shop.musicserver.cz

Průvodce debutovým albem skupiny Nukleární Vokurky

Vydáno: 20.08.2003 05:00 v sekci Publicistika - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Mladých kapel, které mají možnost vydat hned svůj debut u jednoho z velkých vydavatelství, je u nás stále poskrovnu. Skupině Nukleární Vokurky se to podařilo, což logicky vyvolává velká očekávání. Už 15. září, kdy deska "Jsme na prodej" vychází, se o jejích kvalitách budete moci přesvědčit na vlastní uši. Ještě předtím si však můžete přečíst našeho průvodce po desce.

Nukleární vokurky - Jsme na prodej
© facebook interpreta
Nukleární Vokurky - toť mladá pražská formace hrající hudbu na pomezí rocku a funku s příměsí popu, hip-hopu a dalších stylů. Přesněji řečeno, kapela sama se brání tomu, aby byla označována za rock. Proto na svých internetových stránkách - věrna svému svéráznému stylu humoru - svou hudbu procentuelně přesně vyčíslila. Vězte tedy, že jde ze 71 % o funk a z 36 % o rock. Jádro skupiny tvoří kytarista Honza Balcar, baskytarista Vojta Helebrant, bubeník Cyril Hirsch a dvojice zpěváků - Tomáš Klíma a Marek Vosecký. K této sestavě však ještě musíme připočíst velice důležité hostující muzikanty, tříčlennou dechovou sekci a hráče na klávesy.

Kapela letos úspěšně uzavírá první "pětiletku" své regulérní činnosti a pod křídly vydavatelství EMI vydává debutové album nazvané celkem odvážně "Jsme na prodej". Deska by měla být na dravý český trh s hudebními nosiči vržena již 15. září. Jen o několik dní později - přesně 24. září - si Nukleární Vokurky budete moci poslechnout naživo v Lucerna Music Baru, kde také proběhne oficiální křest. Už nyní se však můžete s hudebním materiálem možné naděje české scény seznámit v našem průvodci.

Nukleární vokurky
© facebook interpreta
1. Jsme na prodej (4:13)

Po uvozujícím intru album hudebně otevírá stejnojmenná singlovka "Jsme na prodej". Jde o trochu utahanou pop-rockovou skladbičku, u které je zajímavý především text. Ten by se dal v krátkosti popsat tak, že pánové se nestydí za to, že jsou "holky prodejný" a byli by (zcela pochopitelně) rádi, kdybychom si kupovali jejich desky. "Snad pak vodejdou, ty vaše hvězdičky, co léta po scéně putujou, slávu si kupujou..". Klip k této skladbě se již delší dobu úspěšně umísťuje v hitparádě hudební Stanice O.

2. Kuvajt (3:44)

V pořadí druhá skladba "Kuvajt" se drží tradičního soundu NV. Funky kytara, výrazná a jednoduchá basová linka, tříčlenná dechová sekce, klávesy, zpěvný refrén, zdvojené vokály. Skladba je v půli přeťata klidnější pasáží s kytarovým sólem. Dobrý dojem kazí jen trochu přihlouplý text, což je však slabina více skladeb kapely.

3. Hey Honey (3:29)

Po hudební stránce jedna z nejpovedenějších písniček. Veselá, hybná, s výrazným refrénovým pokřikem. Ve slokách se střídají a doplňují oba zpěváci Marek Vosecký a Tomáš Klíma.

4. Rumba koule (4:41)

Odrapované sloky jsou prokládány zpívanými melodickými pasážemi. Záměrně exaltovaný projev zpěváků, který je příznačný pro celé album. Kapela si decentně pohrává s hip-hopovým stylem včetně náznaků scratchingu. Vše završuje potrhle nesmyslný text.

5. Brouk (ČTK) (4:00)

Zpočátku klidná píseň s "jemnými" vokály (ala Wohnout) se vyvíjí přes hlasitější refrén (občasný náznak dubové rytmiky) až k vygradovanému závěru s opět sólující kytarou. Sem tam se vynoří nějaký rytmický sampl. Z hlediska kompozice jedna z nejzajímavějších skladeb.

6. Transoktadecimál (T-O-D) (3:41)

V této písni zřejmě nejvíce vystupuje vliv J. A. R. a dalších podobných spolků. Těžko říci, jestli má jít o záměr, ale zpěvák se místy snaží frázovat jako Dan Bárta ve svých funky kreacích. Výrazně zaranžované dechy, klávesové pasáže a pevný rytmický základ. Celé to dohromady pěkně "šlape" a táhne písničku až k závěru, který je vygradovaný díky tvrdším kytarám.

7. Úspěch (3:30)

V porovnání s ostatními písněmi se zde kapela představuje ve výrazně rockové poloze. Nechybí příjemná melodie. Další text komentující život v showbussinesu.

Nukleární vokurky
© facebook interpreta
8. Stopaře neberu (3:47)

Zřejmě nejzábavněji a nejlépe zaranžovaná skladba. Začátek obstarává elektronická rytmika, ke které se po chvíli přidávají povedené filmové - a trochu retro - dechy. Účelné jsou také klávesové plochy, decentní elektronika a groovy basa. Pohodová atmosféra, kterou můžete znát například z nahrávek Jamiroquai. Možná vůbec nejlepší písnička na desce.

9. Prasátka (4:25)

V porovnání s "Prasátkem" zaniknuvší Vltavy pojednali NV toto téma poněkud odlišně a jedná se o pěkně morbidní zpracování, které možná někoho dovede až k vegetariánství! Hudebně je píseň postavená na ostré elektrické kytaře. Mírně zparodovaná, ale jinak neskutečně smutná blues-rocková balada... Uf!

10. Funk It! (4:15)

U této skladby se nemůžu nevyhnout srovnání se skupinou Walk Choc Ice, která má k hudebnímu směřování NV celkem blízko. Odsekávaná kytara, kolovrátkový popěvek, zde navíc občasné dechy a výrazný klávesový motivek.

11. Spojené národy (3:24)

Příjemná kytarová písnička, která má však jednu "vadu", v této poloze se NV stávají naprosto zaměnitelnými. Takhle už u nás hraje opravdu hodně kapel (ranými Chinaski počínaje). Podobný výraz zpěváka, aranžmá, akordové přechody a vlastně i melodická linka.

12. Kedry (4:10)

Výjimečná píseň. Hudebně - rockůvka s funky nádechem. Její jedinečnost má však na svědomí text otevřeně namířený proti činnosti hnutí Skinheads, což je v našich hudebních končinách věc nevídaná (samozřejmě, když pominu většinu punkových spolků). Ironický - sborově křičený refrén (Oj!) - je trefný. Velice sympatický počin a velké plus!

13. Chvojka (5:23)

Opět píseň výjimečná díky textu, ten je totiž jako jediný na desce v angličtině. A rozhodně to skladbě prospělo. Výrazný prostor zde dostaly klasicky zaranžované dechy, které mají alespoň v závěru možnost se dostatečně vyřádit. Je zajímavé, že kapela zde místy zní skoro jako legendární Circus Praha.

14. Cyril (3:22)

Závěrečná rapovaná legrácka je doplněna prakticky jen rytmickým podkladem. Zcela zřejmý odkaz (parodie) na styl a poetiku starších desek J. A. R.

Pokud vás náš textový průvodce na desku navnadil, můžete si prozatím alespoň poslechnout půlminutové ukázky ze všech skladeb na webu kapely. A nezapomeňte, že album "Jsme na prodej" vychází v pondělí 15. září.

NÁZORY
  • Drobné upřesněníčko (Honza Balcar, 20.08.2003 20:37) Reagovat

    Nechci zde působit jako notorický šťoural, nicméně nemohu si odpustit malou obhajobu písně Kuvajt (resp. reakci na autorův názor na tento song):

    Dechové party jsou čtyřhlasé, což podle oficiálního stanoviska kapely souvisí s faktem, že dechová sexe, jež se zúčastnila nahrávání desky byla čtyřčlenná.

    Netroufáme si bránit autorovi v interpretaci textu, nicméně pokud je označen za přihlouplý a kazící celkový dojem z poslechu, jedná se podle oficiálního stanoviska kapely o nepochopení cynismu a nadhledu, který s sebou nese tzv. poetika termoláhve s čajem, nový textařský žánr na evropském poli avantgardní popmusic.

    Neberte drogy.

    Honza Balcar, Nukleární Vokurky

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Video: Wohnout oživili ze záhrobí Tomáše Hanáka coby svého "Mozarta" (29.09.2022 09:28)
- Rozhovory: Roman "Koráb" Korbut - V turnaji Festonda jde hlavně o prestiž a celoroční uznání od ostatních kapel. (24.07.2022 09:00)
- Fotogalerie: Sraz českých bohémů v Ledárnách v obrazech (16.06.2022 10:26)
- Video: Lepší "Papoušek" v hrsti než Wohnout na střeše (30.05.2022 12:42)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)
- Video: Wohnout stvořili svého "Člověka". Je to "něco jako IKEA" (12.02.2022 14:53)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu