Let's SKA, Stromovka!

07.08.2003 05:00 - Tereza Fišerová | foto: facebook interpreta

První srpnovou neděli se v pražské Stromovce sešli příznivci ska a reggae, aby si užili vystoupení jedné z nejúspěšnějších slovenských kapel - Polemic, která je zároveň jedním z nejpopulárnějších zástupců žánru u nás. O tom, jak to celé dopadlo, si můžete přečíst právě dnes.
Stromovka Music Garden
© foto Tereza Fišerová
Klub Stromovka Music Garden (SMG) je poměrně ojedinělým prostorem, minimálně co se týče naší matičky Prahy. Jde o nově otevřený hudební stánek v rozlehlém parku Stromovka, jehož jedinečnost není pouze v umístění víceméně mezi zelení, ale hlavně v tom, čemu se u nás i ve světě říká "open-air". Její činnost se rozjela v dubnu tohoto roku pod vedoucí rukou agentury In Promotion Pavla Kloupara, která mimo jiné pořádá i jeden z našich nejznámějších a taktéž open-air festivalů - benefiční Sázava Fest. Prostor vynikne hlavně večer - ve tmě, příjemná zahrádka (respektive zahrada - kapacita je skoro 1500 lidí) orámovaná kulatými lampami a lucernami a dobře nasvětlené jeviště jsou výzvou jak pro všechny fanoušky dobré muziky nebo DJs, tak i pro duše veskrze romantické. Bohužel z téhle atmosféry si zároveň s muzikou příliš neužijete, nejen zastřešené kluby v centru mají totiž problémy se spánkuchtivými nájemníky bytů. Ač tomu tak na začátku SMG story nebylo, od nedávné doby i tady musí veškeré živé produkce končit přesně a bezvýhradně ve 22.00. Tolik k prostoru a podpoře kultury u nás.

První srpnovou neděli patřilo jeviště SMG slovenským skáčkařům Polemic, které do Prahy přivezla přímou čarou ze Sázava Festu
Green Smatroll-SMG 2003
© foto Tereza Fišerová
agentura Theatrock Agency, a jejich pražské předkapele ze stáje Jahquita Records. Nicméně ač byla v programu původně avizovaná předkapela All No Stars, nakonec přijeli Green Smatroll z téže agentury. A přijeli pozdě (čekalo se na bicí), jak už tomu u mladých předkapel dost často bývá, takže namísto plánovaného začátku v 19.00 začala tou dobou teprve zvuková zkouška. To už byla SMG poměrně slušně zaplněná zčásti zeleno-červeno-žlutě okorálkovaným a zčásti dredatým publikem, které protáhlou zvukovku kupodivu docela kvitovalo (možná k tomu pomohlo pár tahů z trávy?)

Hrát se tedy začalo přibližně v půl osmé, kdy mladinká formace Green Smatroll vyjela se svým půlhodinovým setem. Začátek měli originální, sedmičlenná sestava publiku prostřednictvím kláves nastolila Bachovo téma. To probíhalo jen prvních pár vteřin, a pak už se jelo v rytmu ska. Převažovaly instrumentální pecky, jen s občasnými výkřiky ska ska ska! Jednou ze zpívaných byla hned ta první s názvem "Hospoda", mezi dalšími stojí za zmínku například čistě instrumentální "Vosa - největší nepřítel", která se tak jmenovala jen onen nedělní večer, tahle věc má totiž pokaždé jiný název, jak se zmínila sama kapela. Nakonec - proč ne. Jednou z nejlepších byla ovšem "Jude Rude Boy", která mi připomínala balkánskou dechovku a dokonce pár lidí zvedla z dřevěných lavic. Green Smatroll podle mě podali výkon odpovídající jejich věku, trochu na nich byla znát lehká nejistota a nervozita, co ale také čekat - není jednoduché zhostit se role supportu kapely, která vyprodává koncertní sály v Česku i doma na Slovensku do posledního místa. Kapela, která používá víceméně klasické instrumentální obsazení ve svém stylu (tedy basa, bicí, kytara, klávesy a dechová sekce - alt saxofon, tenor saxofon a trubka) svojí poslední instrumentální latino-ska záležitostí přinejmenším docela příjemně zahřála podium hlavní hvězdě večera.

Polemic-SMG 2003
© foto Tereza Fišerová
Polemic, jejichž historie se datuje už někdy od revolučního roku 1989, toho mají za sebou víc než dost. Po pár personálních obměnách zakotvili v současné sestavě Braňo "Bejzo" Bajza - kytara a zpěv, Marek Határ - kytara a zpěv, Miro "Mireček" Baričič - basa, Andrej "Šéfko" Juráš - bicí, Janko Lauko - klávesy, Peter "Petko" Opet - trubka, perkuse a zpěv, Peter "Pepe" Huraj - saxofon a perkuse, Lubo Horák - trombón. (Kapela má ještě dva nehrající členy - zvukaře Fabio Bronella a nezbytný manažerský dozor - Ďuro Cochera). Pro fanoušky ska začali být Polemic zajímaví a hlavně známější od roku 1996, kdy vlastním nákladem vydali svůj první nosič - MC "Vrana". Horkou novinkou je loňské CD "Nelám si s tým hlavu", už druhé vydané u giganta BMG Ariola. Polemic po nezbytných technických dolaďovačkách začali hrát přibližně ve 20.40 a předvedli to nej ze svojí dosavadní tvorby. Nejdříve ovšem poděkovali předkapele, kuriózně však na plakátech uvedeným All No Stars namísto skutečně přítomným Green Smatroll.
Polemic-SMG 2003
© foto Tereza Fišerová
Mezi prvními songy zazněly hned osvědčené hitovky "Slnko v sieti", "Hurikán", "Trápny deň" a bezesporu jedna z nejchytlavějších věcí z CD "Yahman" "Ona je taká". Mezi nejlepší kousky patřilo i "Dilema" z posledního alba, což je věc příjemně, ale řádně říznutá punkem. Při té už byli na nohou skoro všichni. Někteří nechtěně, jediný stánek s pivem v tu dobu totiž vůbec nestíhal. Na chvíli pořadatele cosi osvítilo a narazili sud piva také u protějšího stánku s párky, ale pivo rychle došlo. Mezi návštěvníky bylo tak dost nešťastníků, kteří prostáli více než polovinu koncertu ve frontě na nápoje, kterých bylo díky tropickým teplotám vážně dost zapotřebí. Přesto publikum skákalo a zpívalo, co se do něj vešlo, dokonce i při téměř deset let starém songu "Baba Ryba" nebo anglicky zpívané převzaté jamajské písničce z dílny Lorda Creatora .

Polemic-SMG 2003
© foto Tereza Fišerová
Nejvíc hlasů se ale ozývalo u písní "Gangster-SKA", "Škandál" a "Ja som to vedel", kdy popěvek "o, o, ou, ja som to vedel," zpívala nejen celá rodina, ale i celá Stromovka. Tady mě také překvapil jeden časem už dost protřelý dědeček, u kterého jsem nejdříve měla pocit, že sem zabloudil z blízkého okolí, v kterém odpoledne jelo něco jako diskotéka pro starší a pokročilé. Když jsem ho ovšem ke konci koncertu objevila zběsile tančícího přímo ve vroucím kotli, zařadila jsem si ho mezi ska(lní) fanoušky. Jiných stoletých starců tu příliš nebylo, zato hluchých psů se v areálu SMG motalo víc než dost, včetně jednoho hodně unaveného štěněte. Možná by stálo za to prostě na koncerty psy nepouštět. Málokdo z oněch rádoby kynologů zřejmě ví, že pes má sedmkrát vyvinutější sluch než lidé a není to pro něj zrovna med, nechat si dvě hodiny tlouct do uší kopák bicích a rytmy dechové sekce. Tady je asi na místě spíše zákaz než osvěta.

Ale nám už se přiblížila desátá hodina večerní a s ní noční klid, který je v Praze poslední dobou zřejmě potřeba dodržovat víc než kdy jindy. Po závěrečných "Conengría" a "Rudie" hodinky ukazovaly neúprosných 21.59.
Polemic-SMG 2003
© foto Tereza Fišerová
Pořadatelé to ale riskli a nechali Polemic ještě jednu věc přidat. Ono by to asi u početného publika (přišlo 550 platících!) ani jinak neprošlo. Jako přídavek si mohli návštěvníci SMG vychutnat hit "Komplikovaná" z předposlední desky "Gangster-SKA" a pak už byl živé muziky definitivní konec. Během téměř devadesátiminutového hraní se nedalo našlápnutému vystoupení Polemic nic vytknout. Temperamentní muzikanti nabídli už od začátku smršť zatraceně dobré muziky, hitovky formace nastolila už od startovní čáry a pokračovala v nich po celou dobu až do vítězného finále, kdy se ke všeobecnému veselí přidal i DJ Kaya se svým následným dýdžejským setem.

A teď už vážně ticho!

Polemic, Green Smatroll, Stromovka Music Garden, Praha, 3.8.2003


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY