shop.musicserver.cz

Archa i Tindersticks stále plují

Vydáno: 30.11.2003 19:15 v sekci Naživo - Ladislav Tajovský | foto: facebook interpreta

Stylotvorní Britové zavítali v rámci propagace svého posledního alba do Prahy a v odvodněné Arše se pokusili navázat na vynikající koncert z roku 2001. U takto dlouho očekávané události hudebního podzimu nemohl náš redaktor chybět. Zde se můžete seznámit s jeho dojmy ze čtvrtečního koncertu.

Tindersticks, Archa, 20.10. 2001
© Michael Kelly
Agentuře 10:15 patří dík za to, s jakou vytrvalostí k nám přiváží ty nejzajímavější představitele hudby, kterou jsme si zvykli označovat jako (ne úplně) komerční. Nottinghamští rodáci Tindersticks jsou sázkou na jistotu, čehož důkazem bylo i recenzované vystoupení. Již tradičně se kapela v Divadle Archa setkala s velice vřelým přijetím a určitě to nebylo jen díky tomu, že jedna šestina Tindersticks nalezla svůj druhý domov v matičce stověžaté.

Jelikož má však každá mince svůj rub a každý ořech svou druhou půlku, museli dochvilní diváci přežít vystoupení australských The Devastations, takto souboru, jenž si Tindersticks pozvali coby předskokany. Intelektuální potence autora není s to poradit si s otázkou, co hvězdy večera k tomuto rozhodnutí vedlo, ale spokojme se s vysvětlením, že cesty Páně jsou nevyzpytatelné a umělci mívají své manýry. The Devastations napochodovali na pódium přesně s úderem osmé hodiny a přesnost byla asi jediným kladem jejich vystoupení. Od prvního taktu bylo zřejmé, o jakou produkci půjde. Asi nejtrefněji to vyjádřil - též přítomný - přítel Szotkowski, jenž použil příměru "jako kdyby 'NSync začali experimentovat s kytarama". Chlapci od počátku nasadili tklivý, smrtelně vážný výraz, kterým podávali své písně o lásce a všech jejích odstínech (název skladby "I Don't Wanna Lose You Tonight" budiž typizovaným vzorkem). Celá trojice svůj koncert skutečně prožívala, čemuž dodávaly další rozměr slušivé košilky s přesně dvěma knoflíčky rozepnutými, prostě přesně tak, jak to má být. Když navíc frontman přidal vyzývavé pohyby bederních partií a smyslně poodhalil kosmatou hruď, bylo pro většinu přítomných jistě těžké se udržet. Osobní zkušenost nemám, ale přesně takhle si představuji obsah (pánských) časopisů pro pány. O hudbě se hovořit nedá. Jestli se chlapci veřejně hlásí k inspiraci u krajanů Bad Seeds, pak být Cavem, zvažuji žalobu k Australskému soudu pro lidská práva (pokud něco takového mají). Jak dlouhých může být padesát minut, si ti, kdož dali přednost teplu domova, nedovedou vůbec představit.

Tindersticks musí být skvělí stratégové, protože nastupovat po něčem takovém, jako byli The Devastations, významným způsobem snižuje nároky na kvalitu vystoupení a jakkoliv odfláklý výkon by z nich udělal rockery první velikosti. Dlužno však podotknout, že Staples & spol. žádné podobné berličky nepotřebovali a předvedli přesně to, co se od nich očekávalo. Tindersticks jsou z těch kapel, které by se daly označit s mírnou nadsázkou jako stylotvorné. Těžko si je s něčím spletete a když hledáte, k čemu byste je mohli přirovnat, musíte dodávat "ale hodně vzdáleně". Skromně nasvícenému pódiu dominoval Stuart Staples, jehož hlas je hodně osobitý, pro někoho prý erotický, každopádně mimořádně zajímavý a vůbec ne nudný. Cítíte v něm Cavea, Lanegana, Cohena, Waitse i Dylana. Když pátráte, v čem vlastně spočívá výjimečnost Tindersticks, pak Staplesův projev je určitě jedním z nejvýraznějších poznávacích znamení. Pohybuje se přesně na pomezí důvěryhodnosti a pozérství, které je v podobné hudbě vždy alespoň latentně přítomné. Zní sice naléhavě a procítěně, ale narozdíl třeba od The Devastations máte pocit, že si nechává otevřená zadní vrátka ne snad pro sebeparodii, ale řekněme pro "zpochybnění". Ve dvou písních se sólového zpěvu ujal Dickon Hinchcliffe a zejména "Until The Morning Comes" z posledního alba byla v jeho podání - stejně jako na desce - skutečným zážitkem (jinak Hinchcliffe je právě ta osoba, jejíž housle dodávají Tindersticks tak charakteristický zvuk a dělají z ní výjimečné hudební seskupení).

Tindersticks
© facebook interpreta
Staples i Hinchcliffe, stejně jako zbytek kapely, působili po celý večer příjemně civilně. Stačila hudba a všichni si zřetelně uvědomovali, že rozmáchlá gesta by pouze ubírala na působivosti jejich projevu. Tindersticks působili jako parta kámošů, kteří si prostě v pátek po práci přišli zahrát do místní hospody a to, co na jejich muzicírování řeknou ostatní, jim je srdečně fuk.

Pražský koncert byl součástí turné propagujícího poslední desku "Waiting For The Moon", z níž - vedle výše zmíněné písně - zazněly např. hodně působivá "Say Goodbye To The City" či pro Tindersticks klasická "Sometimes It Hurts". V té na desce hostuje Lhasa Del Sala; na koncertě ji odezpíval Staples sám a některá místa v textu tak vyzněla mírně absurdně. Kapela večer pojala jako průlet zhruba deseti lety své aktivní činnosti a k evidentní potěše publika se tudíž dostalo i na starší skladby. Playlist bylo možno vyložit jako potvrzení názoru, že zatím nejlepšími výtvory Tindersticks jsou jejich první dvě bezejmenná alba. Písně z těchto desek patřily k naprostým vrcholům koncertu a takové "Cherry Blossoms" a "Tiny Tears" z druhé a ještě více "City Sickness" či "Milky Teeth" z první desky zněly v uších ještě dlouho do noci. Skvěle dopadla též "euro-countryová" skladba "Desperate Man" ze sedm let starého CD "Curtains".

Tindersticks nejsou kapela na jeden poslech. Jejich písně skýtají prostor pro vlastní interpretaci a takřka nekonečné pátrání po nových zvucích či melodiích skrytých pod obalem zdánlivě prostých a jednoduchých popěvků. Jak svou poslední deskou, tak i tímto pražským koncertem pouze potvrdili svou přináležitost k naprostým vrcholům (nejen) ostrovní scény. Snad opět brzy na shledanou.

Tindersticks, Divadlo Archa, Praha, 27.11.2003

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Melancholičtí Tindersticks přijedou s novou deskou v září do Prahy (22.02.2024 17:04)
- Naživo: Martin Garrix zakončil Colours Of Ostrava ohňostrojem i jedním hudebním bonbónkem (18.07.2022 17:09)
- Nové desky 7/2021 - od Mogwai přes Tindersticks po Marka Ztraceného (23.02.2021 12:00)
- Melancholici Tindersticks vystoupí v červenci v pražském Divadle Archa a na Colours Of Ostrava (15.01.2020 14:47)
- Naživo: Spokojenost pro dospělé aneb Tindersticks zpátky v Praze (16.03.2016 13:43)
- Nové desky pro 4. týden (31.01.2016 06:00)
- Tindersticks přivezou novinku na pražský koncert (20.01.2016 13:35)
- Obálku Reportu ovládl Kamil Střihavka (01.10.2010 12:33)
- Open-air show Tindersticks nebude, koncert se přesouvá do Roxy (10.09.2010 16:36)
- Koncert Tindersticks zakončí festivalové léto (04.09.2010 17:53)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu