shop.musicserver.cz

Výprava za poznáním lidského bytí a nebytí

Vydáno: 08.02.2004 12:10 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Projekt H.E.E.L. vznikl v hlavách Patrika Lva a Tomáše Galleho. Jedná se o audiovizuální projekt, v němž se spojila ambientní hudba s fotografiemi, které vystihují potemnělou atmosféru lidského bytí a nebytí na této planetě, jíž jsme si svým chováním přetvořili k obrazu svému. Jedná se o velmi zajímavý projekt, více vám prozradíme na tomto místě.

9/10

H.E.E.L. - H.E.E.L.

Celkový čas: 45:48

Skladby: Virus, Alien, Plague, Nerve, Collapse, Transmission, H.E.E.L.

Patrik Lev (alias Disorder) svoji hudební dráhu odstartoval v původně jednočlenném projektu Depressive Disorder. Tomáš Galle je nadaným fotografem, jejich vzájemné setkání rozhýbalo myšlenky, které se v Patrikově vnímání světa okolo něj přetvořily v hudební nápady. Postupně začal vznikat projekt H.E.E.L. (Human Existence Exterminate Life). Při závěrečným pracích při natáčení se k projektu přidal Martin Pavlík (alias Atreid) z projektu Beamship. Oba se pak společně podíleli na finálních úpravách hudebního podkladu k vizuální stránce věci, kterou zaobstaral Tomáš Galle. Premiéra tohoto představení je naplánována na konec února v brněnském klubu Na skleněné louce. Sám Patrik Lev říká, že projekt H.E.E.L. by byl bez vizuální prezentace poloviční. Při poslechu hudby se vám však otevírají brány fantazie vašich myšlenkových pochodů, které si případně můžete ověřit s vizí těchto tvůrců velmi zajímavě koncepčně pojatého projektu.

Album čítající sedm kompozic je naplněno ambientními plochami, zvukovými hrátkami a mírně tepavými tempy, které místy znenadání prudce rozhýbou vydatné rytmy. Oba hlavní strůjci hudebního materiálu vložili do projektu své zkušenosti a přichystali zajímavou hudební koláž, která vás provede imaginárním příběhem a neveselým pohledem na lidskou existenci. Od úvodní skladby "Virus" jste lapeni do světa zvuků a jste infikováni v propletencích různých úrovní experimentu a nápadů. Sem tam přidané vysamplované hlasové úryvky nebo vokály zkreslené vokodérem jsou decentním doplněním již tak zajímavého rašení ruchů a melodických preludií. "Alien" v sobě nese výzvu, možná výstrahu z případného setkání s mimozemskou civilizací, která nechystá nic dobrého s naším budoucím bytím na této planetě. Následná "Plague" je přelomem v dramatické lince nahrávky. Tikající nálož, pohroma dění okolo nás je časována na maximálním stupni, která rozhýbe všechny jistoty, které se vám rozplynou mezi prsty a vytratí se v nicotě prázdnoty. Nejvíce gradujícím momentem debutu "H.E.E.L." je kompozice "Nerve", která v dynamickém tempu a shluku elektronických zvuků rozproudí nervozitu a nenechá vás na pokoji, pokud nedojde k vzplanutí jasné myšlenky, vize pro vykročení do blízké a vzdálené budoucnosti žití každého z nás.

Druhá polovina toku zhudebněných myšlenek přichází s "Collapse", kdy jste lapeni v temném kruhu bezvýchodné situace. Kdy vám kolabuje jeden systém za druhým a v naději, že nedošlo k úplnému kolapsu, zazní preludium nadějí přetvořené v jemnou klavírní linkou protkanou mohutnou podporou podkreslených syntetických melodicky zmodulovaných zvuků. Dalším poznáním je příjemně se houpající "Transmission" a její chvíle radosti, kdy se vám podařilo v moři šumu navázat spojení s někým vám blízkým. Seskupení rytmů připomínající tvorbu raných Jam & Spoon v kombinaci elektroniky z pera Kraftwerk dalo zárodek vzniku velmi vydařené skladby, jakou bezesporu "Transmission" je. Závěr patří titulní "H.E.E.L.", ve které jste potrápeni opakující se smyčkou elektronických zvuků a nervně drásající injekcí ruchu, které volně přechází v jakousi gradující hymnu neexistence a vyhubení lidského rodu, závěr však opět dá malou naději na konci tunelu, kde vám problikává světélko ukazující, kam se máte vydat.

H.E.E.L. do svého debutu vložili mnoho zajímavého. Aniž byste znali původní obrazový doprovod, můžete si vymyslet svůj vlastní scénář toho, co vás na bádací pouti tohoto hudebního experimentu potká. Fantazie není nijak omezena, stačí se jen uvolnit a nechat promlouvat každý moment tohoto alba, který vypráví vlastní příběh. Patrik Lev i Martin Pavlík neomezeni žádnými hranicemi připravili zajímavý hudební projekt, který každým novým poslechem přináší nové poznání a rozpoznání hudebních ornamentů, které jsou ukryty ve velmi vydařených ambientně laděných plochách proplouvajíc skrze atmosféru vašeho myšlenkového sledu všedně nevšedních událostí dne. Tento tok nápadů nabádá k pozastavení se a zamyšlení nad vším, co vás trápí, rozveseluje nebo nenechává v klidu, dokud daný problém nevyřešíte. Každý z vás může tento hudební propletenec vnímat jinak, záleží, jak si jej připustíte k tělu a necháte jej buď naplno působit nebo vytvoříte jakési hranice, za které prostě nevstoupíte. Je jen na vás, jestli si tuto příležitost necháte ujít, nebo se přijdete na tento projekt podívat. Ovšem rozhodně si zaslouží vaši pozornost!

CD k recenzi poskytl Disorder / Atreid.

Album: H.E.E.L. - H.E.E.L.
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 45:48
Skladby: Virus, Alien, Plague, Nerve, Collapse, Transmission, H.E.E.L.

NÁZORY
  • Diky za vybornou recenzi (Mirage, 09.02.2004 13:13) Reagovat

    Projekt H.E.E.L. je opravdu neco vyjimecneho na ceske kulturni scene, protoze to neni jen vyborne ambientni album, pri kterem se vyborne premysli, protoze umi stimulovat kreativni centra mozku, ale ve spojeni s vizualnim vjemem to proste nema chybu. Stoji to za videni, slyseni a vnimani.

  • Jen tak dal (martin, 27.07.2004 15:29) Reagovat

    Nevidel jsem projekci, ale postahoval jsem si vsechny ukazky jak z Disorder, tak od Atreida a zni to naprosto fantasticky. Pokracujte, a hlavne vydavejte.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Remixes" Kraftwerk se dočkají svého fyzického vydání (05.02.2022 18:28)
- Muzeum moderní elektronické hudby se v dubnu konečně otevře veřejnosti (27.12.2021 15:28)
- Kraftwerk rozšířili svůj digitální katalog (01.01.2021 12:11)
- Zemřel jeden ze zakládajících členů Kraftwerk Florian Schneider (06.05.2020 20:02)
- Naživo: Dramaturgie Metronome Festivalu se stále drží zpátky, zvítězila nadčasovost (25.06.2019 00:08)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech podruhé (24.06.2019 15:36)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech poprvé (24.06.2019 10:34)
- Letošní berlínská Lollapalooza zveřejnila kompletní line-up. Scooter nahradí Ostblockschlampen (04.09.2018 08:21)
- Berlínská Lollapalooza letos láká na Kraftwerk 3D, Imagine Dragons, Davida Guettu, The National a The Weeknda (25.02.2018 09:48)
- Recenze: Frontier Guards na "Oblivion" zkouší, jak hluboko se lze ponořit do zvukových hlubin (20.12.2017 10:45)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu