejsme však svázání pouze HC. Každý z nás poslouchá a nechává se inspirovat jiným druhem hudby, a to se jistě také promítá do naší muziky. Vlivy elektroniky do jakýchkoliv hudebních stylů dnes nejsou ničím nestandardním a výjimečným. Snažíme se míchat a spojovat nejrůznější hudební odnože a postupy, samozřejmě za spolupráce současných moderních technologií (samply, smyčky). Termín nu-metal je nálepka a domníváme se, že muzika se nedá chválit právě na základě takto pojmenované škatulky. Souhlasím, že některé naše pasáže mohou mít místy až popový nádech, jiné metalový, jiné třeba čistě hardcoreový a to je právě to, co nás baví.

Nesváděl vás občas zvuk desky k většímu využití elektroniky?

Ne, snažili jsme se (a činíme tak stále) zachovat živě tepající jádro a elektronické prvky použít jen jako koření, dobarvení a zpestření celého celku. Chceme, aby i při živých produkcích zůstala muzika, kterou hrajeme, přirozenou.

"Tváří v tvář" - proti čemu chcete bojovat především?

Mám pocit, že našim záměrem není proti něčemu přímo bojovat, to je příliš silný a zavádějící termín. Naší snahou je spíše poukazovat, připomínat, dělit se o názory. Sdělovat pocity. Přestože mnohé naše skladby mohou znít poměrně tvrdě a nekompromisně, není v zájmu naší skupiny být v roli kazatelů, povstalců či bojovníků. Texty mají zpravidla nevulgární charakter, často poetický, někdy silně sarkastický, ale téměř vůbec bojovný. Spojení "tváří v tvář" představuje obraz nás jednotlivců, hledících do tváře nejrůznějším všedním momentům, které nás přímo či nepřímo ovlivňují.

Vaše texty jsou místy hodně naštvané. Berete hudbu jako formu protestu?

Jak jsem už řekl, nebereme hudbu jako formu protestu. Naše texty by měly být naléhavé, vybízející k zamyšlení a poukazující. Některé jsou opravdu až naštvané, třeba "Modlitba", ale v jádru jsou mírumilovné a často i naprosto všední, např. "Šneci", "Dej mi čas", "To my můžem".

Složili jste někdy vysloveně politickou píseň?

Mám pocit, že čistě a prvoplánově politickou ne. Některá témata našich textů se politických problémů částečně týkají ("Ve jménu integrity", "Poslední pád", "Střepy v duši"), ale v žádném případě není v našem zájmu být politickou kapelou.

Jak se bráníte proti "kopírování"? Některé skladby mi příliš připomínají Rammstein.

Nebráníme se, myslím, že je to zbytečné a nereálné. Každý muzikant je do určité míry trochu ovlivněn. My nemáme žádný dominantní vzor, kterému bychom se chtěli přiblížit, a tak děláme muziku spontánně a variabilně. Přirovnání k Rammstein mě trochu překvapuje, nikdo z nás tuto kapelu příliš nevyhledává, ale na druhou stranu je to zajímavý postřeh. Hudba Rammstein je velmi rozmanitá, kvalitně zaranžovaná a zní moderně. Pro někoho jsme tvrdí a agresivní, pro jiné uhlazení a rockoví. Tak kde je tedy pravda?

V čem je pro vás metal vyčerpaný a v čem nikoli?

Asi jak pro koho, podle toho, jak kdo jej prezentuje a jak s ním nakládá. Pro nás jistě vyčerpaný není, právě proto, že jej neustále klonujeme a mícháme. Díky novým technickým aparaturám, hráčskému zdokonalování se a vývojem hudby vůbec jej stále můžeme vnímat vlastně jako nevyčerpatelný.

Co byste označili za váš dosavadní největší úspěch?

Neradi bychom zmínili pouze jednu věc, neboť spousta těch malých úspěchů rozvíjí cestu k těm větším. Za úspěch každopádně považujeme skutečnost, že jsme v minulém roce nahráli a vydali desku, za kterou si plně stojíme a která se, díky bohu, dobře prodává. Úspěchem je naše loňská účast na hlavní scéně trutnovského festivalu a vlastně vůbec průnik na pódia všech větších tuzemských festů. Úspěchem je fakt, že se občas dostaneme za hranice České Republiky a naše hudba ani tam nezůstává bez povšimnutí, úspěchem největším jsou samozřejmě pozitivní reakce našich fanoušků.

Fourth Face - Tváří v tvář
© facebook interpreta
A největší vopruz tuzemské HC/metalové scény?

Jednostranně zaměřené produkce některých hudebních klubů, netolerance a vykalkulovanost. Škatulkování. Někteří hudební promotéři a publicisté. A na druhé straně i malá tolerance hudebních posluchačů.

Jak jste na tom s internetem?

Obecně poměrně příznivě. Krom jednoho z nás máme každý doma neomezený přístup, takže se snažíme tuto vymoženost využívat ku prospěchu svému. Horší je to s našimi internetovými stránkami, které bohužel nejsou tak kvalitně upraveny a nejsou tak pravidelně aktualizovány, jak bychom si přáli. Pracujeme na tom víceméně sami.

Znáte musicserver.cz?

Ano, i když přiznám, že většina z nás pouze okrajově.

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)
- Rammstein v Praze přidávají druhý koncert (18.10.2023 12:11)
- Rammstein v květnu 2024 opět obsadí Letňany (11.10.2023 11:01)
- Till Lindemann ohlásil nové album "Zunge". K titulní písni natočil video plné krve (12.09.2023 11:16)
- Audio: Provokatéři Laibach předělali hit "Amerika" provokatérů Rammstein. A je z toho country (18.08.2023 09:45)
- Chystá se albová pocta skupině Rammstein. Její skladby předělali Front Line Assembly, Laibach nebo The 69 Eyes (08.07.2023 15:39)
- Rammstein vydali k reedici alba "Sehnsucht" i vlastní kolekci známek (13.06.2023 15:44)
- Rammstein připomenou desku "Sehnsucht" nabušenou výroční reedicí (23.04.2023 12:11)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu