David Koller vydá sólovou bestofku. Provází ji nová verze "Chci zas v tobě spát"

21.09.2024 08:00 - Honza Balušek | foto: Ondřej Pýcha

Po definitivním odchodu z Lucie a dvou skladbách z nového alba Bena Cristovao, na nichž se podílel, se David Koller soustředí na další fázi své sólové dráhy. A odstartuje ji výběrovkou největších hitů.

Nahrávku "David Koller Best Of" jako první prezentuje živá verze hitu "Chci zas v tobě spát". Samotnému songu nejde nic vytknout, živá podoba z mikulovského studia mu sluší. Jen je možná škoda, že Koller nenatočil nějakou novinku či alespoň nesáhl po jiné písni ze svého katalogu. Kromě originálu z jeho eponymní sólovky se totiž skladba z pera Oskara Petra později proslavila také v akusticko-orchestrální podobě ze živáku "Lucie v Opeře" a vedle sólových vystoupení ji i právě tato kapela hrála snad na všech svých koncertech. Koller tak trochu zbytečně jako první připomíná písničku, kterou všichni znají.

Doprovodný videoklip tvoří živý záznam z mikulovského studia, kde současná sestava skupiny (Michal Pelant na kytaru, Marek Minárik na basu, Martin Kryštof na klávesy, Víťa Halška na perkuse a Adam Koller na bicí) píseň přehrála. Nebyla však jediná, celkem hudebníci takto zachytili sedm kousků, zbylých šesti se pravděpodobně dočkáme později.

Kollerova výběrovka, která vyjde v prozatím neznámém datu během letošního podzimu, ale nepřinese pouze sbírku jeho sólových kousků v původních verzích, právě naopak. Osmnáct položek zpěvák a bubeník nově nahrál se svou současnou doprovodnou skupinou jak studiově, tak některé z nich živě, a najdeme mezi nimi také skladby, které složil třeba pro Jasnou páku nebo Lucii. A možná i Pusu.

Proč se muzikant rozhodl písničky znovu natočit a nepoužít původní nahrávky, vysvětluje takto: "Poslední půlrok jsem strávil spoustu času ve studiu, které jsem se rozhodl rozšířit a zmodernizovat. Asi i proto mě napadlo, že bych mohl studio vytěžit na maximum a nahrát starší písně tak, aby odpovídaly dnešní interpretaci, tomu, jak je s kapelou na koncertech hrajeme. Některé se časem hodně proměnily. Přišlo mi fajn zaznamenat novější verze na albu, abychom si to taky mohli poslechnout. Já svůj koncert totiž nikdy neuslyším."

I když datum vydání kolekce David Koller dosud nezveřejnil, určitě se jí dočkáme před jeho koncertem v pražském Foru Karlín. Tam zahraje 4. prosince. Během října objede republiku na turné s Jasnou pákou, v listopadu a prosinci pak se svou kapelou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY