shop.musicserver.cz

Přehlídka největších hitů Erasure podruhé

Vydáno: 06.11.2003 05:00 v sekci Recenze - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Andy Bell a Vince Clarke, kteří dohromady tvoří Erasure, byli v minulosti občas více občas méně úspěšní, ale za tu dlouhou dobu nasbírali hezkou řádku hitů. Ve své diskografii mají už jedno best of, kde byla většina jejich velkých hitů, takže jak to dopadlo s "Hits! - The Very Best Of Erasure"? Stojí za to nebo je to něco, co už tu jednou bylo?

7/10

Erasure - Hits! The Very Best Of Erasure

Celkový čas: 77:47 +73:39

Skladby: CD1 - Oh L'Amour, Sometimes, Victim Of Love, Ship Of Fools, Chains Of Love, A Little Respect, Stop!, Blue Savannah, Chorus, Love To Hate You, Breath Of Life, Lay All Your Love On Me, Take A Chance On Me, Voulez Vouz, Always, Stay With Me, In My Arms, Freedom, Solsbury Hill, Oh L'Amour (August mix) / CD2 - ErasureMegamix - Stay With Me, You Surround Me, In My Arms, Solsbury Hill, A Little Respect, Chains Of Love, Take A Chance On Me, Love To Hate You, Stop!, Victom Of Love, Blue Savannah, Always, Freedom, Chorus, Oh L'Amour, Breath Of Life, Sometimes, Ship Of Fools

Vydavatel: EMI

Britské duo Erasure tvoří ex-Depešák Vince Clarke a zpěvák Andy Bell. Dali se dohromady v roce 1985 nejdříve jako jeden z dalších projektů Vince Clarka, ale skupina se vyvinula jako jeho největší úspěch, protože setrvala až dodnes. Těžko říct, jak by to dopadlo, kdyby Vince zůstal s Depeche Mode, možná by byl více na očích, protože Erasure v současné době nejsou zrovna moc populární, ale my bychom přišli o řadu velkých hitů a spoustu desek se skvělou muzikou. Erasure jsou v muzice podstatně jinde než Depeche Mode, zůstali celou kariéru věrni rozumnému popu, písničkám, které jsou skoro vždycky o lásce, s chytlavými melodiemi, které se dobře pamatují a zpívají. V osmdesátých letech vydali Erasure několik úspěšných hitů, nicméně na výběru jsou i ty, co v hitparádě nezískaly nijak převratná místa, myslím však, že to při poslechu vůbec nepoznáte, naopak to výběr obohacuje.

Britský hudební trh je vrtkavý a záleží na momentální chuti gramofirem propagovat. Není už nijak zvláštní, když se tuctová skladba umístí na první příčce jen proto, že její interpret vypadá jako David Beckham, a kvalitní muzika se houpe někde na ocase žebříčku, pokud se vůbec umístí. Nepopřu, že Erasure jsou má oblíbená skupina, ale ani je tu nehodlám obhajovat, že tvoří extra kvalitní hudbu. Není to muzika špatná, má různé nálady a je lehce stravitelná, proč by ne, kdo říká, že náročné rockové opery jsou to nejlepší v hudbě. Každopádně, když tvrdím, že Erasure jsou médii i veřejností velmi opomíjená skupina, nejsem moc daleko od pravdy. Zatím jsem se nesetkala s mnoha lidmi, kteří by je znali a když ano, jsou to pamětníci (pardon, já vím, že čtyřícítka je zralý a nejlepší věk) a znají je hlavně z osmdesátek. To, že Erasure vydali pár dalších neméně kvalitních a dle mého subjektivního názoru ještě kvalitnějších alb i v devadesátých letech, si zřejmě uvědomuje jen málokdo. A to je právě ten rozdíl ve dvou bestofkách, které zatím vydali. "Pop! First Twenty Hits" je best of Erasure z osmdesátek a předvádí je ve světle populární diskotékové skupiny, zatímco recenzovaný výběr "Hits! The Very Best Of Erasure" - to jsou Erasure v celém svém komplexu.

Je pravda, že na nové výběrovce je mnoho písniček, které byly už na té minulé, ale jsou tak dobře promíchány s jinými, že nemáte pocit poslechu toho stejného. Já jsem měla k dispozici limitovanou edici, což je vážně bonus s velkým B. Druhé CD s megamixem má totiž skoro stejně dlouhou stopáž jako první, je pravda, že jsou tam úplně stejné písničky jako na prvním cédéčku, ovšem zase jsou tak zajímavě zmixované, že to zní jinak. Přiznám se, že při poslechu prvních pěti skladeb na bonusovém CD jsem měla obavu, že je to úplně zbytečné, protože se zrovna moc nelišily od původních verzí, ovšem taky jsem si říkala, možná je to lepší, než kdyby splnilo moje představy. Když slyším slovo mix, představím si okamžitě jednu velkou hmotu na pozadí s tepajícími beaty. Nicméně že skladby od "A Little Respect" trochu nabírají tempo, mě potěšilo. A není to hmota, kterou jsem si představovala. Každá skladba má svůj rytmus, všechny se rozhodně nesehrály v jedno tuc tuc tuc. Když je ta další pomalejší, pak se celý rytmus prostě zbrzdí. S efekty syntetizéru to zní zajímavě a hudba vás nijak neburcuje a ani neruší. Spíše bych celý mix brala jako poslechovou hudbu, jen občas to člověka vybídne se trochu zhoupnout do rytmu, což je pro pohodlné lidi jako jsem já tak akorát.

Možná budete mít po poslechu smíšené pocity, je tam skoro to samé jako na starém best of, a přitom to tak nezní, co si z toho tedy vzít. Když to budu příliš rozebírat, nakonec bych ještě došla k názoru, že deska není nic nového. Faktem je, že je to velmi dobře zamaskované a hlavní roli hraje dobrá mixáž. Nicméně nezapomeňte, že hovořím o limitované edici. Jak by dopadla recenze běžné verze, si netroufám odhadnout. Pokud rádi šetříte a koupě skladeb, které dávno znáte, vám připadá zbytečná, budiž. Ovšem fandy Erasure tenhle mix jistě potěší, i když už třeba mají ten starý, nové album nějak dokazuje, že Erasure pořád ještě existují. Docela dobře to může však být i prezentace pro nové fanoušky, kteří by se klidně s trochou propagace mohli najít. Výběr mapuje celou historii Erasure, začíná jedním z jejich prvních hitů "Oh L'Amour" (která vyšla znovu i jako singl v současné době, ovšem v českých rádiích zase nic), na výběru je ve třech různých verzích. Snad na ni Erasure kladou takový význam, protože byla jedna z prvních, přestože se neumístila zrovna vysoko. Ve vesele barevném bookletu (kdo tvrdí, že všechno musí být pohřební) jsou vyobrazena všechna jejich alba, kromě "ABBA Esque" (desky jen s coververzemi od ABBY), ovšem na výběru najdete hned tři písničky z něj. Mými největšími favority však zůstávají skladby jako "A Little Respect", "Always", krásná pomalá písnička "Stay With Me" a skladby z desky "Chorus".

Osobně proti pohodovým skladbám o lásce vůbec nic nemám a" Hits! The Very Best Of Erasure" se mi líbí, mám většinu jejich desek a myslím, že tohle je pěkné shrnutí. Jen ji nemohu objektivně hodnotit vyšším počtem bodů, protože to opravdu není nic nového. Jen mě napadá, když teď Erasure vydali best of a album "Other People's Songs" (ani ne rok staré) jen s covervezemi, doufám, že jim nedošly nápady. Neúspěch "Loveboat" je musel nejspíš pěkně zdeptat, podle mého názoru právě "Loveboat" je jedna z jejich lepších desek, a přesto nebyla hodnocena nijak pozitivně, tudíž nevím, co čekat příště. Určitě mi však tento výběr připadá jako důstojné uzavření jedné velké kapitoly. Doufejme, že i počátek nové.

NÁZORY
  • Mohlo by to byt better (Jozef, 06.11.2003 22:17) Reagovat

    Skoda, ze v zaplave kadejakeho priemerného "arenbi" sa im tolko nedari. Ani novy mix Oh lamour dost nezabral a pritom to je uz pomaly evergreen. Mal byt v ackovych rotaciach vsetkych tych radii do takzvanej pohody. Momentalne zhodou okolnosti pocuvam ich singel Victim of love a tu ma napada taktiez ine. Co tak vydat vyberovku ich B-stran siglov. Napriklad skladba Soldier´s returns z uz spominaneho singla Victim of love by mohla byt kludne A-stranou. Kvalita a sila beckovych skladieb Erasure, ktore neboli vydane na albumoch svedci o ich silnom tvorivom potenciali. To ze sa Erasure moc nedari iba svedci o krize showbusinesu, kde kvalitny a inteligentny pop, ktory je charakteristicky pre osemdesiate roky dnes valcuju rozne najma rytmicke meinstreamove blaboly tlacene samotnym showbussinesom. Nic proti hudbe zameranaj vylucne na rytmus, no dnesne rytmicke hluposti nezneju vobec progresivne, alebo avantgardne. Mam stale na mysli meinstreamovy rap. James Brown a jeho rytmicke Sex machine na rozdiel od tychto blabolov bolo ine kafe. Este k albumu Loveboat. Bol z neho vydany singel Freedom a remix moon ans the sky. Cakal som vsak z neho napriklad Love is the rage. Tento album si vsak taky velky nezaujem medii a hitparad nezasluzil. Snad sa Erasure nastartuju opat. Dalo by sa tu o nich popisat vela. Napriklad spomenut genialne albumy ako The circus, Wild, Chorus, alebo skvely experimentalny Erasure. Nechajme sa však prekvapit, ako dopadne ich druhá výberovka. Mohlo by to byt ako sa vola becko ich singla Freedom konecne Better.

    • Re: Mohlo by to byt better (Jana, 22.05.2008 17:56) Reagovat

      Cože?!?!?! Hele, já nevím co ti kdo nakukal, ale Erasure je jedna z mála skupin co přežila 90's a byla uspěšná. A maj náhodou áčkový singly, ty pablbe!

  • Škoda jich ! (David Macků, 07.11.2003 08:31) Reagovat

    Fakt škoda, že tento výběr není na 2CD (přehlédněme limitovanou edici)a že na něm nejsou všechny singly Erasure. Pokud totiž už kapela nevydá vyloženě nějakou bombu, tak zapadne a jakéhokoliv dalšího výběru (kde by byly ty singly, co se nevešly sem + další věci) se nedočkáme. Jinak ale vychází DVD, kde je všechno jak na výše recenzované aktuální kompilaci (+ mraky věcí navíc), takže pravý fanda má dárek na letošní vánoce.

  • Delka (Eda, 07.11.2003 20:59) Reagovat

    Proč je to tak dlouhé a nudné? Chtělo to aspoňpolovinu článku vynechat.

  • Nezoufejme ! (Troubelin, 14.12.2004 12:29) Reagovat

    Nejblize to mame asi do Drazdan ! viz: www.erasureinfo.com/tour/index.html

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 32/2022 - od Hollywood Undead přes Kasabian po Goo Goo Dolls (17.08.2022 08:00)
- Erasure nabídnou alternativní pohled na svou desku "The Neon" (18.06.2022 08:25)
- Erasure konečně vydali slibovaný živák, na deluxe formáty si ale počkáme až do léta (13.04.2022 10:56)
- Erasure připravili reedici alba "I Say I Say I Say" (13.09.2021 11:51)
- Nové desky 30/2021 - od Billie Eilish přes Bleachers po Prince (03.08.2021 08:10)
- Erasure dopřejí desce "The Neon" remixovou podobu (27.07.2021 16:26)
- Ultimativní hymnou Prideu se stal song "A Little Respect" od Erasure (10.06.2021 18:48)
- Minirecenze: Album "The Neon" je pro Erasure fantaskní setkání třetího druhu (01.11.2020 16:15)
- Nové desky 33/2020 - od The Killers přes Nase po Tima McGrawa (26.08.2020 21:29)
- Video: Erasure na "Hey Now (Think I Got A Feeling)" reflektují vlastní pocity (05.06.2020 16:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu