shop.musicserver.cz

Hodina v hotelu s Michelle Branch

Vydáno: 18.09.2003 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Před dvěma roky to byla právě Michelle Branch, která odstartovala éru tzv. anti-Britney, tedy mladých zpěvaček, které si samy píšou písničky a hrajou na nějaký nástroj. V těchto dnech jí vychází druhá deska "Hotel Paper", se kterou se snaží navázat na úspěch debutu "The Spirit Room". O tom, jestli se jí to povedlo či nikoliv, se dočtete v následující recenzi.

8/10

Michelle Branch - Hotel Paper

Celkový čas: 54:45

Skladby: Intro, Are You Happy Now?, Find Your Way Back, Empty Handed, Tuesday Morning, One Of These Days, Love Me Like That (with Sheryl Crow), Desperately, Breathe, Where Are You Now?, Hotel Paper, 'Til I Get Over You, Everywhere (Bonus Track), The Game Of Love (Bonus Track), It's You

Plachá holka s kytarou, tak by se dala charakterizovat Michelle Branch, která tak trochu převrátila smýšlení hudebního světa o mladých zpěvačkách. Zavedená praxe byla taková, že pokud měla být dívka úspěšná, musela umět akorát dobře tancovat, hezky vypadat a mít za zadkem početný produkční tým. A hle! Najednou se objevila ona a zjistilo se, že to jde i jinak. Že je možné, aby si i takhle mladá slečna sama skládala písničky, hrála na nějaký nástroj a dokonce se podílela na produkci. Necelé dva roky uplynuly od vydání jejího prvního alba "The Spirit Room" (recenze zde), respektive druhého, pokud budu počítat i nezávislé album "Broken Bracelet", kterým na sebe v podstatě upozornila. Několik skladeb z této desky se pak objevilo i na "The Spirit Room". O tom, že debut byl úspěšný, může svědčit jak počet prodaných kusů (jen v USA se prodej blíží ke dvěma miliónům kusů), tak třeba 82 týdnů strávených v americké Top 100. Navíc si pak Michelle vystřihla duet se Santanou "The Game Of Love", za který dostali společně i cenu Grammy. Vyjela na turné s Sheryl Crow, Santanou a nedávno také s Dixie Chicks. Během cest při svém vyprodaném sólo turné se bavila tím, že skládala písničky na nové album. Ve zbytku světa "Hotel Paper" vyšel už koncem června, ale Evropa (s výjimkou Velké Británie) si musela počkat až do září. Račte tedy vstoupit do hotelu z papíru Michelle Branch.

Hned ze začátku celé desky nás přivítá intro ve stylu 20. let (marně si lámu hlavu, co má symbolizovat), které snad bylo nahráno z gramofonu na kliku. První regulérní písnička na albu "Are You Happy Now?" je zároveň i prvním singlem. Musím konstatovat, že v zámoří neměl valný úspěch, jak by se třeba dalo očekávat. Nejvyšší umístění na 17. místě rozhodně není nijak oslňující výkon. A není divu, trochu se liší od ostatních skladeb nejen na albu, ale i od těch, co nahrála dříve. Je poněkud tvrdší, spíše by se hodila k Alanis Morrisette a rozhodně to není písnička na první poslech. Otázkou je, jestli na tom má zásluhu spoluautor John Shanks, který spolupracuje s lidmi jako Stevie Nicks, Sheryl Crow nebo třeba s The Corrs a který také celé album spolu s Michelle produkoval. Spoluautorství si připsal také u dalšího plánovaného singlu, jenž by měl vyjít každou chvíli. Měla by jím být rytmická "Breathe", jedna z rychlejších věcí na albu s chytlavou melodií, díky čemuž bude mít zcela jistě větší hitové ambice.

"Hotel Paper" je albem, které se nese na velice příjemné vlně melodického pop-rocku, což potvrzuje druhá "Find Your Way Back". "Empty Handed" není ničím výjimečná, snad jen tím, že v jejím refrénu zazní jinak celkem neobvyklé smyčce. Rychlejší skladby jako například "Where Are You Now?" střídají pomalé balady typu "Tuesday Morning". Ve všech písničkách je hlavním nástrojem kytara, na kterou Michelle sama hraje, s výjimkou hodně povedené "One Of These Days", která je hraná pouze na klavír a na klávesy.

Společné turné s Sheryl Crow zanechalo svoji stopu i na desce. Holky se na turné skamarádily natolik, že společně natočily "Love Me Like That" a musím podotknout, že jim to společně jde fakt skvěle a navzájem se pěkně doplňují. Ústřední "Hotel Paper" nastiňuje atmosféru, v jaké celá deska vznikala. Podle vlastních slov Michelle vznikla většina písniček právě v hotelových pokojích, kam se uchylovala na noc, když brázdila při svém turné Spojené státy.

Snad jako kompenzaci za to, že deska v Evropě vyšla s takovým zpožděním, na ni byly zařazeny dva bonusy. Hit "Everywhere" z předchozí desky "The Spirit Room" a výše zmíněný duet se Santanou "The Game Of Love". Ač to jistě bylo míněno dobře, musím říct, že to byl minimálně krok vedle. Dalo by se pochopit, kdyby bonusy byly zařazeny až na konci celé desky, ale firma je ze zcela nepochopitelných důvodů vklínila mezi dvě nejlepší pomalé věci na desce, které si Michelle nechala (tedy v originálním vydání) jako bonbónek na konec. První z nich je "'Til I Get Over You", zcela nepochybně pomyslná královna celého alba. Zásluhu na tom má neuvěřitelně silný refrén, který je doplněný francouzsky zpívaným partem. Tahle písnička se Michelle opravdu povedla a po "All You Wanted" z předchozí desky je to nejlepší skladba, kterou napsala. Druhou je "It's You", která celou desku uzavírá a je takovou ukolébavkou na konci putování po "Hotelu Paper".

Nejsilnější stránkou alba jsou chytlavé písničky a jejich melodičnost. Snad s výjimkou "Are You Happy Now?", o které jsem již psal v úvodu. Nicméně i ta se vám po čase zalíbí. A co je nejdůležitější - tato deska se jen tak neoposlouchá. Pravda, trošku slabší stránkou (stejně jako na "The Spirit Room") jsou texty. Když si je posluchač přečte v bookletu, zjistí (tedy s malou znalostí angličtiny), že většina písniček je o lásce. Možná se to na první pohled bude zdát mírně jednotvárné, ale na druhou stranu, o čem jiném má taková dvacetiletá holka psát. Navíc téma je to nevyčerpatelné.

Ona necelá hodinka v "Hotelu Paper" strávená s Michelle Branch je skutečně příjemně prožitým časem. U interpreta, který vydá úspěšný debut, se čeká, jestli na druhé desce potvrdí své kvality. Myslím, že to se Michelle povedlo beze zbytku a že se tímto albem už definivně zapsala mezi světové popstar.

NÁZORY
  • papírový hotel :-)))))) (, 21.09.2003 18:08) Reagovat

    "...račte vstoupit do hotelu z papíru..." - Hotel Paper asi nebude hotel z papíru, to by muselo být napsaný obráceně :-)

  • skvělá recenze (Ned_11, 19.10.2003 17:28) Reagovat

    fakt klobouk dolu, skvělá práce. Plno zajímavých postřehů např. sem si nevšim, že v pisni 'Til I Get Over You je refrén ve francouštině a to jsem to slyšel snad 1000krát :). Souhlasím s tím, že bonusové traky jsou umístěný fakt debilně, trochu to kazí atmosféru alba. A ještě bych chtěl dodat, že v zámořské verzi alba jsou místo bonus.songů nějaká videa a fotky. No, nevim jak vy, ale já bych radši bych ty videa.

  • CD (Lorennzo, 01.04.2005 10:37) Reagovat

    skvele album. fakt nema chybu!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Povedeným albem "Evolution" pokračuje Sheryl Crow s lehkostí na své cestě (07.04.2024 08:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Album, které už nemělo být: Sheryl Crow se vrací s novinkou "Evolution" (20.03.2024 20:16)
- Poznejte Carlose Santanu zblízka. Život slavného muzikanta přiblíží hudební dokument, který uvidíte i v českých kinech (20.09.2023 09:34)
- Nové desky 37/2022 - od Noah Cyrus přes Death Cab For Cutie po LeAnn Rimes (22.09.2022 17:00)
- Nové desky 18/2022 - od Halestorm přes Sigrid po Arcade Fire (10.05.2022 17:00)
- Nové desky 41/2021 - od Coldplay přes Santanu po Kelly Clarkson (20.10.2021 08:00)
- Video: Santana opět spojuje síly s Robem Thomasem a v obklopení blesků hraje "Move" (09.10.2021 16:05)
- Nové desky 32/2021 - od The Killers přes Sepulturu po Sheryl Crow (18.08.2021 08:00)
- Audio: V písni "Here's To The Nights" si s Ringem Starrem zazpívali Paul McCartney, Dave Grohl nebo Finneas (17.12.2020 16:38)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu