shop.musicserver.cz

Rozpačitá vzpomínka na léto 2003 Robbieho Williamse

Vydáno: 08.10.2003 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Od doby, kdy ho vyhodili ze skupiny Take That, uplynul už nějaký čas, během něhož se Robbie Williams stal momentálně nejúspěšnějším evropským zpěvákem. Jeho sláva neustále stoupá a nikdo nedokáže říct, kdy a kde se zastaví. V těchto dnech mu vychází jeho první živá deska "Live Summer 2003" a o tom, jak se mu povedla či nikoliv, se můžete dočíst v následující recenzi.

6/10

Robbie Williams - Live Summer 2003

Celkový čas: 72:29

Skladby: Let Me Entertain You, Let Love Be Your Energy, We Will Rock You, Monsoon, Come Undone, Me And My Monkey, Hot Fudge, Mr. Bojangles, She's The One, Kids, Better Man, Nan's Song, Feel, Angels

Vydavatel: EMI

Robbieho Williamse snad ani nutné nijak zvlášť představovat. Vždyť už toho o něm bylo napsáno tolik, že každý musí chtě nechtě znát všechno o jeho cestě ke slávě. Kolik se toho už napsalo o jeho působení v chlapecké skupině Take That, o alkoholové a drogové závislosti, jeho románcích s Kylie Minogue nebo s Nicole Kidman a o prvních sólových nahrávkách, od kterých se propracoval postupně až k zatím poslednímu studiovému albu "Escapology". Je ale pravdou, že RW zatím nevydal jediné živé album. Pokud tedy nebudu počítat dvě živé DVD s dnes již legendárními koncerty. První z nich byl záznam jeho vystoupení na hradě v Slane, druhým je swingová show z minulého roku v Royal Albert Hall, jakýmsi bonusem je pak původně televizní "The Robbie Williams Show". Nyní tedy těsně před zahájením podzimní části evropského turné, které je už prakticky ve všech zemích vyprodané, přichází s takovou malou pozvánkou na tuto show. Záznam koncertu pořízený v Knebworthu v Británii, kde se Robbie zastavil v první (letní) části evropského turné, je tedy jeho prvním živým albovým počinem.

Abych se přiznal, Robbieho kariéru sleduji od samého počátku. Bylo to, tuším, někdy v roce 1997, kdy jsem na jednom nejmenovaném pražském rádiu slyšel jeden z jeho prvních koncertů a byl jsem z toho doslova unesený. Tehdy se Robbie ukázal v tom nejlepším světle, celý koncert měl výbornou atmosféru a neskutečnou dynamiku. To samé by se dalo napsat i o zbylých vystoupení, které jsem měl možnost ať už vidět nebo třeba jen slyšet. Proto jsem byl trochu zklamaný, když jsem si poslechl tento živák. Ale hezky popořádku.

"Let Me Entertain You" je song, kterým zahajuje Robbie snad každý svůj koncert, a tak ani na CD tomu nemůže být jinak. Právě už zde přichází první malé zklamání. Verze z minulých let byly lepší, energičtější a lépe podané. Následuje "Let Love Be Your Energy", která pouze pokračuje v nastoleném stylu. Třetí skladbou na albu je v podstatě pouze jen takový úryvek "We Will Rock You" od Queen. Hned čtyři další písničky "Monsoon", "Come Undone", "Me And My Monkey" a "Hot Fudge" jsou z posledního alba "Escapology". K těm se ke konci přidají ještě další dvě, konkrétně "Nan’s Song" a "Feel". Zatímco druhá jmenovaná patří mezi vrcholy celého alba, první zmíněná na desku vůbec nesedí a je tam navíc. Myslím, že je velká škoda, že se výběr skladeb soustředil hlavně na "Escapology" (i když to na druhou stranu chápu, firma potřebuje ještě nějak podpořit prodej právě téhle nahrávky). Daleko víc bych ocenil, kdyby se na desku dostalo víc písniček z první, podle mě nejlepší desky "Life Thru A Lens", popřípadě i z té druhé "I've Been Expecting You". Takové hity jako "Lazy Days", "Old Before I Day", "Strong" nebo dokonce "Millenium" by rozhodně na první živé desce neměly chybět. Co se týče ostatních, žádný zázrak není ani "Kids". Na turné samozřejmě musela zastoupit Kylie Minogue jiná zpěvačka a její podání není právě nejzdařilejší, zvlášť po tom, co jsem měl možnost vidět, jak si ji Kylie a Robbie střihli na MTV European Music Awards. Nesrovnatelné. A "Better Man" je pouze takovým průměrem.

Ale abych nejmenoval pouze samé zápory. Nerad bych, aby z této recenze vyznělo, že je to v podstatě hrozně špatná deska. Velký plus si u mě získalo zařazení swingové "Mr. Bojangles". Velice mě překvapilo, že i na normálním koncertě je možné ji podat skoro ve stejné kvalitě, jak zazněla třeba v Royal Albert Hall. Další výborným kouskem je už výše zmíněná "Feel". Když jsem ji dřív slyšel v rádiu nebo na albu, nikdy mě moc nebrala, ale v živé verzi, oblečená do trošku jiného hávu (navíc za pomoci publika), vyznívá famózně. "Come Undone" a "She's The One" rozhodně také nedělají ostudu. No a samozřejmě nemohu zapomenout na "Angels", které Robbie prostě špatně zazpívat nedokáže. I když i zde bych si mohl rýpnout, že "Angels" z NetAid v roce 1999 určitě nepřekonal, ale tam s ním zpívalo celou písničku vyprodané Wembley (dodnes mi z toho při poslechu běhá mráz po zádech) a to nelze srovnávat.

První živé album pod značkou RW se tedy nijak zvlášť nevyvedlo. Dalo by se říct, že zůstalo za očekáváním. U jiného umělce by to bylo dobré album, ale od Robbieho Williamse se už prostě čeká něco víc. Absence některých hitů a spíše průměrná interpretace z tohoto alba dělá opravdu jen takovou pozvánku na koncerty samotné. Navíc to, že skoro v každé písničce opěvuje Robbie britské publikum, přestává být časem zábavné. Všem nezarytým příznivcům bych spíš doporučil počkat na DVD, které bylo natočeno na stejném místě. Tam se zcela jistě objeví víc písniček a hlavně díky tomu, jaký je Robbie showman, to bude i skvělá podívaná.

NÁZORY
  • Robert Wilmes - Light Noodle 2003 (Paaja, 10.10.2003 01:53) Reagovat

    Tak já neváhám a píšu! Mám dojem (nejen jako Robbieho fanoušek, ale také jako entusiactický angličtinář), že jeho píseň, kterou si autor článku tak oblíbil, se jmenuje "Old before I die" - ne "Old before I day". Ovšem když čtu dál, tak nabývám dojmu, že se pan recenzent snažil vyhnout spíš nějakým licenčním problémům, jako když nějaká "nerenomovaná" softwarová fima vydává hokej a největší hvězdou je Jákpl a Vašek, protože tandem Williams a Minogueová vystupovali spíš na Europe Music Awards. :-) Nekamenujte mě, jen jsem si chtěl rýpnout, P.



  • recenze recenze (Robs fan, 14.10.2003 13:40) Reagovat

    S touto recenzi prilis nesouhlasim. Zda se mi dost predpojata-...libila se mi nektera jina starsi verze toho sameho songu vic->tahle je spatna a tim padem za moc nestoji i cele album...?
    Me osobne prijde v posledni dobe Robbie mnohem vyrovnanejsi a klidnejsi nez driv, tak bych to nebrala jako minus pri interpretaci skladeb.
    "Absence některých hitů a spíše průměrná interpretace z tohoto alba dělá opravdu jen takovou pozvánku na koncerty samotné"- Tohle turne se vaze k vydani alba Escapology. A vzhledem k poctu predeslich vydanych alb (5) je docela logicke, ze vyber 14 songu bude v podstate "absence nekterych hitu". Navic kazdemu se libi neco jineho,podle me je nejlepsi album Escapology. DVD bude obsahovat songu 18, tedy vcetne songu, ktere jsou na cedecku, jsou pridane starsi hity. A naopak souhlasim s pozvankou na DVD-vrele doporucuji, live vystupovani Robbieho Williamse je opravdu jedinecne.

  • VÁŠ NÁZOR-NÁŠ NÁZOR-VŠECH NÁZOR? (M. like me, 15.10.2003 14:53) Reagovat

    Zdravím!
    Ještě že se kritici pasují vždy do role těch, kteří všemu rozumí a mají od všeho klíče jak se tak říká, že?
    Souhlasím s Vámi jedině v té poslední větě. Ostatní je pěknej blábol a to sem opravdu slušná.
    Opravdu by neškodilo si číst po sobě, co tu prezentuje, protože OLD BEFORE I DAY je opravdu nesmysl a i začátečník se musí divit ....
    Na koncertech se kvalita hudby a zpěvu nedá srovnat s vyčištěnou studiovou produkcí, i když Rob tvrdí, že po Swing, when....už natáčí jedině naživo a bez domixovaných počítačových verzí.

    Ještě že má každou píseň trošku jinou, aby si taky všichni mohli vybrat - dost těžko se VŠEM bude líbit VŠE, krom zarytých hysterických fanynek, že?

    Až pane "nikdo" něco hodnotnýho složíte, tak dejte vědět, ráda si to poslechnu a rejpnu si taky.
    Taky mně neoslňuje vše co Rob "vyplodí" nebo "vysloví", ale že je to rozený bavič se prostě nezapře a právě tu atmosféru chtěli tvůrci přenést na CD, což se asi dá těžko, takže to prostě zkusili a kritizovat umí každý, že?

    DVD bude opravdu odměnou ....
    Ještě že jsou lidé, co mají taky mozek a dovedou se lehce pousmát nad Vaším výtvorem. Opravdu jste toho dost viděl a ačkoliv vím pouze rok o tom, že RW existuje, nedovolím si hodnotit jeho písně, už proto, že narozdíl od jiných mám hudební sluch !!!

    pěkný den!

  • ....dodateček... (M. like me, 15.10.2003 14:58) Reagovat

    a ještě bych dodala, že na jeho koncerty se chodí právě proto, že často mění texty písní a baví diváky mezi písněmi ... někdy podařeně, jindy ne, ale to je už na každým osobně, jak si to přebere ...
    NENÍ NA SVĚTĚ ČLOVĚK TEN, ABY SE ZALÍBIL LIDEM VŠEM !
    Patrně jste na tohle už zapomněl !!!

  • Knebworth-skvely zazitek meho zivota (maddi, 16.04.2004 10:45) Reagovat

    Live Summer 2003 - pripominam si tim skvely a uzasny zazitek a atmosferu jednoho z nejskvelejsich koncertu!!! mela jsem to stesti zucastnit se jednoho z tri mega koncertu v Knebworth a nikdy v zivote na to nezapomenu. Samozrejme ze na CD je atmosfera trosku jina, nikdy se neda prenest na zaznam to, jake to bylo opravdu ve skutecnosti, ale i tak SKVELY!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Dokument "Robbie Williams" je sondou do jedné komplikované duše (14.11.2023 09:30)
- Robbie Williams konečně nachystal debutové album s projektem Lufthaus (19.09.2023 17:41)
- Netflix představil trailer ke čtyřdílnému dokumentu o Robbiem Williamsovi (05.09.2023 18:28)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Naživo: Robbie Williams v Krakově sršel vtipem, jeho koncert byl výjimečný (19.03.2023 09:35)
- Recenze: Oslavy na jistotu, to je "XXV" Robbieho Williamse (28.12.2022 09:00)
- Robbie Williams odtajnil svůj nový projekt Lufthaus (21.10.2022 13:41)
- Prvotina Robbieho Williamse "Life Thru A Lens" vychází ve výroční reedici (20.10.2022 12:32)
- Robbie Williams si v životopisném seriálu od Netflixu zahraje sám sebe (04.10.2022 16:45)
- Nové desky 36/2022 - od Ozzyho Osbourna přes Parkway Drive po Robbieho Williamse (14.09.2022 20:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu