shop.musicserver.cz

Zbytečně natažený průměr

Vydáno: 19.01.2004 11:23 v sekci Recenze - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Toni Braxton, majitelku půvabně hlubokého hlasu, bude mnoho lidí znát nejspíše díky rádiovému hitu "Un-Break My Heart". Od vydání jejího úspěšného debutu nedávno uplynulo deset let, což bývá v drtivé většině případů důvodem k bilancování formou výběrového nosiče. Ani Toni neodolala a před Vánoci vydala kompilaci "Ulitmate".

5/10

Toni Braxton - Ultimate

Celkový čas: 75:31 + 42:57

Skladby: CD1 - Give U My Heart, Love Shoulda Brought You Home, Another Love Song, Breathe Again, Seven Whole Days (live), You Mean The World To Me, How Many Ways, You're Makin' Me High, Let It Flow, Un-Break My Heart, I Love Me Some Him, I Don't Want To, He Wasn't Man Enough, Just Be A Man About It, Hit The Freeway, Watchu Need, The Little Things, Un-Break My Heart (Soul-Hex Anthem Radio Edit) / CD2 - Un-Break My Heart Frankie Knuckles Franktidrama Club Mix, You're Main' Me High Salaam Remi's Norfside Mix, How Many Ways R. Kelly Mix, I Don't Want To Frankie Knuckles Franktified Club Mix, Hit The Freeway Goldtrip Mix, He Wasn't Man Enough Forces of Nature Mix

Vydavatel: BMG

Těm, kterým jméno afroamerické zpěvačky Toni Braxton nic moc neříká, bych měl úvodem prozradit, že se jedná o jednu z nejvýraznějších interpretek "zamilovaného" amerického popu devadesátých let, v jejím případě namíchaného s rytmy R&B a soulu. V roce 1993 na sebe zásadně upozornila svým debutem a stěžovat si následně nemohla ani na reakce na druhotinu "Secrets" - obě alba koupilo shodných osm miliónů lidí. Počínaje latinskoamerickým počinem "The Heat" však lze v souvislosti s tvorbou Braxton zaznamenat rozčarování spousty dosavadních zasvěcených posluchačů i kritiků. To, čím okouzlovala na prvních dvou deskách, jakoby nechala vyprchat v křečovité snaze jít s dobou (zatím poslední původní nahrávka "More Than A Woman" nápadně koketuje s hip hopem) a ani následná alba, vánočně koncipované "Snowflakes" (2001) a "More Than A Woman" (2002), paní Braxtonové zpět nahoru nijak nepomohla. Důvodem, proč to tu celé rozpitvávám, je, že nejčerstvější Tonin titul "Ultimate" nabízí průřez právě vyloženou kariérou a zrovna zmíněné nám tak může dobře posloužit k lepší představě o obsahu novinkové výběrovky.

Pokud narazím na kompilaci "těch největších hitů", která se na pultech objevila v době předvánočních nákupů, tedy v době, kdy zoufalý "Ježíšek" pro účely nadělování přijme s povděkem doslova a do písmene vše, co mu přijde pod ruku, začnu mírně pochybovat, že deska vychází skutečně proto, aby nějakým způsobem uspokojila či obohatila posluchače. Když navíc uvnitř najdu tenoučký booklet, v němž není nic, než maličké fotečky dosud vydaných alb a seznam vybraných písniček, a zjistím, že na dvou CD jsou hned tři verze téže písně, těžko mě budete přesvědčovat, že o nic jiného, než o peníze, v tomto případě nejde. Ale nehaňme dne před večerem a pojďme na samotný obsah.

Jak jsem již napověděl, celá "best of" kolekce sestává z jednoho cédéčka průřezového a jednoho remixového. Písničky nosiče prvního uspořádala Tonina vydavatelská firma sice chronologicky, avšak co do podílu desek poněkud "nespravedlivě" - nejvíce prostoru dostaly první dvě alba (z celkem osmnácti stop je zde devět kusů plus jeden živák a jedna radio verze již přítomné "Un-Break My Heart"), co se týče zbylých dvou nahrávek (nepočítám vánoční "Snowflakes", která se do výběru "nevešla"), ty jsou zastoupeny pouhými třemi písněmi. Zbylé čtyři stopy tvoří dvě písně z alba "Boomerang Soundtrack" a tracky dříve nevydané. Ve zkratce se dá tvrdit, že krom svižnějších výjimek jde o songy rozkolíbaného tempa, v nichž nejvíce prostoru dostává zpěvaččin okouzlující hlasový rejstřík, a to na úkor nástrojového obsazení i výraznějších melodií. Toni Braxton a její skladatelští asistenti (Babyface aj.) zkrátka pečou hrající pochoutky stále podle jednoho a toho samého receptu - výrazně nasládlé texty smíchají s prostinkou melodií, jejíž jednoduchou přípravu by zvládla většina hudebních kuchařů, na závěr přidají základní instrumentální ingredience (rytmika basy a bicích plus kytara, piano, potažmo klávesy) a to celé zalijí pořádnou dávkou znamenité polevy (tj. vynikajícím zpěvem), jejíž chuť beznadějně přebíjí chutě ostatních přísad. A nutno dodat, že ač je to poleva šmakózní, po několika kouscích se vám servírované pochutiny kvůli své stejnosti přejí.

Pokud jde o remixovou část, tedy cédéčko druhé, nečekejte nic moc extra - písně DJové jednoduše oblékli do modernějšího, hutnějšího kabátu a krom toho, že to celé více "tucá" a je to delší, neshledáme větších změn. Navíc jde o kousky, které už jsou ke slyšení na placce průřezové, což dělá dva dojmy - buď Toni nemá dost pecek na to, aby se neopakovala, a v tomto případě bych byl pro jeden, ale zato pestřejší nosič, nebo výběr nebyl zase až tolik důsledný (album "Snowflakes" zůstalo naprosto opomenuto) - tři verze hitu "Un-Break My Heart", tedy albová, rádiová a remixová, mohly klidně uvolnit místo skladbě jiné ("Spanish Guitar", kterou si jistě zalíbil nejeden fanoušek, zde nenajdete ani jednou).

Ano, Tonina "cukrárna" je sice vyhlášena široko daleko a jistě má i něco do sebe, musím však upozornit, že prakticky toho samého se můžete do sytosti nadlábnout hned vedle, u Whitney Houston či Mariah Carey, budete-li tedy mít chuť. Já osobně "Ultimate" ve svém posluchačském jídelníčku postrádat nebudu. Není ničím jiným, než zbytečně dlouhým, v jeden celek splývajícím, nedůležitým průměrem, který navíc za svoji výslednou "pětku" může poděkovat pouze výraznému, krásně znějícímu hlasu interpretky.

NÁZORY
  • Tak moment....! (marek, 05.10.2004 12:37) Reagovat

    Toniny písně nejsou na jedno brdo, kdyby tak zněly všechny její alba, byla by to pecka, marně jsem čekal v roce 2000 na to, že se album MORE THAN WOMAN, bude podobat předešlým albám. Proto reaguji na tvůj text, nesouhlasím Toni je něco jako ráj, v tomto HIP HOPOVéM SVĚTĚ.
    A byl bych rád kdyby zas něco vydala, tzn. CD a aby se podobalo těm předešlým.

    PS: pokud víš něco o novém CD TB, tak prosím napiš

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Video: Mariah Carey na cenách Billboardu zazpívala "All I Want For Christmas Is You" (29.11.2023 10:19)
- Vyjde nové album od Whitney Houston. Kompilace "I Go To The Rock" bude plná gospelu (27.02.2023 08:12)
- Recenze: Film "Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody" je civilním příběhem největšího hlasu (nejen) své generace (26.12.2022 09:00)
- Video: Životopisný film o Whitney Houston má první trailer. Podívejte se (19.09.2022 19:39)
- Mariah Carey nám zpříjemní Vánoce novým svátečním singlem a televizní show (05.11.2021 09:13)
- Publicistika: Ultimátní přehled zahraničních vánočních a zimních písní roku 2020 (23.12.2020 12:25)
- Hit "All I Want For Christmas Is You" Mariah Carey po šestadvaceti letech konečně dobyl britský žebříček (15.12.2020 16:16)
- Video: "Oh Santa!" v podání Mariah, Ariany a Jennifer je přehlídkou napěchovaných dekoltů a vysokých tónů (13.12.2020 17:25)
- Mariah Carey chystá vánoční album a televizní show. Do studia přijdou Ariana Grande nebo Snoop Dogg (21.11.2020 15:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu