shop.musicserver.cz

Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2004!

Vydáno: 27.01.2004 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Ve světě popu se dá jen velmi obtížené předpovídat, kdo v nejbližší budoucnosti zazáří. Přesto jsou tady se změnou letopočtu nejen ankety shrnující nejlepší počiny roku minulého, ale i ty, které upozorňují na to, na které projekty je třeba si dát pozor v roce, který právě nastal.

Psát o tom, co se v hudbě děje právě teď? To přece dovede každý! Proč raději nepsat o tom, co se bude dít v nejbližší době. Několik prestižních hudebních tiskovin si zahrálo na prognostiky a předpověděli, které hudební projekty vyletí v roce 2004 mezi hvězdy.

Keane
© facebook interpreta
Hudební redakce BBC Online vypracovala už podruhé anketu Sound Of 2004. Otázali se lidí z branže (rozhlasových dramaturgů, novinářů, kritiků i šéfů vydavatelství), kteráže nová jména bychom si měli už teď zapamatovat. Důležitý je fakt, že většina hlasujících vlastně sama o slávě nováčků rozhoduje, ať už od psacího nebo nahrávacího stolu. Jen pro zajímavost - loni ve stejnou dobu figurovala v jejich seznamu žhavých novinek jména jako 50 Cent, Sean Paul, The Thrills nebo Dizzee Rascal. Takže samá trefa do černého, že?

A jak to dopadlo letos? Je jasné, že Britové věří svým kapelám. Slavný DJ z Radio 1 Steve Lamacq dokonce tvrdí, že nový rok bude pro britskou hudbu, která posledních několik sezón paběrkuje, zcela přelomovým. Na samotném vrcholu letošního Sound Of 2004 je skupina Keane z východního Sussexu. Sami svoji hudbu popisují jako "rock bez kytar" a "Radiohead, kteří předělávají A-Ha", už vydali dva singly na nezávislé značce Fierce Panda (začínali tam třeba Coldplay, Ash nebo Idlewild) a právě podepsali smlouvu s Island. Pro ně dokončují svůj debut, kterému bude v únoru předcházet singl "Somewhere Only We Know". Mnohem blíže opravdové slávě je skotská partička Franz Ferdinand, kteří jsou v seznamu druzí. Čtveřice sebevědomých mladíků už převrátila vzhůru nohama Glasgow a s novým singlem "Take Me Out" dokonce skončila na trojce britského žebříčku. Hudební časopisy na jejich prvním singlu "Darts Of Pleasure" nejvyššími známkami nešetřili a byl k nalezení na mnoha seznamech nejlepších skladeb roku. Na trojce je garageový producent Wiley z východního Londýna. Loni spolupracoval na albu "Boy In The Corner" velkého objevu Dizzee Rascala a vydal několik undergroundových singlů kombinujících syrový zvuk UK garage a dubu. I jeho debutové album by se mělo objevit v první třetině tohoto roku. Britové věří i punk rockové skupině Razorlight a také mladé soulové zpěvačce Joss Stone, které se v zasvěcených kruzích přezdívá "bílá Anetha Franklin", přestože jí ještě není ani osmnáct. Hodně britských novinářů také upozorňuje na skupinu Snow Patrol, kteří už loni vydali debutové album "Final Straw" na malé značce (důvod, proč nemohli být do pořadí Sound Of 2004 zařazeni). O trajektorii jejich kariéry napoví singl "Run", podle mnohých potenciální obrovský hit.

Franz Ferdinand
© facebook interpreta
Své favority zveřejnil i presižní a vlivný hudební časopis NME. Ten dává jednoznačně přednost rocku před černošskou urban music a své miláčky rád a hlasitě propaguje. The NME Hot List 2004 také především upozorňuje na Franz Ferdinand a mezi dalšími jmenuje hardcoreovou sestavu z LA The Bronx, nad kterou drží ochranou ruku bývalý kytarista Guns 'n Roses Gilby Clarke. Hal a The Killers z Las Vegas prý budou pokračovat v rozdělané práci návratu rocku ke svým kořenům, jak to dělají třeba The Strokes a The White Stripes. Další horká želízka v ohni NME jsou The Ordinary Boys a The Zuttons.

Portály, které se věnují nezávislé kytarové hudbě, radí vsadit na Junior Boys. Jejich loňské EP "Birthday" letos dostane bratříčka v podobě dalšího EP "High Come Down" a snad i velké desky. Neuchopitelný amalgán popu, kytarové melancholie, ale také inventivních two stepových beatů by měl zaujmout nejenom fanoušky indie scény. Dodejme jen, že jsou z Kanady a vydávají na londýnském labelu Kin, nad kterým drží ochranou ruku Warp Records - vlivný vydavatel podivné elektronické hudby (Aphex Twin, Squarepusher). Další často zmiňovaná jména v podobných periodikách jsou Ludes, Hot Chip nebo Secret Machines, trojice z Texasu, která je v péči Jasona Pierce ze Spiritualized. Tato scéna je ovšem obyčejně velmi nepřehledná a žádné hvězdy se v ní ani neobjevují (o to je však zajímavější).

Kayne West
© facebook interpreta
Je těžké odhadovat, kdo bude příští rok v této době v Americe nejúspěšnějším nováčkem roku, dá se však se značnou jistotou předpokládat, že to bude někdo z oblasti populární černošské hudby. A pokud bych si já osobně měl na někoho vsadit, tak by to byl Kayne West. Producent, který napsal hity pro Alicii Keys, Jay - Z ho nebo Ludacrise se vrhá na dráhu rappera (kterým prý původně býval), a to sice s únorovou deskou "The College Dropout". Deska ještě nevyšla a už z ní má dva hity a na ní zástupy hvězdných hostů. Vzhledem k tomu, že West miluje starý soul a jeho hip hop je na hony vzdálený gangsterským fantaziím 50 Centa či Eminema, mohl by uspět i za hranicemi Ameriky. Dalším jménem, který je prý třeba si zapamatovat, je rapper Immortal Technique, který si cestu ke slávě pečlivě vyšlapává pirátskými mixtapes a tento rok by konečně mohl prorazit. Jména, která se také často objevují jako potenciální nové hvězdy jsou následující: Crooked I, The Game, Cuban Link, Jinx Da Juvy, Triple Seis, Jin. Všichni mají smlouvy u velkých firem (což je, ehm, dobrý předpoklad, jak prorazit do žebříčků) a letos vydávají svoje debutová alba.

Pokud se chcete nechat překvapit, je samozřejmě lepší na všechno, co jste zde četli, hnedle zapomenout. A vůbec, nedělám si žádné iluze, že nás tento rok v hudbě nepřekvapí. Stalo se to vždycky, tak proč by to nemělo být znova.

NÁZORY
  • Snow Patrol (Jirka T., 27.01.2004 18:25) Reagovat

    Snow Patrol, co vim, vydali jiz nize uvedena alba. Nebo ze bych vlastnil naky nevydany?
    -Final Straw + 2 Bonus Tracks
    -When It's All Over We Still Have to Clear Up
    -Songs for Polarbears

  • Franz Ferdinand (Jirka T., 27.01.2004 18:55) Reagovat

    Limited Vinyl
    Franz Ferdinand - Live 2003 - in the great tradition of the times up buzzcocks and spunk the pistols bootlegs from the 70's comes this official live set from franz ferdinand. it is limited to just 500 copies in the uk and comes in hand stamped labels and photocopied sleeves. franz will become 'the' band of 2004 with their mix of television, josef k and the strokes. a very impressive and great sounding bootie. One per customer.
    SOLD OUT
    Album F.F. 9.2.2004 (Domino)

  • Snow Patrol - Run (Ivona, 10.06.2004 22:36) Reagovat

    Tahle písnička mě fakt vzala! Je nádherná!!!!! Vždycky jsem měla strašně ráda skupiny z Britských ostrovů. Mými favority i nadále zůstávají COLDPLAY, ale Snow Patrol jsou taky skvělí!!!!Vřele doporučuju obě skupiny!


    No...vlastně i Manic Street Preachers, Travis a irské The Frames:-)))))

  • Patrol a Franz (GarageFlower, 13.06.2004 16:12) Reagovat

    já znám jen jeden song od Snow Patrol - How To Be Dead - a nemůžu se jí nabažit. Taky jsem někde četla, že už maj docela dost desek. A Franz Ferdinand je taky úžasnej...

  • Keane (Keane & The Beatles Navždy, 06.11.2004 20:05) Reagovat

    ano,tak tohle se povedlo.keane v británii hodně milovali a ještě pořád spousty lidí milují!! o keane se hodně zajímám a musím říct,že koncerty mají v británii beznadějně vyprodané až do ledna 2005..... to má někdo štěstí =))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Keane připomenou svůj debut "Hope And Fears" rozsáhlou reedicí s mnoha bonusy (22.02.2024 13:21)
- Audio: Keane málem měli song "Love Actually" ve stejnojmenném vánočním filmu. Dvacet let poté ho představují světu (03.12.2023 08:20)
- Naživo: Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers (15.07.2022 15:52)
- Fotogalerie: Druhý den ostravských Colours rozžhavily hvězdy a zkropil déšť (15.07.2022 14:49)
- Keane připomenou své album "Strangeland" vinylovou reedicí (06.05.2022 09:44)
- Nové desky 10/2022 - od Bryana Adamse přes Radůzu po Dymytry (16.03.2022 08:00)
- Green Day, The Killers, Yungblud i Franz Ferdinand. Muzikanti v reakci na válku ruší koncerty v Rusku (01.03.2022 14:14)
- Franz Ferdinand oslaví na Colours of Ostrava dvacáté výročí (14.02.2022 11:09)
- Video: Franz Ferdinand v klipu "Curious" tančí pro novou lásku (28.01.2022 16:01)
- Video: Franz Ferdinand zvou na bestofku tanečním singlem "Billy Goodbye", v dubnu zahrají v Česku (06.11.2021 18:33)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu