shop.musicserver.cz

Westlife se točí kolem stále stejně nudných nápadů

Vydáno: 04.01.2004 18:40 v sekci Recenze - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Irský boybandík, který se vyhoupl pod záštitou Boyzone a Backstreet Boys, už nám od svého průlomu o tři roky zestárl, takže jak se změnila jejich muzika? Novou desku "Turnaround" přesně vystihuje její název, Westlife se nemohou pohnout z místa a pevně se drží konceptu britských chlapeckých formací.To je ale nuda.

3/10

Westlife - Turnaround

Celkový čas: 43:54

Skladby: Mandy, Hay Whatever, Heal, Obvious, When A Woman Loves A Man, On My Shoulder, Turn Around, I Did It For You, Thank You, To Be With You, Home, What Do They Know?

Vydavatel: BMG

Pryč jsou časy, kdy si chlapecké kapely samy skládaly hudbu, dnes jsou v nejlepším věku a z některých se stali cenění umělci. Nahradila je mladší, avšak v mnoha případech méně schopná generace, produkující masovou hudbu připomínající fastfood. Počínaje Take That, domovskou formací nynější superhvězdy Robbieho Williamse, se s podobnými boybandy roztrhl pytel. Nejdříve Boyzone a Backstreet Boys, kteří alespoň, když už se na hudbě nijak nepodíleli, zpívali originální skladby a s pohlednými ksichtíky není divu, že přivedli mladistvé dívky do extáze, což jim umožnilo obrovská čísla prodejnosti desek, vysoké příčky v hitparádách a procházku po červeném koberci slávy. Dnes jsou na světě stovky boybandů, mnoho z nich vydalo jen jediný hit a už si vydělali na pár let luxusního živobytí. Co pro to museli vlastně udělat? Být vyvolení, což není na britských konkurzech zase tak těžké, ono nejde o to něco umět, ale spíš mlčet a nemít svůj vlastní názor - poslouchat a skákat, jak někdo píská, to stačí ke slávě podobných seskupení.

Začátky Westlife byly přece jen o něco kreativnější. Jejich vzorem nebyl nikdo jiný než Boyzone (částečně proto, že jsou obě skupiny z Irska), jejich popové songy byly inspirací pro zakládající členy Kiana Egala, Marka Feehilyho a Shanea Filana. Kupodivu začínali jako ostatní komercí nezhýčkané kapely a skládali muziku sami ještě ve školních letech. První výtvor se jmenoval "Together Girl Forever". Když se seskupili dohromady i se zbývajícími členy Bryanem McFaddenem a Nickym Byrnem, změnili své původní jméno z Westside na Westlife (nepatrná změna, ale někdo je prostě předběhl a pojmenoval se tak také, navíc takhle to snad pro boyband zní i líp). Debutový singl "Swear It Again" byl populární leda v Asii (opravdu zde bylo vydání singlu výnosný business) a doma v Irsku s patřičnou hrdostí na domací produkt. Nicméně ani britskému publiku již nebyli neznámí, díky producentovi Louisovi Walshovi, který měl na starost Backstreet Boys a právě s nimi zařídil Westlife turné, kde předskakovali tenkrát populárnější konkurenci. Do našich rádií se probojovali až se singlem "If I Let You Go". Poměrně zajímavá procítěná skladba stejně jako pozdější "My Love" jim zajistila úspěch i v naší malé republice. Tímto veškerá sláva končí, ne že by končila čísla prodejnosti, Westlife se dokonce stali na nějakou dobu nejúspěšnějšínm boybandem v Británii (téměř všechny singly dobyly první příčku ostrovního žebříčku), ovšem kvalita skladeb se nesla pod úrovní nuly. Buď si Westlife hráli na klasiky a předělávali známé skladby, nebo se jejich písničky podobaly vytí vlků na měsíc. Propůjčili si například skladby od Abby, Terryho Jacka, Phila Collinse nebo Billieho Joela. Duet s Mariah Carey jim také na reputaci moc nepřidal. Ovšem v Británii panovalo z jejich hudby nadšení. Prodejnost rostla, vrcholná čísla v hitparádách - to snad hochům stačí ke štěstí, že hudba za moc nestojí, se zdá být všem docela jedno.

Tak proč měnit recept a ingredience, vždyť to vypadá, že všem chutnají. S touto myšlenkou se nejspíše Westlife dali do natáčení nové desky "Turnaround", i když následuje po desce největších hitů a poprvé bez Walshe. Aby se nám chlapci nepřetrhli, i když oni vlastně stejně nic jiného kromě zpěvu a naučených grimas ve videoklipech nedělají, umístili na desku hned dvě coververze. Ostatně ty jsou teď v kurzu, stará hudba s časem neumírá a bude vždycky prodávat. Singlem a první skladbou na desce je "Mandy", klasika Barryho Manilowa, kterou si nedávno půjčil projekt Mandy And Randy (vedlejší projekt Mark'OH) a několik týdnů tyranizoval milovníky klasiky, mezi něž se řadím, a způsoboval jim vstávání vlasů na hlavě. Verze od Westlife je už méně drastická, ale i tak klade otázku, jestli jsou vůbec ještě schopni vytvořit písničky alespoň na úrovni jejich prvních singlů. Hitparádová "Hey Whatever" je naprosto nezáživná skladba a na desce jsou po pravdě "zajímavější" kousky, které mohly vyjít jako singly. Například "Turn Around", která začíná v rychlejším tempu a s trochou elektroniky (jediná změna instrumentace na celé desce), i když ke konci se tak opakuje, jako by snad jejich hudební tvůrci nevěděli, jak mají skladbu ukončit. Třetí a poslední skladba, u které se (možná) nebudete nudit, je "To Be With You". Její kvalita ovšem není žádná náhoda, je to skladba, kterou již dobře znáte z dob minulých od kapely Mr. Big.

Abyste se neuzívali k smrti, je tu pár věcí k pousmání. Ve skladbě "Heal" to ve vyšších tónech chlapci táhnou až z paty, ale kdybyste jim to nadhodili, určitě by vám řekli, že je to schválně, aby měli drsnější hlas. Texty typu "Thank You", "Home" nebo třeba i "Mandy" se většinou píšou pro někoho, jsou věnovány a mají svůj účel. Vzhledem k tomu, že Westlife se na textech ani na hudbě téměř nepodílejí, nevyznívají tyto skladby vůbec upřímně a láska bez upřímnosti je totálně na nic.

Stručně řečeno, Westlife sázejí na to, že jim ta stejná finta vydrží věčně a britské fanynky je v tom jen podporují, tak se nemusíme divit, pokud se "Turnaround" bude zase dobře prodávat. Ale z hlediska kvality? Westlife jsou z bulváru známí nejrůznějšími aférkami na jednu noc - a jak dlouho jim vydrží jedna milenka, přesně tak dlouho vás bude bavit tahle deska.

NÁZORY
  • hanba vám (no, určite vám ho napíšem, 05.01.2004 13:34) Reagovat

    som fanynka westlife, takže neznesiem, aby ste tu také blbosti o nich písali.tebe sa to asi nezdá, ale myslím si, že im závidíš ich popularitu a teba nikto nepozná, lebo sedíš boh vie kde za počítačom, alebo inde...., to je jedno, ty ma nezaujímaš. tak teraz si na westlife vybiť zlosť alebo čo?

  • ach jo (Taya, 06.01.2004 11:54) Reagovat

    No, ja som tiez fanusik, ale takto by som na recenzenta nekydala. Ved je to jeho robota, a co uz ked sa mu tento druh hudby nepaci???
    Kazdy ma svoj vkus, nemoze sa vsetkym pacit rovnaky druh hudby. Kde by sme potom skoncili?????

    V/ PEACE V/

  • absolutna hlupost (Lilly, 06.01.2004 20:21) Reagovat

    ten kto toto napisal o westlife je proti nim urcite zaujaty... recenzie by mal pisat predsa niekto kto sa v hudbe aspon trochu vyzna...inak traja z chalanov maju manzelky a jeden stalu priatelku... takze ake milenky ?? aha to bude asi tak, ze citate casto bulvar... to vam nikto nepovedal, ze su tam same kraviny ?????????????

  • blbost (Viera, 07.01.2004 14:23) Reagovat

    Neviem kto pisal tento clanok, ale vela pr8ce si snim nedal. Je to proste otrasne. Same hluposti. Ak sa niekomu ich hudba nepaci tak nepise nic a da priestor niekomu kto pise objektivne, pretoze toto objektivne nie je. Je to nazor niekoho kto tuto skupinu nema rad a chce pokazit radost z ich noveho albumu aj ostatnym.

  • Souhlasím (Teri, 23.01.2004 21:33) Reagovat

    Souhlasím s holkama, Westlife jsou nejlepší a ten kdo to psal je zaujatý já osobně mám Turnaround nejradši ze všech alb, je zkrátka super!!!!Teri

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vánoční speciál Backstreet Boys jde k ledu. Důvodem je obvinění ze znásilnění (13.12.2022 14:29)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Drake se nečekaně připojil k Backstreet Boys na jejich koncertě v Torontu (05.07.2022 11:55)
- Nové desky 47/2021 - od Deep Purple přes Westlife po Black Label Society (01.12.2021 16:35)
- Další album od Westlife vyjde již koncem listopadu (08.11.2021 17:17)
- Nové desky 10/2020 - od Dana Bárty přes Nialla Horana po Westlife (18.03.2020 08:56)
- Nové desky 47/2019 - od Céline Dion přes Westlife po DJ Shadowa (19.11.2019 23:52)
- Video: Steve Aoki a Backstreet Boys spojili své síly v tanečním songu "Let It Be Me". Klip ale mohl být lepší (18.09.2019 18:02)
- Naživo: Backstreet Boys si v Praze trička nesundali (23.06.2019 10:33)
- Fotogalerie: Backstreet Boys v obrazech (23.06.2019 08:26)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu