Alice Springs pošesté a trochu jinak

14.08.2003 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Alice Springs není rozhodně na české popové scéně žádným nováčkem - kromě čtyř řadových desek za sebou má i jednu výběrovku. Pro letošní rok ve spolupráci s Yardou Helešicem ze Support Lesbiens připravila nové album s titulem "Život", které uvedl singl "Vrať se mi zpátky".
7/10

Alice Springs - Život

Skladby: Někdy, Průšvih, Vrať se mi zpátky, Sen, Život půjde dál, Nashledanou, Nečekej, Včerejší ráno, Hvězda, Poslušnej pejsek, Bez nás, Loučení, Kdy tě uvidím.
Celkový čas: 52:30
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Alice Springs je takový podivný úkaz na české hudební scéně. Bezpochyby talentovaná skladatelka, klavíristka i zpěvačka se blýskla počátkem devadedesátých let s velkým hitem "Jízda", který však byl v její tvorbě až na malé výjimky jediný. I když po druhé desce rezignovala na používání angličtiny a natočila další dvě alba v češtině, spíše se jen tak potulovala na okraji zájmu posluchačů i médií. A přitom její písničky nabízí přesně ten relativně chytrý a chytlavý pop, který v Česku tak chybí. Průřez prvními čtyřmi alby přinesl výběr "Road Movie", poté Alice přešla od Universalu k Sony Music / Bonton, kde za producentského dohledu Yardy Helešice připravila novinku "Život".

Ve svých začátcích hodně arogantní a za svým si přes mrtvoly jdoucí Alice se Helešicovi zcela podřídila, odevzdala mu složené písničky a pak jen čekala, do jakého hávu je obalí. Nezaujatý posluchač rozdíl mezi jeho a její produkcí možná ani nepozná, ale jisté je, že velmi ubylo tolik dříve používaného klavíru a deska je trošku barevnější. Jako dárek z nebes pro Alici asi byl obrovský úspěch pilotního, latinou střiženého singlu "Vrať se mi zpátky", i když prodeje desky soudě dle absence v hitparádě IFPI zatím asi nijak závratné nejsou.

Na ploše celého alba Alice dokazuje, že je výjimečně zdatná skladatelka, která by se z fleku mohla živit psaním písniček pro někoho jiného (soudě dle hlášek o desítkách nevydaných skladeb by to co do množství asi nebyl problém). Třináct skladeb na "Životě" přináší velmi příjemný pop, produkce Helešice zajišťuje poměrně moderní zvuk, i když o nějakých elektronických hrátkách si můžete nechat jen zdát, v tom je nahrávka standardní - je prostě hlavně o písničkách. V hlavě vám jich po několikerém poslechu uvízne spousta, jmenovitě určitě úvodní "Někdy", rozmáchlé balady "Sen" a "Loučení" (kde dojde i na ten klavír), "Nashledanou" či závěrečná "Kdy tě uvidim".

Jakkoli popových zpěvaček, které si samy skládají svůj materiál (a částečně ho i nahrávají) je u nás naprosté minimum (přiznám se, že si zrovna nemohu vzpomenout ani na jednu...), jen těžko za tuto skutečnost Alici Springs vyzdvihovat nad oblaka. Ano, její deska je velmi příjemná popová záležitost, ale pokud se příště produkce opět neujme sama jako v minulosti, mohla by Yardu dotlačit ještě k větší barevnosti aranží a on ji zase nutit, aby přepisovala texty. I tak je ovšem Alice na českém trhu jedinečná. Ale něco jí stále schází...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY