shop.musicserver.cz

Křest v tandemu Kirschner-Nová

Vydáno: 14.12.2003 10:51 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Ve středu 10. prosince se konala v Lucerna Music Baru nadmíru zajímavá akce. V česko-slovenském obětí se tu křtily dvě desky. Prvním křtěným albem byla "Nová deska" Lenky Nové a další na řadě byla Jana Kirschner se svým albem "Veci čo sa dějů" - a že děly věci, si můžete přečíst v následující reportáži.

Lenka Nová - Deska
© facebook interpreta
Do Lucerna Music Baru jsem zavítal po poměrně dlouhé době. Naposled a vlastně i poprvé jsem tento hudební klub navštívil u příležitosti výborného koncertu Candy Dulfer a odcházel jsem doslova nadšený. Když jsem se tedy ve středu do Music Baru vrátil, doufal jsem, že budu odcházet se stejným pocitem. A co že se tam vlastně dělo? Svá nová alba tam v česko-slovenském tandemu křtily dvě zpěvačky. Jedna méně známá a jedna známější. Tou méně známou, která křtila své album s názvem "Nová deska", byla Lenka Nová, bývalá členka skupiny Laura a její tygři. No a tou o něco slavnější zpěvačkou byla Slovensko reprezentující Jana Kirschner, která křtila svojí třetí desku "Veci čo sa dějů". V tomto pořadí, jak jsem je jmenoval, se postupně dostavily i na pódium.

Lenka Nová  - Lucerna Music Bar
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Musím přiznat, že až do středečního večera jsem Lenku Novou prakticky neznal, ale to, co jsem od ní ten večer slyšel, se mi hodně líbilo. Faktem ale je, že takových, kteří přišli hlavně na Janu Kirschner a na Lenku Novou koukali spíše ze zvědavosti, byla většina a tudíž si je Lenka musela postupně získat. A v podstatě se jí to i povedlo, i když na druhou stranu chyběl alespoň jeden notoricky známý hit, který by si s ní mohlo zazpívat celé publikum. Lenka začala své vystoupení pěkně zostra rockovou písničkou "Živly". Další song, kterým hodně zaujala nejen mě, ale i celý sál, byla příjemná "Ponorná řeka". Největší ohlas v publiku sklidil její druhý singl "Hadi, vlci, štíři", po kterém přišel na pódium první host Viktor Dyk, aby s ní odzpíval duet "Věci". O tom, že je Lenka schopná zabrousit do několika stylů během chviličky, nás všechny přesvědčovala celý večer a nejvíce asi v taneční "Cestovní". Za ní pak následovala krásná pomalá "Svítá" a u pilotního singlu "Noc a den" poprvé zasedl za klávesy bývalý člen skupiny Lucie Michal Dvořák.

Lenka Nová - křest alba
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Po "Noci a dnu" se odehrál onen očekávaný akt křtění "Nové desky". Za kmotry alba byli vybráni Michal Dvořák jakožto spoluproducent a režisér filmu "Želary" Ondřej Trojan, který trošku netradičně donesl na křest místo šampaňského prý pravou moravskou slivovici. Album, které dle vlastních slov Lenky vznikalo více jak tři roky, bylo pokřtěno. Po vykonání tohoto ceremoniálu zahrála Lenka Nová se svojí doprovodnou kapelou ještě další tři písničky, z nichž asi nejzajímavější byla "V písku kreslí dál", inspirovaná jihoamerickými rytmy. Celé svoje vystoupení zakončila, stejně jak začala, a to pěkně od podlahy rockovou "Malou mořskou vílou". Pak odešla a už se pouze čekalo na hlavní hvězdu večera.

Jana Kirschner - křest alba
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Všeobecně se čekalo, že schéma účinkování Jany Kirschner bude obdobné jako u Lenky Nové. Nejdříve s velkým jásotem přijde, zazpívá několik písniček, pokřtí desku a odehraje zbytek koncertu. Tak tomu ale nebylo. Po tom, co přišla na pódium doprovodná kapela, se objevila Jana Kirschner v doprovodu Mekyho Žbirky s dcerou a s šéfem firmy Universal Music. Hned zpočátku jí byla slavnostně předána zlatá deska! Už za tři týdny, co je u nás nová deska "Veci čo sa dějů" v prodeji, si vysloužila toto označení, což je velice solidní výkon. Celkem trefně se k tomu vyjádřil Meky Žbirka: "Ještě jsem novou desku Jany Kirschner ani neslyšel a v Čechách už je zlatá". Po notném zalití CDčka šampaňským měli projevy i další zúčastnění. Po jejich odchodu konečně mohlo začít to, na co všichni dlouho čekali.

Jana Kirschner - Lucerna Music Bar
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Samotný koncert odstartovala podle mne nepříliš povedená coververze "Air That I Breathe", kterou většina z nás zná v podání Simply Red. Musím se přiznat, že právě verze zpívaná Mickem Hucknallem mi sedí daleko víc. Po tomto úvodu už se hrály především věci z nového alba. Začalo to všechno skladbou "Kamene", na níž navázala velice povedená "Stále spolu bojujeme". Někdy mezi těmito písničkami si Jana sundala boty a zbytek koncertu odzpívala naboso. Čtvrtou v pořadí byla "Okolo nás", která patří na albu k těm hodně povedeným, nicméně naživo se mi tolik nelíbila. Pak už se Lucerna Music Bar přenesl na vlnách "Slnka" někam do jižní Ameriky. Ona tedy tato na Slovensku velice populární písnička zpočátku připomínala nechvalně známou "Novambu!, ale tento pocit trval jen chvíli, a svůj účel splnila. Celé publikum se rozvlnilo v rytmu "Slnka". Aby vydržela podobná nálada, Jana Kirschner s kapelou navázala skladbou "Yobadudla". Po "Joker" se skvělým kytarovým sólem se už obecenstvo mohlo těšit z hitu "So životom v ohrození" z výborného alba "Pelikán". Bohužel žádná jiná skladba z tohoto alba nezazněla, což je velká škoda. Narozdíl od "Pelikána" její debutová deska "V cudzom mestě" byla zastoupena dvěma hity. I když titulní písnička "V cudzom mestě" scházela, "Posledná" ji vcelku úspěšně nahradila. No a pochopitelně nemohl chybět hit z největších, "Modrá", při kterém už zpíval snad každý, kdo měl hlas a nebo nebyl zrovna fotograf, který znepříjemňoval zážitek lidem u pódia. V těchto chvílích bylo jasné, že se celý koncert blíží do finále. Velký úspěch měla i pololidová písnička z nové desky "Na čiernom koni". Po ní se už kapela včetně Jany odebrala do zákulisí, aby mohla po bouřlivém vyvolání přidat ještě "Blues". Poté se to opakovalo znovu, jen s tím rozdílem, že zazněl "Salamander". To už byl bohužel definitivní závěr celého Stereo křtu, což jsme poznali i díky tomu, že si hlavní aktérka odnesla i své boty.

Když jsem na tuto akci šel, těšil jsem se, že Jana Kirschner bude zpívat v podobném duchu, jako na posledních dvou deskách. Tedy myslím spíše písničky typu "November" nebo "Čiernobiele obrázky". To se bohužel pro mě nekonalo, ale když v sobě překousnu toto malé zklamání, musím říct, že akce to byla více než povedená. Jana Kirschner předvedla výborný koncert a ani Lenka Nová nezůstala pozadu. Snad je jen trošku škoda, že si nezkusily holky zazpívat společně alespoň jednu písničku. Určitě by to bylo pro publikum a snad i pro ně zajímavé. Z Lucerna Music Baru jsem sice neodcházel nadšen jako před dvěma lety, ale s pocitem hezky stráveného večera, což se taky počítá.

Setlist Lenka Nová:
Živly
Kdo nenašel ...
Ponorná řeka
Starý pán
Hadi, vlci, štíři
Věci - duet s Viktorem Dykem
Cestovní
Svítá
Noc a den
Jako led
V písku kreslí dál
Malá mořská víla

Setlist Jana Kirschner:
Air That I Breathe
Kamene
Stále spolu bojujeme
Okolo nás
Slnko
Yobadudla
Joker
So životom v ohrození
Party Time
Posledná
Modrá
Na čiernom koni
Blues
Salamander

Lenka Nová a Jana Kirschner - Stereo Křest, Lucerna Music Bar, Praha, 10.12.2003

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Video: "Jsme nerozdělitelní." Jana Kirschner nás v klipu "Delia nás" zahrnuje pozitivitou (09.02.2024 11:18)
- Video: Hip hop a lidovka v jednom: "Struny" Jany Kirschner ukazují její všestrannost (18.01.2024 08:39)
- Naživo: Se smyčci i Ondřejem Rumlem. Lenka Nová završila jednu etapu speciálním koncertem "Lala Gala" (26.10.2023 07:33)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Naživo: Díky Lence Nové se ve Winternitzově vile protnuly dávné příběhy s těmi současnými (09.05.2023 20:00)
- Lenka Nová na "Vila Tour" propojí architekturu s příběhy svých písní (07.05.2023 15:53)
- Video: Marie Puttnerová představila čarokrásné video k nádherné, pokorné "Písni o domově" (04.01.2023 17:34)
- Video: "Nikdo nemá být sám" Lipa a Lenky Nové je jiná vánoční píseň (05.12.2022 09:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu