shop.musicserver.cz

Živí mrtví

Vydáno: 07.01.2004 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Vylézají z hrobů a útočí na živé. Zombie? Ne, mrtvé hvězdy populární hudby. Podívejme se v dnešním článku na to, jaký je život po smrti pro Elvise Presleyho, 2Paca, Eve Cassidy a spoustu dalších a proč vlastně milujeme mrtvé legendy více než ty živé.

Noc oživlých Elvisů
© facebook interpreta
Mrtví vylézají z hrobů a útočí na živé! Ne, to není scéna z levného hororu, ale reálná situace žhavé hudební současnosti. V paradoxním světě pop music se slávy dočkávají hudebníci, kteří už pár let leží na hřbitově a někdy je teprve smrt výnosným artiklem, který akceleruje jejich kariéru do nevídaných výšin.

Fakta jsou jasná, posledních několik měsíců se na vrcholu žebříčků objevují hudebníci, kteří už několik let spokojeně odpočívají v hrobu. Nejmarkantnější to bylo předloni o Vánocích, kde se hitparády prohýbaly pod deskami mrtvých umělců jako TLC, Aaliyah, Elvis, George Harrison nebo Nirvana. Loni pak slavili extrémní úspěchy interpreti jako Warren Zevon nebo Eve Cassidy, kteří se stali slavní teprve až po smrti. A bude ještě hůř! Když si uvědomíte, že v pokročilém věku se právě ocitá první generace populární hudby jako celosvětového fenoménu, je velmi pravděpodobné, že nás v nejbližších letech čeká nespočet úmrtí hudebních legend. Dá se předpokládat, že populární hudba se v nejbližších letech octne v nekonečné spirále vzpomínání, žehrání, objevování rarit a znovuvydávání starých desek. Živí mrtví zaplaví média a už nebude žádné místo pro ty opravdové živé, neřku-li na ty, kteří vymýšlí něco nového.

Elvis Presley - ELV1S - 30 #1 Hits
© facebook interpreta
Ekonomický časopis Forbes sestavuje každý rok seznam nejlépe vydělávajících celebrit, které jsou po smrti. V první desítce předloňského žebříčku (na loňský je ještě příliš brzy) je hned šest mrtvých hudebních celebrit, nejvýše Elvis Presley a na trojce John Lennon. Jeden za druhým jsou to všechno příklady úspěšných smrtí. Elvisova smrt nastartovala kariéru, která je snad ještě výnosnější než ta před ní. U Boba Marleye zaznamenávají statistici jako nejprodávanější album "Legend", vydané tři roky po jeho smrti. O stovkách posmrtných desek Jimi Hendrixe vyšly stohy článků a knih, o 2Pacovi se dočtete v tomto článku níže. A jsou tu mnozí další. V polovině 90. let slavila monstrózní úspěch zpěvačka Selena, která zemřela rukou prezidenta svého fanklubu. Známá před smrtí jen v kruzích latinské hudby, stala se přes noc superhvězdou a její hity "I Could Fall In Love" a "Dreaming Of You" obletěly svět, stejně jako promptně natočený film o jejím životě. Zpěvačka Eve Cassidy zemřela v roce 1996 ve věku 33 let na rakovinu. Za života dokončila pouze dvě desky, které vydala ve velmi malých nákladech. Aby uživila rodinu, musela pracovat jako malířka pokojů. Šest let po smrti se poprvé podívala na nejvyšší příčku britského prodejního žebříčku a její alba, kterých se najednou vyrojil bezpočet, se začala prodávat po milionech. Její slávu zapříčinil úplně náhodou DJ, který na anglické rozhlasové stanici Radio 2 hrál opakovaně její coververzi písně "Somewhere Over The Rainbow". Jeff Buckley vydal za života jedinou desku "Grace" a stal se světovou megahvězdou až poté, co se utopil ve vlnách řeky Mississippi. Následovala samozřejmě záplava raritních, koncertních i nedokončených nahrávek.

Johnny Cash
© nme.com
A tento trend samozřejmě pokračuje i dnes. Nedávno vyšly nové desky zesnulého frontmana punkerů The Clash Joe Strummera a jeho skupiny The Mescaleros, další album 2Paca, další Elvisovy hity, nová deska Jimi Hendrixe s prý dosud nevydanými skladbami. Své nejlepší prodejní úspěchy od 70. let slaví s nahrávkou "Unearthed" country legenda Johny Cash. Důvod? Na začátku listopadu zesnul. Z jeho pozůstalosti v nejbližší době vyjde pět až šest alb, oficiální výběr best of, čtyři tématické výběry a dokonce, kde se vzalo, tu se vzalo i páté pokračování Cashovy albové série "American". V jeho případě je to o to drsnější, že za života vydával u několika vydavatelství naráz a každé z nich se může na jeho nové slávě bez uzardění napást.

Po pravdě jsem ještě neslyšel posmrtné album, které by mělo jiné kvality než jen čistě dokumentární. Trochu z toho vybočují desky, které umělci dokončovali těsně před smrtí (Harrisonova "Brainwashed" a Zevonova "The Wind") a je na nich znát, že jsou to ucelené projekty. Celý ten proces vykrádání archívů, dokončování nedokončených skladeb jejich kolegy, případně komponování zcela nových písní s pomocí "virtuální reality" (zatím v úvozovkách, v budoucnu možná už jako holá skutečnost) je vytváření uměleckého díla zcela jiného řádu. Autor a jeho vize jsou zneužiti, vpleteni do souvislostí, které původně nijak nezamýšleli. Pokud se například někdo rozhodl skladbu na album nezařadit, pak k tomu měl asi dobrý důvod. Ponechme stranou fakt, že ani živí hudebníci nemají většinou nad svými deskami plnou kontrolu.

2Pac
© facebook interpreta
Rapper 2Pac, zastřelený v roce 1996, vydal za svého života čtyři desky, po smrti jich zatím vyšlo neuvěřitelných šestnáct. Když si uvědomíte, že některé z nich jsou dvojalba, průměr dvě a půl desky na rok by asi nezvládl žádný z živých umělců. O tom, že kvalita objevených nahrávek není nijak valná, není ani potřeba mluvit. 2Pacovu pozůstalost spravuje jeho matka Afeni Shakur. Právě její chytré marketingové metody stojí podle některých komentářů za 2Pacovskou legendou. Lidé spravující pozůstalosti mrtvých umělců si zaslouží zvláštní studium. Osud odkazu mrtvého nešťastníka je totiž hlavně v jejich rukou. Z obchodního hlediska jsou 2Pacova matka, společnost RCA (správce Elvisovy pozůstalosti) nebo Courtney Love géniové byznysu. Těmi ostatně jsou z tohoto hlediska i zesnulí umělci. Umřít ve správný čas je prostě umění a pro umělcovu budoucnost přímo klíčové. Kdo ví, jak bychom se dnes dívali na stárnoucího podivína Lennona, obtloustlého Elvise nebo Marleye žvatlajícího o světovém míru. Možná by se zařadili do škatulky postaviček géniů, kteří už nedokáží dostát své legendě a jejichž kariéra se hroutí v obskurnost vzbuzující úsměv (nebo lítost) - za všechny jmenujme Michaela Jacksona nebo u nás Karla Gotta.

Předčasně mrtví hudebníci jsou vlastně dokonalé pop hvězdy. Nezestárnou, nezačnou být časem oškliví a hudebně se neztrapní. Šéfredaktor časopisu MOJO Pat Gilbert dokonce tvrdí, že "teprve mrtvé rockové hvězdy dají svým obdivovatelům to, co potřebují - celistvý příběh se začátkem, prostředkem i koncem". Pro hudebního fanouška je také jednodušší pochopit hudebníkovu uzavřenou tvorbu, kterou nerozmělňují další a další slabší a slabší desky.

Ještě jednou se vraťme k nejextrémnějšímu příkladu vykrádání archívů současnosti - kauze 2Paca. Do jeho karet navíc hraje jeden důležitý fakt - všichni gangsta rappeři rapují o tom, jak jednoduché je přijít v drsném světě pasáků a drogových dealerů o život. 2Pac o tom nejenom rapoval, ale o život i přišel a tím dokázal, že to myslel opravdu vážně. Jeho tvorba a život se spojily v jedno. Nic na tom nemění ani skutečnost, že se tak pravděpodobně stalo jen díky tomu, že on i jeho rapový konkurent Notorious B.I.G. (a hlavně jejich kamarádi) vzali hru na drsňáky trochu moc vážně. Zabit byl navíc v pátek třináctého a jeho smrt je zahalena do tolika nejasných okolností, že to přilévá pod oheň snovačům nejrůznějších fantastických teorií. (To stejné ostatně platí i o B.I.G.ovi, jehož dvě desky se jmenovaly "Ready To Die" a "Back From The Dead"). Podobný "test autenticity" lze aplikovat i na rockery. Ať už mluvíme o rozervaných duších, pro něž byla smrt jako vysvobození hlavním tématem už za života (Ian Curtis z Joy Division nebo Kurt Cobain z Nirvany) nebo divočácích, kteří smrtí na vrcholu naplnili heslo - žij rychle a umři mladý (Sid Vicious ze Sex Pistols). Toto ostatně není nic nového. Romantický ideál básníka z 19. století spočíval právě v této ochotě potvrdit svoje ideály smrtí. Za mnohé uveďme třeba K. H. Máchu, G. G. Byrona nebo Johna Keatse.

Posmrtné desky tu byly a budou. Chtějí je fanoušci a trh je ochotně produkuje. Pro neúspěšné hudebníky je to minimálně dobrá zpráva - pokud se vám podaří nějak zajímavě umřít, máte slušnou šanci, že se z vás stanou posmrtné legendy. Menší nevýhodou je, že si to už moc neužijete.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Nové desky 25/2022 - od Porcupine Tree přes Luka Combse po MUNU (28.06.2022 16:30)
- Recenze: Knižní The Beatles: "Get Back" potěší zaujaté fanoušky, pro ty ostatní moc není (20.03.2022 09:00)
- Video: Podívejte se na první trailer k životopisnému snímku o Elvisovi Presleym (22.02.2022 16:34)
- Yoko Ono: "Film Petera Jacksona 'Get Back' dokazuje, že jsem The Beatles nerozbila" (01.12.2021 13:03)
- Nejrozmanitější slovník ve svých skladbách užívá Patti Smith, z moderních hvězd Billie Eilish (22.08.2021 15:28)
- Zaprášenosti: Na třetí řadové desce se Nick Cave & the Bad Seeds vzpírají proti bodcům (22.08.2021 09:00)
- Máte přebytečných pět milionů? Pusťte se do dražby ručně psaných setlistů z prvních koncertů The Beatles (10.08.2021 09:48)
- Nové desky 15/2021 - od The Offspring přes Erica Churche po Scooter (20.04.2021 16:10)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu