shop.musicserver.cz

Kuss kornoutu dobré nálady

Vydáno: 07.12.2003 16:00 v sekci Naživo - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Přestože před dvěma lety duo Těžkej Pokondr ohlásilo ukončení své činnosti, proběhl ve čtvrtek v pražském Lucerna Music Baru křest nové desky "Kuss". Proč také ne, když to bez velké námahy tolik nese, že? Ale je to pořád ještě taková sranda, jako bývala? To se můžete dozvědět v naší reportáži.

Těžkej Pokondr - Kuss
© facebook interpreta
Humor v písních Těžkého Pokondra, respektive v textech předělávek cizích hitů, může spoustu lidí iritovat - sám dost takových znám. Ale že se jedná o fenomém, který dobyl už před lety hudební trh v České republice, o tom není sporu. A tak přes proklamace o poslední desce před dvěma lety je tu toto duo zpět se svojí novinkou nazvanou "Kuss". Ve čtvrtek 4. prosince bylo toto dílko pokřtěno v pražském Lucerna Music Baru a ze křtu se vyklubal regulérní koncert.

S akademickým čtvrthodinovým zpožděním se na pódiu objevila čtveřice mladíků v poměrně věrných kostýmech skupiny Kiss včetně divokého make-upu a s nimi Zdeněk Srstka, který celý večer uvedl a mladíky představil jako revival vystupující pod jménem Kiss Praha. Chlapci pak na nic nečekali a s vervou spustili svoji verzi toho, čemu se říká kissácký rock'n'roll. A dlužno dodat, že verzi (odpuťte mi tu příkrost) příšernou. To nebyla hudba, to byl naprosto nekoordinovaný hluk. Držet rytmus byl pro kapelu nedosažitelný výkon a zpěv bylo jen těžko možno nazývat zpěvem. Tak falešně se nepěje snad ani v "Do-re-mi". A vizuální stránka plná odkoukaných gest a dělobuchů to nemohla zachránit. Naštěstí produkce Kiss Praha netrvala déle než půl hodiny.

Následně se na pódiu začali objevovat další muzikanti a já se bál druhé předkapely. Nestalo se tak a já zůstal překvapen zírat - Těžkej Pokondr s živou kapelou! Skupina Lokomotiva v sestavě kytara, basa, bicí, klávesy, trubka, saxofon a dvě sboristky spustila znělku z "Bakalářů" a Miloš Pokorný s Romanem Ondráčkem se pustili do zdravení publika. A zdravice to vstkutku nebyla krátká. Nicméně nakonec se zdravené publikum přece dočkalo, bylo odpočítáno (nadvakrát) a první známý hit "Nájem zvedej" byl tu. Nálada byla okamžitě u bodu varu a sál zpíval nadšeně se svými "idoly". To byl ovšem pouze rozjezd, následný program sestával téměř výhradně z písní z nové desky. A řekněte mi, kdo si může dovolit přes hodinu dlouhý koncert sestavit ze dvou starších známých šlágrů a jinak výhradně z novinek z alba, které je v prodeji nějakých čtrnáct dní? Ano, odpověď zní Těžkej Pokondr. Hned tři písně na místě zlidověly. Mně vždycky protivný hit Petra Kotvalda "Mumuland", u kterého jsem nikdy nepochopil, co že se to zpívá v refrénu, zde dostal konečně pochopitelný rozměr: "Má má malého má šulina," zpíval za chvilku snad každý z přítomných. Také Helenka Vondráčková stejně jako publikum jistě ocení "Špatné trávení / Chvíle závratí / Spousta zákusků / Které snad už nezvrátím". Ovšem s největším ohlasem se jednoznačně setkal "Denis", který dokonce ke konci koncertu po druhé starší písni večera "Kampa" zazněl podruhé jako vyžádaný přídavek. Refrén sestává z překladu originálu a záměny jména z původně křehké "Alice". A tak jsme se v Lucerna Music Baru několikrát otázali: "Denis? Kdo je kurva Denis?" A k tomu všemu skupina Lokomotiva hrála naprosto bezchybně, sboristky pěly čisté vokály a páni Pokorný a Ondráček, byť nejsou žádní slavíci, též nikterak neujížděli. A hlavně - všichni se ohromně bavili.

Ke konci samozřejmě proběhlo polévání disku šampaňským za asistence páně Srstky i skupiny Kiss Praha a tradiční děkování od firmy a firmě a zvukaři a fotografovi a textaři a a a... A pak to přišlo. Těžkej Pokondr má už svůj revival (!) a pozval jej, aby zapěl k následnému večírku. Přiznám se bez mučení, že jsem po třech písní zbaběle prchl. Přirovnal bych to k pokusu amatérského fotografa natočit parodii na film "Pulp Fiction".

Sečteno a podtrženo - co bylo před Pokondrem a co bylo po Pokondru, to bylo poměrně úděsné. Ovšem samotný koncert Těžkého Pokondra byl skvělým zážitkem s překvapivě dobrou živou muzikou a texty, které po dvou letech opět působí (oproti minulé desce "Jéžišmarjá") většinou napadnutě a nikoliv vypoceně. Ale pokud vás humor Těžkého Pokondra neoslovuje, nezalíbí se vám ani po této desce. Já však tvrdím, dobře, že jsou tací, kteří si dokáží dělat šoufky úplně ze všeho. Já to třeba nedokážu.

Těžkej Pokondr, Lucerna Music Bar, Praha, 4.12.2003

NÁZORY
  • Za kradez se kdysi sekaly ruce ! (Sundance, 08.12.2003 09:42) Reagovat

    Predne se divim, ze se MS zabývá aktivitami tohoto sdruzeni, ktere patri tak na stranky platku jako Spy a Jim, a ruznych duchaplnych TV-sou typu Go-Go, Dobroty atd, ale rozhodne nema s muzikou co spolecneho. Po puvodnim zameru jednorazove srandy panove i firma rychle pochopili, ze nestaci jen kapnout, muze-li prset. Proti nim jsou vsechny ty Holki, Maresove a buhvico jeste alespon porad pokus o neco, tohle je ale naprosta zrudnost vykradat jiz davno vykradene. A pak, nejsem zadny fanatik do Kiss, mam je ale rad a za tuhle vizualni kopiru bych tyhle kreteny zaloval.
    Omlouvam se za vyrazy,ale fakt dlouho uz me neco takhle nenasralo.

  • Je to fakt KUSS !!! (David Macků, 09.12.2003 08:59) Reagovat

    Ha, ha, ha, nepochopím, jak někdo, (autor prvního názoru) může s něčím takovým lézt na veřejnost. Stejně jako ta nána pitomá, jakási Nicki, která minulý týden zveřejnila na oficiálním webu skutečného kissáka Gene Simmonse (www.genesimmons.com) info o CD Těžkýho Pokondra a pohoršovala se tam nad faktem, že někdo "zneužil" logo a slávu Kiss ke svému obohacení (nebo jak to ta husa myslela).

    KUSS má jen jedinou chybu - není tam bohužel nic od Kiss. To by se ale dalo spravit jako bonus v rozšířené multiplatinové edici třeba za půl roku. A nebo na výběru greatest hits, který by semohl jmenovat - Největší torpéda.

  • Tolerance... (Michal Koch, 09.12.2003 09:10) Reagovat

    Možná by nebyla na škodu trocha tolerance... Ale faktem je, že parodii bych rozhodně nenazýval vykrádáním, a jestli Leoš Mareš nevyužívá známé hity, tak potom už nikdo. A už John Lennon říkal, že pokud jeho píseň někomu stojí za to, aby jí předělal (parodicky nebo jakkoliv jinak), je to pro něj čest, protože to ukazuje, že ta píseň je asi dobrá.

  • Ale fakt je to KUSS !!! (David Macků, 09.12.2003 09:31) Reagovat

    Těžkej Pokondr je podle mne naprosto originální seskupení bavičů nejtěžšího kalibru. Kdo však nezná původní verze písniček, kdo na ně kdysi dávno netrsal na diskotéce (případně doma u rádia v kuchyni - a nehrál přitom sóla na "air guitar") nebo kdo některé z nich nepovažuje za "soundtrack" své vlastní minulosti, kdo třeba i dříve nepřelaďoval rádio, když se hrály a komu ani trochu nepřijdou srandovní a svým způsobem úžasné texty, kdo to celé od začátku nebere jako tu nejtěžší nadsázku, tak ten to prostě nikdy nepochopí. Stejně jako před 30 lety Kiss svými maskami, tak i Těžkej Pokondr přišli s něčím, čím se odlišují od běžné produkce. Naštěstí nežijeme už v době, kdy se nosí pseudointelektuálně předstírat, že populární hudba se dělí na tu plytkou a pak na tu hlubokomyslnou, zahranou osvědčenýmu hudebníky, kteří tvoří výhradně ke kvalitním textům, kterým musí rozumět jen zasvěcený (rozuměj ten, který ví, zná, rozumí souvislostem a ten, který se nenechá nahlodat středněproudou produkcí nízké a zavrženíhodné úrovně, která pachně jen mamonem a pomíjivou slávou).



  • Tolerance ? Jak k čemu...! (Sundance, 10.12.2003 10:17) Reagovat

    O parodii slo mozna pred lety, kdyz s tim prisli. Dnes je to jen zdimacka. S tim Lennonem to bylo trochu jinak,i predelavka musi mit uroven.Jinak se tomu rika plagiat. A ze nastesti nezijeme v pseudointelektualni dobe? Mozna. Zato se vsak i diky takovymto sragoram placame v dobe, kdy jen malokdo je schopen neco originalniho vymyslet.Proto opakuji, Novotnymu do estrady nebo na Novu na Silvestra ano, tam to presne sedne, na stranky hudebnich medii ani omylem.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Lehkej Pokondr připomíná letošní Movember. Snaha se cení, leč výsledek je bídný (03.11.2020 16:28)
- Nové desky 38/2017 - od Anety Langerové přes The Killers po Těžkýho Pokondra (25.09.2017 07:41)
- Rozhovory: Těžkej Pokondr - Dvacet let slaví každej, zato jednadvacet je dobrej fór (14.09.2017 12:40)
- Video: Těžkej Pokondr se v klipu k předělávce "Scatmana" převlékli za soubor kreténů (08.09.2017 08:44)
- Těžkej Pokondr oslaví jedenadvacetiny novým albem "Star Boys" a třemi velkými koncerty (22.02.2017 13:32)
- Video: Těžkej Pokondr v klipu "Kníra mám!" nabádají k prevenci rakoviny prostaty (03.11.2014 10:00)
- Těžkej Pokondr podpoří Movember hvězdným klipem (01.11.2014 10:36)
- Nové desky pro 42. týden (12.10.2014 09:55)
- Nové desky pro 44. týden (30.10.2011 05:00)
- Těžkej Pokondr se vrací - na podzim vyjde jeho "Superalbum" (18.08.2011 11:54)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu