shop.musicserver.cz

Elvis tu je a kraluje dál!

Vydáno: 14.10.2003 14:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Elvis Presley je legendou, která bude ještě pěkně dlouho zářit na hvězdném nebi. Po úspěchu výběru "30 #1 Hits" vydavatelství logicky nachystalo druhé pokračování, které dostalo název "2nd To None" a do žebříčků vstoupil singl "Rubberneckin'" v remixu Paula Oakenfolda. Více o kompilaci najdete v dnešní recenzi.

8/10

Elvis Presley - 2nd To None

Celkový čas: 78:31

Skladby: That's All Right, I Forgot To Remember To Forget, Blue Suede Shoes, I Want You, I Need You, I Love You, Love Me, Mean Woman Blues, Loving You, Treat Me Nice, Wear My Ring Around Your Neck, King Creole, Trouble, I Got Stung, I Need Your Love Tonight, A Mess Of Blues, I Feel So Bad, Little Sister, Rock-A-Hula Baby, Bossa Nova Baby, Viva Las Vegas, If I Can Dream, Memories, Don’t Cry Daddy, Kentucky Rain, You Don’t Have To Say You Love Me, An American Trilogy, Always On My Mind, Promised Land, Moody Blue, I'm A Roustabout, Rubberneckin' (Paul Oakenfold Remix - Radio Edit)

Vydavatel: BMG

Když jsem v mých hudebních knihách našel heslo Elvis Presley, vždy jsem se musel prokousat několikastránkovým elaborátem o úspěších toho krále rock'n'rollu. Díky různým vydáním singlů, ale i desek, měl fanoušek vždy co sbírat. Různých výběrů již také vyšlo nepočítaně, a to se na Vánoce chystá další! Tentokráte čistě ve vánočním duchu, král vám bude nejenom z nebes zpívat o Vánocích, ale přidá i nějakou tu klasickou americkou vánoční koledu a podobné kousky. Minuloroční vydařené "30 #1 Hits", které výtečně v rádiích provařil Junkie XL s remixem písně "A Little Less Conversation", bylo tak úspěšné, že tu máme pokračování pod titulem "2nd To None". Tentokráte je ve výčtu méně singlů, které se honosí označením No.1 hitu alespoň na jedné straně Atlantiku. Jako bonus je zde nikdy nevydaná píseň "I'm A Roustabout", která byla vyštrachána v nějakém zapadlém archivu, a nový remix Paula Oakenfolda "Rubberneckin'".

Elvis Presley byl nejenom symbolem rock'n'rollu, natočil i mnoho písní ve stylu country, rhythm'n'blues, popu či gospelu. Jeho kariéra byla ošemetná, přeci jen některé filmy s Elvisem spíše byly propadáky, než kasovní úspěchy. "2nd To None" mapuje roky 1954 až 1976. "That's All Right" je vlastně jednou z prvních, které Elvis nazpíval, byl to hit některých regionálních jihoamerických radií. Závěr před bonusy patří skvostné "Moody Blues", která v roce 1976 bodovala na třicáté první příčce a stejnojmenné album dosáhlo v Americe na trojku. Nechybí takové vypalováky, jakými bezesporu byly "Blue Suede Shoes", "Love Me", "King Creole", "I Need You Love Tonight" a mnoho dalších. Některé se tak zalíbily, že si je později někdo i vypůjčil. Skvěle našlápnutou "Viva Las Vegas" přepracovali ZZ Top nebo z úžasné "Always On My Mind" si Pet Shop Boys vytvořili vánoční No.1 hit v roce 1987. K srdcervoucím perlám tohoto výběru rozhodně patří "If I Can Dream", "Memories", "You Don't Have To Say You Love Me" nebo živě natočená "An American Trilogy". Vyštrachaná "I'm A Roustabout" není nijak špatná a mnoho fanoušků rozhodně potěší. Remix Paula Oakenfolda skladb "Rubberneckin'" velmi dobře šlape, i když je tak trochu namíchán podobným způsobem, jako byl remix "A Little Less Conversation".

Samotné balení výběru je též povedené, po krátkém úvodu Ernsta Mikaela Jørgensena je tu rozsáhlejší výprava do dějin, kterou napsal Peter Guralnick, autor dvojdílné biografie "Last Train To Mephis" a "Careless Love" věnované samotnému Elvisovi. V závěru nechybí popis každé položky tohoto třicetitrackového výběru. Vše prošlo důkladným pročistěním, a tak nebylo nic ponecháno náhodě, vše zní skvěle, remastering se povedl. Jen jsem zvědav, kdo si "2nd To None" koupí na vinylu.

Elvis Presley se dokonale zapsal do srdcí mnoha fanoušků po celém světě, někteří si dokonce snažili vydobýt vydání jakéhosi zákazu, aby se třetí díl "Pána prstenů" nejmenoval "Návrat krále"... Elvis je král, který vládne dál, jeho písně žijí neskutečně živým životem a oslovují stále nové posluchače. "2nd To None" nesází jen na hity číslo jedna, kterými byl napěchován předchozí kompilát, ale na druhou stranu důkladněji ukazuje rozsah, kterým Elvis dokázal zasáhnout značně veliké spektrum fandů a fanynek. Někteří stále věří, že někde tento pán je, žije si svým životem a že jeho smrt byla jen fingovaná, ale na tyto báchorky o tom, že byl někde spatřen, nevěřím. Elvis přeci není žádný Yetti, aby se po něm muselo bádat, vyhlašovat pátrání a nebo vysílat expedice. Věřím jen v to, že svým způsobem Elvis žije v našich srdcích díky dokonalým písničkám, jakými bezesporu jsou "Love Me Tender" nebo zde se nacházející "Always On My Mind". Elvis Presley oslovil mnoho skladatelů a interpretů, a tak tento duch Krále je stále mezi námi a žije pro nás, tudíž studnice rozličných výběrů nebude nikdy prázdná, stačí si jen vybrat, který zakoupit. "2nd To None" se jeví jako velmi dobá volba.

NÁZORY
  • Vrcholy alba (PM, 14.10.2003 14:44) Reagovat

    Vcholem kompilace jsou Elvisovy první singly That's Alright a Blue Suede Shoes a pak If I Can Dream a You Don’t Have To Say You Love Me. "Viva Las Vegas" a "An American Trilogy" jsou shity!

  • Reakce na předchozí názor (Petr, 03.12.2003 16:28) Reagovat

    Člověk, kterej napíše takovouhle hovadinu evidentně nezná pořádně Presleyho tvorbu. Ať si kdo chce co chce říká, svého vrcholu kariéry dosáhl až roku 1973 - se svým SUPERKONCERTEM na Havaji. Trilogie je nejlepší Presleyho skladba vůbec - jako prakticky JEDINÁ ukazuje jeho hlas v plné formě a nelze ji srovnávat s padesátými lety! A kdo chce na Krále nahlížet pohledem rocku, tak by bezesporu Elvise samotnýho naštval - Elvis sám sebe bral vždycky jako zpěváka amerických gospelů a ne jako rockového krále!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Pet Shop Boys po třiceti letech znovu zpřístupní své nesehnatelné taneční album "Relentless" (04.10.2023 16:08)
- ZZ Top plánují na příští rok nové album, zazní na něm i party zesnulého basáka Dustyho Hilla (29.06.2023 11:11)
- Naživo: Billy F. Gibbons & The BFG's dali Praze pocítit vůni Ameriky (28.06.2023 12:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu