shop.musicserver.cz

Zabijácký ano, vtip vůbec ne

Vydáno: 07.08.2003 20:47 v sekci Naživo - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Bez relativně velké propagace se v Akropoli objevili Killing Joke, jedna z legend rocku, aby zde předvedla "special warm up show", jak stálo na lístku, neboli představila svou eponymní novou desku, kterou se překvapivě vrátila do aktivního života. Jak se jí to po těch letech povedlo?

Killing Joke - Killing Joke
© facebook interpreta
Zpráva, že se mezi aktivní skupiny vrátili angličtí Killing Joke, se objevila už před nějakou dobou a byla docela překvapivá. Jeden z hlavních protagonistů skupiny, zpěvák Jaz Coleman, se v posledních sedmi letech zabýval jinými věcmi, hlavně studiem klasické, arabské či lidové hudby, aranžoval různá díla, mezi jinými (Rolling Stones, Pink Floyd) i náš Čechomor. Díky tomu se tuzemskému publiku připomněl víc než jen lehce, jeho kreace v Zelenkově "Roku ďábla" byla v rámci filmu významná.

Ale Killing Joke tady měli vždy dost příznivců, jejich temnou atmosférou zatížený rock, ve kterém využívali občas i služeb elektroniky, byl dost ojedinělý, i když samozřejmě inspiračně nežili ve vakuu. Dost lidí tedy přijalo s velkým očekáváním zprávu o tom, že se pro přípravu nové desky (jejíž recenze bude na MusicServeru velice brzy) dala dohromady jedna z klasických sestav kapely, navíc k bicím že zasedl Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters, Queens Of The Stone Age). A rozruch byl podpořen nedávnou zprávou (i na našem serveru), že se v Praze bude konat koncert kapely, na který bude vstup omezený na tři sta lidí. Ačkoliv z úspěšných začátků kapely v 80. letech toho příliš neznám a oslovily mě poslední dva kousky "Pandemonium" z 94' a "Democracy" z 96', takovou příležitost jsem si nechat ujít nemohl.

Po příchodu do Akropole bylo celkem jasné, že počet návštěvníků omezený možná byl, ale dost bych se hádal, jak striktně bylo omezení dodrženo, těch tři sta lidí bylo přešvihnuto odhadem nejmíň o stovku. Asi má Coleman v Česku příliš kamarádů, kteří se tam dostali bez lístků a/nebo jeden z prvních koncertů celé šňůry přilákal tolik lidí, že kapacita byla zvýšena. Vůbec to nevadilo, spíš naopak, ale bylo zbytečné dělat z akce specialitu takhle formálně, byla speciální sama o sobě. Proč koncert zrovna u nás, už bylo naznačeno výše, ale můžeme si to také vysvětlit tím, co Coleman řekl asi v půlce koncertu - v Čechách je to prostě "crazy".

Od začátku koncertu (mimochodem, zažil jste někdo, aby koncert začal tak, jak je napsáno na lístku? Toto nebyla výjimka, nezačal, půlhodina není žádná míra...) tak vypadal spíš on sám, v divné vestě, pomalovaný ďábelsky na tváři jak ve filmu předváděl na pódiu trhané pohyby, takže vypadal jako zdrogovaný šaman, který řídí své ovečky. To přirovnání není náhodné, jak sám uvedl - "na každém jediném koncertu jsem schopen dát do toho tolik, že to pro všechny návštěvníky bude velký životní zážitek. Bude to jako rituál, jako náboženský obřad. Bude to intenzivní, jak jen to je možné." Jeho ovečkami byli kromě publika i tři spoluhráči v klasickém obsazení (kytara, basa, bicí), které jsem nepoznal dle tváří, ale Grohl na bicí nehrál určitě. Hráli spolehlivě, ani nebylo třeba Colemanovo "dirigování", na kterém byla znát jeho průprava z řízení orchestrů. Od začátku předváděli, v čem je jejich síla. Ostré kytarové riffy, vytvářející místy neprostupné hlukové stěny, podporované hodně pestrými bicími, jištěnými basou byly dobrým podkladem pro Colemanův spíše mluvený než zpívaný projev. Nová deska navazuje na předchozí počiny bez slyšitelných změn, ačkoliv bylo někdy zatěžko odlišit jednotlivé (většinou dlouhé) skladby z hlediska struktury, rytmické zvraty a tvrdé riffy byly ve všech. Naživo skoro zanikly nějaké elektronické vyhrávky, ale na desce je lze očekávat slyšitelnější. Publikum, ve kterém se sešli zkušení pardálové (např. Rauvolf, Švamberk, Kocábek) s mladými, sice evidentně novou desku ještě nestihlo naposlouchat, ale po každé skladbě kapelu tleskáním povzbuzovalo. Vzhledem ke skoro hodinu a půl dlouhému koncertu došlo i na dvě tři starší skladby, ale nevsadil bych na to, které to byly. Jasně poznatelná byla přídavková "Pandemonium" s hostujícím Karlem Holasem ("vaším i mým přítelem", jak říkal Jaz, kromě pár jiných průpovídek) z Čechomoru, při ní se také publikum, které se navzdory výbušné muzice rozehřívalo dost pomalu (asi z neznalosti materiálu, ale možná také z důvodu uvedeného níže), dostalo na tu správnou vlnu.

Nadšení z koncertu u mě bránily dvě věci. Zaprvé by si zvukař zasloužil, aby mu podobně šíleně přebasovanou muziku pouštěl někdo 24 hodin denně, pak by možná pochopil, že tvrdá hudba neznamená "ohulit to co nejvíc". Po prvních třech skladbách to vypadalo, že pochopil, ale i v pár následných zkoušel, co vydržíme. Další věcí byl nezřetelný Colemanův zpěv, za což zvukař nemůže skoro vůbec, zpěvákovi normálně není příliš rozumět, ale v kombinaci s nejednoduchými texty to ztěžuje přijetí muziky. Ale Coleman to utáhne svým charizmatem, ten pán bude asi opravdu "zvláštní" (přečtěte si na stránkách kapely jeho vzkaz v novinkách).

Zůstal tak "jen" dost pozitivní dojem. U takové kapely nepřekvapí, že naživo zněla mnohem tvrději než na desce, minimálně v jedné skladbě byla podobnost s agresivitou Ministry a jejich zabijáckými riffy víc než náhodná. Killing Joke dokázali výše řečené, mají do hraní chuť a dost energie, takže zdaleka nejen mladí nu-metalisté by měli vzít na vědomí obnovenou činnost téhle kapely.

Killing Joke, Palác Akropolis, Praha, 5.8.2003

NÁZORY
  • Killing Audience (manzeta, 08.09.2003 10:24) Reagovat

    K reportu z koncertu Killing Joke mám pár výhrad, jednak by si koncert zasloužil zmínit setlist nebo alespoň něco takového:
    Requiem
    Total Invasion
    War Dance
    Blood On Your Hands
    Change
    Seeing Red
    Fall Of Because
    Death And Resurection Show
    The Wait
    Whiteout
    Frenzy
    Psyche

    Encore:
    Asteroid
    Pandemonium

    (Setlist je z oficiální KJ diskuse na www.misera.net; lze tam najít i spousta dalších zajímavostí - odkazy na čerstvé live-fotky, ohlasy z ostatních koncertů...)

    Dále si autor asi na koncertu nepovšimnul klávesisty, který měl na závěr docela pěkný výstup s Holasem....

    Hlasistost koncertu byla vyjímečná, ale přiměřená tomu co hrálo, zvuk nebyl optimální, ale zvukař se alespoň během koncertu to snažil vylepšit.

    Jediná výtka ke koncertu a souhlasim s autorem bylo studený pubikum, který dokonce odstupovalo od pódia...že by to mělo přece jenom něco společnýho s Jazovou ďábelskou imagí?




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Geordie Walker, kytarista Killing Joke (26.11.2023 23:28)
- Video: Nová verze lidovky "Ej lásko, lásko" v podání Lucie Bílé a Čechomoru působí rozpačitě (17.04.2023 19:12)
- Rozhovory: Čechomor - S Kandráčovci je to nová kapitola a my strašně rádi otvíráme nové kapitoly (03.12.2022 08:40)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Čechomor a Kandráčovci představují společný živák "Kandráčomor" (13.11.2022 19:52)
- Naživo: Temperamentní večer Čechomoru s Kandráčovci završil povedené hudební léto v Telči (28.08.2022 18:48)
- Naživo: "Jen dýchej," žadonil Nick Cave na Metronomu (24.06.2022 12:43)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Audio: Killing Joke popisují v songu "Lord of Chaos" komplexní selhání systému (14.02.2022 15:52)
- Video: Veronika Rabada a Čechomor upekli k "Vánočce" minecraftovský klip (03.12.2021 13:22)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu