Odysea třiceti let Vangelise

13.11.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Vangelis je díky svým rozmanitým melodiím a hudebním experimentům uznávaným umělcem, který má tu čest skládat i honosné kompozice pro různé velké akce. Dalším střípkem v diskografii tohoto mága je kompilace "Odyssey (The Definitive Collection)", která přináší klasické momentky a pár novinek.
7/10

Vangelis - Odyssey (The Definitive Collection)

Skladby: Pulstar, Hymn, Chariots Of Fire, Missing, Love Theme From Blade Runner, End Titles From Blade Runner, The Tao Of Love, Theme From Antarctica, Main Theme From Cavafy, Opening Theme From Mutiny On The Bounty, Conquest of Paradise, La Petite Fille De La Mer, L'Enfant, Anthem - FIFA World Cup 2002, Celtic Dawn, Movement 1 From Mythodea, I'll Find My Way Home (with Jon Anderson), State Of Independence (with Jon Anderson)
Celkový čas: 76:23
Vydavatel: Universal
Vangelis a jeho dílo by vydalo v popisování několik stránek popsaných drobounkým písemem a i tak bych určitě nezmínil nějakou část jeho hudebního života. Vangelis skládá poutavé kompozice, které se staly klenoty, slaví úspěchy i na filmovém plátně. Kromě toho Vangelis zvládá i malířské umění a sem tam, tak jako u koncertování, představí část své tvorby. Období v rozmezí roků 1973-2003 mapuje zbrusu nový výběr "Odyssey (The Definitive Collection)", na kterém našla místo i novinka "Celtic Dawn" a filmová ukázka "Cavafy" z letošního roku. Kompilát sahá na jasné jistoty, které vyšly již na několika výběrech a že jich Vangelis nemá málo, za zmínku rozhodně stojí povedené "Themes" (sbírka filmových melodií), "Portraits" nebo "Reprise 1990-1999".

"Odyssey (The Definitive Collection)" mapuje třicet let tvorby tohoto řeckého skladatele, který se stal symbolem řecké kultury. Materiál byl remasterován a nad remasteringem mistr sám dohlížel. K nejstarším ukázkám patří kompozice "La Petite Fille De La Mer" a "L'Enfant" z filmově laděného alba "L'Apocalypse Des Animaux" (1973). Nechybějí ani ukázky ze zásadních zlomů tvorby Vangelise. Počínaje Oskarem ověnčeného soundtracku "Chariots Of Fire" a konče dokonale i z hitparád známou "Conquest Of Paradise" z filmu "1492" (1992), kterou u nás spíše pokazil Daniel Hůlka coby "Ráj". Nebyly opomenuty ani dvě témata z sci-fi trháku "Blade Runner". Samotný soundtrack k tomuto filmu vyšel mnohem později. K premiéře filmu vyšel doprovod hraný symfonickým orchestrem a až v roce 1994 vyšla Vangelisova verze hudby. K dalším klenotům patří ukázky z filmů "Missing", "Mutiny On The Bounty" nebo "Antartica". Ve zbylém místě byly spíše letem světem připomenuty kompozice "Pulstar" ("Albedo 0.39"/1976), "Hymn" ("Opera Sauvage"/1979) a "The Tao Of Love" ("China"/1979). Z několikaalbové spolupráce s leaderem skupiny Yes Jonem Andersonem je pouze připomenut počin "The Friends Of Mr. Cario" (1981) písněmi "I'll Find My Way Home" a "State Of Independence". Z této dekády je připomenuta "znělka" z fotbalového mistrovství světa roku 2002 "Anthem" a ukázka z poslední studiové desky "Mythodea". Jako tahák na prodej tu jsou novinky "Celtic Dawn" a ukázka filmového doprovodu "Cavafy", obě nevybočují z klasického vzorku tvorby tohoto skladatele.

"Odyssey" se honosí podtitulem "The Definitive Collection", ale má bídný booklet, což jsem nepochopil. Obsahuje strohý vychvalovací úvod a několik málo fotek obalů desek a výčet skladeb s jejich albovým zařazením. Je poznat, že je to předvánoční tahák, který má oddané fanoušky nachystat na novou porci hudby od Vangelise. Příští rok by měla zaznít z jeho podání hymna letních Olympijských her, které se uskuteční v Athénách.

"Odyssey (The Definitive Collection)" je dobře sestavený výběr zaměřený na jasné tutovky, které ukazují, že Vangelis je zručný skladatel, i když náhodný posluchač by si mohl mylně myslet, že je jen výhradně skladatel filmové hudby. Škoda jen, že to je již stále ta stejná písnička a omílání toho samého. Vangelis má řadu povedených alb, na které se neprávem na jeho výběrech zapomíná. Záleží jen na vás, který z výběrů si zakoupíte a pokud jste fandy, přibude vám další stříbrný kotouč do sbírky, pokud chcete mít doma vše, tedy i dvě novinky této kompilace.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY